Comunitatea de profesori Merito propune modificări semnificative asupra planurilor-cadru pentru liceu, printre care reducerea numărului de discipline, integrarea Istoriei comunismului și a Holocaustului ca unități de învățare în disciplina Istorie și modificarea statutului orelor de Religie, conform unui document cu propunerile pentru proiectele de planuri-cadru de liceu remis miercuri.
În document, care poate fi descărcat integral mai jos din articol, profesorii subliniază că în actuala formă a planurilor-cadru de liceu elevii din România studiază un număr mult prea mare de discipline, comparativ cu sistemele educaționale din alte țări europene, ceea ce fragmentează învățarea și împiedică aprofundarea reală a cunoștințelor. De aceea, ei propun reorganizarea materiei, astfel încât să existe o concentrare mai mare pe disciplinele fundamentale.
În ceea ce privește Istoria comunismului și Istoria Holocaustului, comunitatea Merito consideră că acestea nu ar trebui să fie discipline separate, ci unități de învățare integrate în cadrul materiei de Istorie. Profesorii argumentează că această abordare ar oferi un context mai amplu și coerent asupra evenimentelor istorice, evitând separarea artificială a unor episoade din trecutul României și al Europei.
O altă schimbare majoră propusă vizează disciplina Religie. Profesorii Merito sugerează reducerea frecvenței acestei materii la o oră la două săptămâni și subliniază necesitatea unei abordări mai echilibrate în planurile-cadru. Ei menționează că religia este singura disciplină cu regim special, unde prezența este facultativă, ceea ce creează dificultăți organizatorice în școli.
Profesorii din comunitate atrag atenția și asupra discrepanțelor dintre alocarea orelor pentru diferite materii și cerințele examenului național. De exemplu, elevii de la profilurile umaniste susțin bacalaureatul la Limba și literatura română având 5 ore pe săptămână, în timp ce elevii de la profilurile reale au doar 2-3 ore, dar vor susține aceeași probă la examenul de BAC prevăzut de legea educației 198/2023, ceea ce poate crea inechitate în evaluare.
Merito subliniază că un număr mare de opționale necesită resurse umane bine pregătite, iar în prezent există un deficit major de profesori în multe discipline. În plus, „există soluții pentru colaborare între licee sau platforme online de opționale, astfel încât toți elevii să beneficieze de diversitatea curriculară?”. Se ridică problema modului în care vor fi acoperite aceste posturi și dacă profesorii vor primi stimulente financiare pentru a elabora și susține noile discipline.
Profesorii din comunitatea Merito mai propun ca orele din Curriculum la Decizia Școlii (CDEOȘ) să fie o extindere a curriculumului de specialitate și să permită elevilor să-și personalizeze mai clar traseul educațional. De asemenea, subliniază necesitatea unui sistem național de monitorizare anuală a impactului curriculumului, pentru a asigura o evaluare continuă a eficienței reformei educaționale.
Din propunerile Merito pentru fiecare specializare liceală în parte, în sinteză:
- Filiera teoretică, profil real, specializarea Matematică-Informatică: Se propune o clarificare a numărului de ore pentru proba A1 de la bacalaureat, reorganizarea disciplinelor socio-umane pentru a corespunde dezvoltării cognitive și emoționale a elevilor și creșterea ponderii CS (curriculum de specializare) în clasele IX-X. De asemenea, se sugerează introducerea unei discipline noi din domeniul artei în aria curriculară „Limbă și comunicare”.
- Filiera teoretică, profil umanist, specializarea Filologie: Profesorii susțin o reconfigurare a disciplinelor socio-umane pentru a corespunde stadiului de dezvoltare al elevilor, introducerea unei ore de arte în curriculum și regândirea TC (Trunchi Comun) sau a CS (curriculumul de specializare) astfel încât să fie oferite exemple de discipline module de tip opțional.
- Filiera tehnologică, profil tehnic: Se solicită o oră suplimentară pentru partea aplicată a specialității în CS în clasele IX-XII, mai multe ore de laborator și instruire practică pentru Aria Tehnologii.
- Filiera vocațională, profil artistic, specializarea Muzică: Propunerea principală este suplimentarea orelor pentru Istoria muzicii și separarea disciplinei „Instrument secundar” în două componente: „Pian complementar” să fie înlocuit cu un instrument la alegere, iar „Contrapunct” să fie înlocuit cu o a doua oră de „Istoria muzicii” pentru clasele XI-XII.
- Filiera vocațională, profil artistic, specializarea Arte Plastice, Arte Decorative și Design: Profesorii propun creșterea numărului de ore pentru disciplina „Procesarea computerizată a imaginii” (CDEOȘ), compensând astfel scăderea alocării pentru „Laborator artistic complementar”.
- Filiera vocațională, profil pedagogic, specializarea Pedagogia Educației Timpurii: Se propune reducerea numărului de ore pentru disciplina „Psihopedagogia jocului și elemente de educație în aer liber” și pentru „Practică pedagogică”. Această schimbare este justificată prin necesitatea de a introduce discipline noi, precum „Matematică”, „Matematică și elemente de aritmetică” și „Educație muzicală și educație plastică”. Totodată, se recomandă introducerea disciplinelor „Elemente de practică gramaticală a limbii române” și „Elemente de istoria și geografia României”.
- Filiera vocațională, profil pedagogic, specializarea Pedagogia Învățământului Primar: Se propune scăderea numărului de ore la „Practică pedagogică” și „Didactici inovative și alternative educaționale” pentru a face loc unor materii considerate esențiale, precum „Matematică” și „Educație muzicală și educație plastică”. De asemenea, se propune introducerea sau reformularea disciplinelor „Istorie și didactica specialității istorie” și „Geografie și didactica specialității geografie” plus introducerea unei discipline despre practica gramaticală a limbii române.