Cezar Ionuț Spânu, cel care ocupă de aproape opt ani poziția de rector la Universitatea din Craiova, a obținut un nou mandat de cinci ani în funcție, în alegerile desfășurate joi în cadrul instituției de învățământ superior, după cum a anunțat aceasta.
El a câștigat alegerile cu 68,8% din voturi, în condițiile în care a avut doi contracandidați: profesorul Sevastian Cercel (28,5% din voturi) și Roxana Maria Ispas, conferențiar (2,58% din voturi), conform unui anunț publicat pe pagina de Facebook a Universității. Prezența la vot în cadrul alegerilor UCV a fost de aproximativ 94%, după cum a precizat rectorul.
Cezar Spinu (vezi programul managerial) este rector din 2016. Pe vechea Lege a educației, el nu ar mai fi putut candida la un nou mandat decât în cazul unei suspendări temporare din funcție, după modelul care le-a permis altor rectori să rămână pe post și 3 mandate. Noua lege a învățământului superior stabilește din nou maximum două mandate pentru rectori, fără excepții, însă nu ia în calcul și mandatele exercitate până acum, ceea ce permite celor care conduc deja de multă vreme universitățile să rămână în funcție încă 1 sau 2 mandate de cinci ani.
La Universitatea din Craiova, alegerile s-au organizat cu două luni înainte să expire mandatul actual al rectorului Spînu, care fusese reales pentru al doilea mandat în februarie 2020. Calendarul alegerilor a permis doar două zile de campanie, între depunerea candidaturilor pentru funcția de rector și alegeri, după cum Edupedu.ro a semnalat în septembrie.
Cezar Spînu a fost gazda evenimentului în care, în noiembrie anul trecut, președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, atunci recent demisionat din funcția de ministru al Educației, își exprima încrederea că rectorii aflați deja de minim două mandate în funcție nu vor avea de suferit de pe urma limitării legale a numărului de mandate, prin noua lege. Cîmpeanu îi transmitea rectorului Spînu, când universitatea marca 75 de ani de la înființare, că va mai sta încă cinci ani în funcție:
- “Îmi place să sper că aniversarea de 80 de ani – ai Universității, nu ai dumneavoastră – vă va găsi în același birou ca să puteți primi și următoarea plachetă.”
Citește și:
2 comments
Sunt realeși pentru că sunt buni ca rectori…
Astia mor rectori. Peste 10 ani alta lege.
Ciudat cum majoritatea sunt realesi.