Recomandări pentru curriculum încă din grădiniță, alfabetizare media și resurse pentru profesori ca să-i învețe pe copii să recunoască informațiile false – parte din strategia de urgență a UE, cu termen în 2025

1.510 vizualizări
Foto: © Sergey Novikov | Dreamstime.com
Comisia Europeană propune ca pregătirea pentru situații de criză să devină parte integrantă a educației școlare, prin introducerea acestui subiect în curriculum și prin formarea profesională a cadrelor didactice, potrivit unei noi strategii privind reziliența populației din UE, parte a inițiativei „Union of Skills” („Uniunea competențelor”). Planul include, de asemenea, acțiuni pentru promovarea gândirii critice și combaterea dezinformării, prin alfabetizare media și educație civică.

„În conformitate cu «Union of Skills», Comisia va elabora ghiduri pentru dezvoltarea curriculumului, începând cu educația timpurie, pentru a sprijini dobândirea de competențe de bază privind pregătirea, inclusiv alfabetizarea media, ca element-cheie pentru cetățenia activă și informată și pentru combaterea dezinformării și manipulării informaționale. Cadrele didactice vor avea acces la resurse și oportunități de dezvoltare profesională pe platforma European School Education Platform”, se precizează în documentul UE. Măsura ar urma să fie implementată până în 2025, conform documentelor consultate de Edupedu.ro.

O altă acțiune prevede ca pregătirea pentru situații de urgență să devină o prioritate și în programele europene pentru tineret, precum Corpul European de Solidaritate și Erasmus+. Scopul este promovarea rezilienței, participării la viața democratică și implicării civice. „Această abordare se va baza pe inițiative de jos în sus, încurajând organizațiile și instituțiile (universități, școli, furnizori de educație și formare profesională, centre de educație pentru adulți, organizații de tineret și sport etc.) să aplice pentru finanțare”.

Strategia europeană pune accent și pe formarea cetățenilor capabili să acceseze informații de calitate, să le evalueze critic și să acționeze responsabil în fața crizelor. „Școlile, profesorii, lucrătorii de tineret și formatorii au un rol esențial în promovarea alfabetizării digitale și media, a gândirii critice, a implicării civice și a educației pentru cetățenie democratică, așa cum se subliniază în cadrul «Union of Skills»”. Această direcție este parte din efortul de consolidare a gândirii critice și rezilienței în educația digitală, cu termen de implementare tot în 2025, potrivit calendarului acțiunilor strategice ale UE.

În paralel, până în 2026, va fi dezvoltată o funcționalitate de avertizare publică prin EU Digital Identity Wallet, pentru a permite o comunicare autentică și directă între guverne și cetățeni în timpul crizelor. Platforma va furniza alerte și informații adaptate diferitelor riscuri și va fi accesibilă și turiștilor din UE.

O măsură mai târzie prevăzută în strategia UE este îmbunătățirea sistemelor de avertizare timpurie, estimată pentru 2027, în completarea setului de intervenții care vizează pregătirea populației în fața riscurilor viitoare, de la dezastre naturale la crize sociale sau informatice.

Foto: © Sergey Novikov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Introducerea în programa școlară de cursuri pentru „situații deosebite”, propusă de comisara europeană Roxana Mînzatu în Strategia de Urgență a Uniunii Europene: Vrem să prevenim, iar asta înseamnă să educăm, nu să alarmăm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Platforma de management organizațional VIVA

Sute de schimbări vizează școlile în următoarea perioadă. Platforma instalată deja în 1.700 de școli, care dă acces instantaneu la toate modificările, documentele esențiale și procedurile de care directorii și profesorii au nevoie

Autoritățile au anunțat deja că următorii doi-trei ani urmează peste 380 de acte normative pentru aplicarea legilor Educației. Deja începutul acestui an școlar arată împânzit de schimbări și reguli noi…
Vezi articolul

Profesorul de Matematică Marius Perianu, director de școală: Noi, în școală, vrem să creăm oameni dezvoltați în foarte multe direcții. E ca și cum ai vrea să crești pești mari și frumoși într-un lac cu adâncime foarte mică, dar acolo nu va crește nimic / Să ai puterea să iei decizii în școala ta și pentru elevii tăi ar fi un mare plus adus educației

Elevii învață prea multe materii în școală, fără să să aibă timp să aprofundeze cunoștințele dobândite, atrage atenția profesorul Marius Perianu, coordonatorul lotului olimpic de juniori la Matematică și directorul…
Vezi articolul

Harta mediilor de 10 la Titularizare 2024, concursul de angajare a profesorilor în școli. Scădere cu peste 41% a notelor maxime, comparativ cu anul trecut. Doar 74 de candidați au obținut nota 10 la proba scrisă a concursului

74 de candidați la concursul de Titularizare 2024 au luat nota 10 la proba scrisă, potrivit datelor Ministerului Educației după publicarea rezultatelor inițiale. Citește mai jos despre situația notelor de 10 din…
Vezi articolul

Elevii trebuie să recupereze ziua de 2 iunie, declarată liberă de Guvern, până în 30 iunie, deși vacanța de vară 2023 începe pe 17 iunie / Ministerul Educației precizează că recuperarea se poate face și în avans (înainte de 2 iunie)

Elevii pot recupera ziua liberă de 2 iunie 2023 până în data de 30 iunie, potrivit Hotărârii de Guvern aprobate în ultima ședință din acest an pentru a crea așa…
Vezi articolul