Recomandările ministerului sănătății pentru populație și angajatori, pe fondul apropierii valului 5 al COVID-19: Ce trebuie să conțină un kit la domiciliu și ce măsuri trebuie să ia angajatorii

2.941 de vizualizări
Foto: © Enadin | Dreamstime.com
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat într-o conferință de presă pe care a avut-o săptămâna trecută în pregătirea pentru valul 5, că fiecare român trebuie să aibă în casă un kit care să conțină un pulsoximetru și un termometru, pentru a monitoriza starea de sănătate, în cazul în care există suspiciune de Covid-19. Și angajatorii trebuie să urmeze câteva reguli:
  • Să efectueze triajul zilnic al angajaților
  • Să monitorizeze permanent starea de sănătate a angajaților.
  • Să organizeze programul de lucru decalat, pentru a evita aglomerarea spațiilor comune.
  • Să încurajeze munca la domiciliu (telemuncă), acolo unde locul de muncă permite acest lucru.
  • Să pună la dispoziția angajaților măști, dezinfectante și să asigure curățenia și aerisirea periodică a spațiilor de lucru.
  • Să încurajeze vaccinarea angajaților

Pentru profesori e important și faptul că Ministerul Educației este instituția publică cu cei mai mulți angajați, are aproape 290.000.

Ministrul atrage atenția oamenilor să consulte medicul de familie, la prima suspiciune de infecție cu virusul SARS-CoV-2, și să nu își administreze singuri antibiotice și antivirale, pentru că acestea din urmă pot fi toxice dacă nu sunt prescrise corect.

Deja numărul cazurilor de Covid-19 e în creștere. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 1.756 de cazuri noi și 18 decese, dintre care 16 erau nevaccinați și 2 vaccinați. Cei 2 pacienți vaccinați care au decedat aveau vârste cuprinse 60 și 69 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

În total, sunt internați 2.478 de pacienți cu COVID-19 în spitalele din țară. Dintre aceștia, 403 sunt internați la ATI. 63 sunt minori internați, dintre care 56 fiind internați în secții și 7 la ATI.

RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE
✓ Vaccinarea previne formele severe și decesele, respectiv reduce transmiterea
virusului către alte persoane.
✓ Este vitală respectarea măsurilor de distanțare, igienă personală, portul corect al
măștii.
✓ Testați-vă înaintea contactului apropiat cu persoane vulnerabile nevaccinate!
✓ Testați-vă la primele simptome și declarați imediat rezultatul pozitiv al testării!
✓ Discutați imediat cu medicului de familie pentru testare și îndrumare!
✓ Nu vă tratați cu antibiotice împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19!
✓ Nu vă tratați cu antivirale, care pot fi toxice, dacă nu vă sunt recomandate de
medic!
✓ Dotați-vă cu termometru și pulsoximetru pentru a vă monitoriza starea de
sănătate, dacă sunteți pozitiv COVID-19!

RECOMANDĂRI PENTRU INSTITUȚIILE PUBLICE ȘI PRIVATE
✓ Efectuați triajul zilnic al angajaților!
✓ Monitorizați permanent starea de sănătate a angajaților. E mai ieftin să
previi decât să ai colegi bolnavi!
✓ Organizați programul de lucru decalat, pentru a evita aglomerarea spațiilor
comune.
✓ Încurajați munca la domiciliu (telemuncă).
✓Puneți la dispoziția angajaților măști, dezinfectante și asigurați curățenia și
aerisirea periodică a spațiilor de lucru.
✓ Încurajați vaccinarea angajaților.
✓ Revizuiți Planul de continuare a activității (Bussines Continuity Plan)
pentru limitarea efectelor absenteismului masiv”, scrie în planul de măsuri al ministerului.

Foto: © Enadin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația Națională a Organizațiilor Studențești, Consiliul Național al Elevilor și Consiliul Tineretului din România condamnă restricționarea accesului ONG-urilor la justiție și solicită intervenția președintelui Iohannis

„Ne opunem ferm proiectelor de lege toxice care au ca obiect limitarea drepturilor ONG-urilor”, transmit într-un comunicat comun Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Național al Elevilor…
Vezi articolul

Premiile pentru elevii olimpici vor fi mărite: 1.000 de lei – premiul I, 700 de lei – premiul al II-lea și 500 de lei – premiul al III-lea, prevede un proiect de ordonanță de urgență / Creșterea alocației pentru cazare și hrană la 200 de lei pe zi

Cuantumul pentru premiile elevilor olimpici va fi mărit, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență ce a fost pus în consultare publică de Ministerul Educației. Astfel, elevii care obțin premiul…
Vezi articolul

Rezultatele de la admiterea la școlile de poliție, de pompieri și de jandarmi au fost afișate, cursurile încep din 30 ianuarie / Viitorii polițiști trebuie să aducă de acasă „7 caiete studențești a 100 file și 1 caiet dictando a 48 file fără spire”, jandarmii și „trusă de geometrie”, iar pompierii câte „o cutie de creioane colorate și un top de coli A4”

Școlile postliceale din subordinea Ministerului de Interne au afișat rezultatele finale după admiterea care a avut loc în ultima parte a anului trecut, în perioada octombrie-decembrie. Rezultatele au fost afișate…
Vezi articolul

Alexandru Rafila, atac dur la premierul Cîțu: Credeți că este întâmplător că s-a decis achiziția de urgență a testelor pentru elevi acum? De ce nu s-au cumpărat în vară testele, cu un preț mai mic, cu o procedură internațională, ci acum prin procedură de atribuire directă cu un preț mai mare decât în farmacie?

Atac dur lansat de medicul Alexandru Rafila, vehiculat ca viitor ministru PSD al Sănătății într-un guvern PNL-PSD, la premierul Florin Cîțu, pe tema testelor noninvazive pentru elevi. “Noi avem starea…
Vezi articolul