Recomandări de lectură pentru vacanța de vară de la profesorii Facultății de Litere UB: cărți-eseu și studii de Robert Dixon, Andrea Moro, Edward Clayton și Mo Yan

6.922 de vizualizări
Foto: © Peppi18 | Dreamstime.com
Încă patru recomandări de cărți pentru lectura de vară au fost făcute de Facultatea de Litere a Universității din București (FL-UB) într-o postare pe Facebook. Recomandările vin din partea profesorilor de la facultate, conform sursei citate.

„Specialist în cercetarea limbilor rare și excentrice (limba amazoniană jarawa sau limba indigenă australiană dyirbal), dar și în gramatica limbii engleze, Robert Dixon identifică, în cartea-eseu Are Some Languages Better than Others?, „ingredientele” esențiale ale limbilor naturale și ne invită să reflectăm dacă unele limbi sunt superioare altora” – este prima recomandare din postarea de pe rețeaua socială.

Urmează „I speak, therefore I am” – „În 17 scurte eseuri, lingvistul și specialistul în neuroștiințe Andrea Moro face o panoramă a principalelor reflecții despre limbaj, începând cu Geneza (puterea atribuirii de nume) și încheind cu metafora chomskyană a limbii ca fulg de zăpadă, și pune în perspectivă paradoxurile sistematice ale limbilor naturale”.

Why No Swimming in the Ancient Olympics? este un studiu de actualitate (2024) despre unul dintre paradoxurile culturale ale lumii antice și a jocurilor olimpice ale Vechii Elade. Autorul vine cu o nouă teorie care contrazice viziunea marțială, consacrată, asupra a ceea ce reprezintă lipsa din panteonul disciplinelor practicate la Olympia a înotului în cultura și civilizația elină!” – o altă sugestie a profesorilor de la FL-UB.

A patra recomandare, de la autorul Mo Yan – „Câte vieți trebuie să traversezi înainte de a redeveni om? Yama, regele tărâmurilor de dincolo, îi permite unui țăran ucis în timpul reformei agrare din China să se reîntoarcă printre oameni după ce parcurge ciclul unor transformări succesive care îl fac mai întâi măgar, apoi vită, porc, câine, maimuță. Obosit de viață, obosit de moarte, capodoperă a literaturii universale, este un elogiu adus imaginației ca forță de recuperare a unor destine distruse de regimurile totalitare”.

Foto: © Peppi18 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Patru recomandări de cărți – lectură de vacanță de vară 2024, de la Facultatea de Litere a Universității din București: Quentin Tarantino, Haruki Murakami, Agnes Martin și Kim Ligett

3 comments
  1. Toate bune și frumoase. Dar, sincer, mă așteptam la recomandări de felul acesta din partea profesorilor de la Facultatea de limbi străine. Am impresia că nici măcar profesorii de la Litere nu mai citesc literatură română, altfel s-ar găsi ceva scris și în limba asta (în care, pare-se, sunt specialiști “profesorii de la Litere”) ce poate fi recomandat publicului larg. Sau poate greșesc eu.

  2. Recomandarile pentru citit sunt doar pentru elevi.Dar cu profesoarele titulare de limba și literatura română care nu deschid o carte de ani buni,care nu au citit nici macar romanele si nuvelele din programa de bacalaureat și lecturile recomandate elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cele 6 propuneri pentru combaterea violenței în școli, prezentate Ligiei Deca de elevii din Consiliul Consultativ al Copiilor din World Vision România. Platformă online pentru raportarea abuzurilor în școli și pregătirea profesorilor, printre măsuri

O serie de propuneri pentru combaterea cazurilor de abuz și violență în școli au fost prezentate Ministrului Educației de către elevii din Consiliul Consultativ al Copiilor din World Vision România,…
Vezi articolul