Toate restricțiile aplicate în starea de alertă vor fi ridicate din această noapte, 8 martie, de la miezul nopții, pe teritoriul României. Ministrul Sănătății recomandă totuși purtarea măștii în anumite cazuri, chiar și în spații deschise, și în școli, grădinițe și universități. Cât privește izolarea, această măsura nu va mai fi controlată, dar e necesară, spune Alexandru Rafila într-o conferință de presă.
Ministrul Sănătății a vorbit despre responsabilitatea individuală cu efect asupra comunității și a prezentat un set de recomandări pentru populație, din 9 martie:
- Utilizarea măștii de protecție în spații deschise aglomerate, în mijloace de transport în comun, în spații închise, spitale, în grădinițe, școli și universități, atât pentru personalul didactic și nedidactic, cât și pentru elevi
- Nu vor exista limite privind accesul în spații publice, orarului
- Evitarea spațiilor aglomerate deschise sau închise
- Spălatul mâinilor e recomandat în continuare
- Folosirea antisepticului e recomandată.
Ce se întâmplă în cazul în care mai mulți elevi sunt pozitivi la SARS-CoV-2 într-o clasă
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în cazul în care mai mulţi copii dintr-o clasă sau grupă se vor infecta cu SARS-CoV-2, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp.
“Este aceeaşi situaţie pe care o avem descrisă și pentru alte boli infecţioase, nu doar pentru infecţia cu noul coronavirus. În funcţie de contextul epidemiologic, o anumită clasă poate să îşi înceteze activitatea, dar nu vom mai întrerupe cursurile în întreaga şcoală. (…) Copiii bolnavi izolaţi, însă dacă sunt foarte multe cazuri într-o clasă, sigur că se poate lua decizia de către Inspectoratul şcolar împreună cu Direcţia de sănătate publică ca în clasa respectivă, pentru un anumit interval de timp, cursurile să se suspende”, a explicat ministrul.
Dacă apar simptome de îmbolnăvire, ministrul sănătății recomandă testarea la medicul de familie sau la un centru de evaluare și tratament sau la UPU. Părinții nu trebuie să nu trimită la școală copiii.
“Izolarea unei persoane simptomatice e normală și aceeași recomandare o avem și pentru gripă. Izolarea nu mai e dublată de control, asta nu înseamnă că trebuie să împrăștiem virusul. Dacă o persoană este declarată pozitivă automat se izolează și primește concediu de la medicul de familie sau de la spital. Să respecți izolarea… nu trebuie să vină cineva să te verifice, e o măsură de bun simț.
În ceea ce privește carantina, continuă evaluarea situației și e nevoie de o decizie CNSU pentru această situație. Așteptăm o soluție în acest sens”, a explicat ministrul sănătății.
Video integral al conferinței de presă:
Foto: © Insidestudio | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil
1 comment
“Responsabilitate individuala”, “recomandari”…mari cuvinte pentru noi… Unii nu purtau masca nici cand era obligatoriu, deci responsabilitate zero. Daca nici legea si sanctiunile nu i-au speriat, ce sa faci cu recomandarile? Sunt sigur ca nu sunt eu cel mai destept om din Romania, prin urmare si ai nostri conducatori si-au dat seama de asta, ca nimeni nu va mai purta masca. Probabil ca recomandarile sunt ca sa aiba ei o portita de scapare daca se vor inmulti cazurile din nou, sa spuna “noi am recomandat…”.