Recorduri de înscrieri la admitere au fost anunțate anul acesta de mai multe universități din țară / Psihologia, studiile economice, medicina și IT&C, cele mai căutate domenii

Sursa: TUIASI

Universitatea din București, Academia de Studii Economice sau Universitatea Transilvania din Brașov se numără printre instituțiile de învățământ superior care au anunțat, în ultima săptămână, recorduri de înscrieri la admitere, în 2023. Psihologia a atras cei mai mulți candidați la Universitatea din București, dar și la Universitatea Al. I. Cuza din Iași, dar și la universitatea brașoveană, fiind totodată al doilea cel mai căutat domeniu la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Studiile economice, pentru care ASE anunță record de candidați, sunt pe primul loc ca număr de înscrieri la admitere și la UBB.

Un nou record de înscrieri a fost anunțat și de Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, unde concursul de admitere a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, rectorul acestei instituții oferind date comparative doar pentru ultimii doi ani (despre situația înscrierilor la universitățile de medicină – detaliat aici).

Dintre principalele universități din țară care au prezentat date preliminare sau finale despre admitere, au invocat un număr “record” de înscrieri sau un număr maxim de candidați înscriși pentru perioade extinse de timp:

Psihologia – în top la București, Cluj, Brașov, Iași

Studiile de psihologie sunt pe primul loc sau – în cazul UBB – pe locul secund din punct de vedere al atractivității la multe dintre universitățile care au anunțat date privind înscrierile la admitere. 

Astfel, potrivit datelor parțiale anunțate de Universitatea din București săptămâna trecută, la această instituție cea mai mare concurență se înregistra la specializarea Psihologie-Științe Cognitive de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, cu 36,89 candidați / loc bugetat și la specializarea Psihologie de la aceeași facultate (19,12 candidați / loc bugetat). Comparativ, concurența medie la nivelul UB era, conform datelor preliminare, de 7,15 candidați pe loc bugetat, la studii de licență 

La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care include și studii de științe economice, care atrag cea mai mare concurență, Facultatea de Psihologie și Științele Educației a fost a doua cea mai căutată facultate, cu 2.602 dosare.

Dar specializarea Psihologie din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației a atras cei mai mulți candidați și la Universitatea Al. I. Cuza din Iași (7,18 candidați pe loc bugetat, dar și la Universitatea Transilvania din Brașov, unde la această specializare erau 38 de candidați pe loc fără taxă.

Interes major și pentru științe economice și IT&C

Studiile economice sunt, de asemenea, în topul preferințelor celor care s-au înscris la admitere anul acesta. Pe lângă ASE, care a anunțat record de candidați, la Universitatea Babeș-Bolyai cea mai căutată facultate a fost cea de Științe Economice și Gestiunea afacerilor, cu 2.831 de dosare (cu peste 200 mai multe decât la Psihologie).

La Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Științe economice și Administrarea afacerilor a fost a treia cea mai căutată facultate, cu aproape 1.800 de dosare, după cea de Psihologie și cea de Medicină.

Informatica și tehnologia informației sunt alt domeniu de maxim interes la universitățile românești generaliste:

Citește și:
Concurență de peste 1,4 candidați pe loc la admiterea în facultățile de Medicină din București și din țară / Examenele au loc duminică, 23 iulie
Exit mobile version