Începe Târgul de Carte Gaudeamus, o ocazie excelentă să „shop till we drop” – și pentru cadouri, dar să fim serioși, mai mult pentru sufletul nostru. Eu am un fel de love-hate relationship cu târgurile de carte, mi se par minunate din toate punctele de vedere, dar aglomerația mă epuizează complet.
M-am gândit că poate v-ar folosi o listă de cărți după care să vă uitați pe acolo – unele sunt cărți pe care deja le am și le-am citit și le-aș recumpăra anytime, altele sunt titluri noi pe care și eu abia aștept să le văd.
Sper să vă fie utilă lista asta pe edituri – cu mențiunea că nu este exhaustivă.
Știți seria de cărți Lemnuci? Sunt scrise și desenate de un cuplu de artiști români care vor avea propriul stand la târg. Sunt niște romane fantasy superbe, niște obiecte extrem de frumoase în sine, pe care eu nu le-am citit încă, dar mi-au fost recomandate de mai mulți părinți de copii 10+ ani.
Vineri, la ora 18:00, a avut loc și un eveniment cu autoarea A.G. Saga și ilustratorul A.C. Gardean, în care am aflat cum au descoperit lemnucii în nodurile din scândurile de lemn din casa în care locuiesc, cum i-au desenat și le-au dat viață, în cele două volume: Lemnuci și Lemnuci și Lemnuci-Lumea Viselor.
Editura Frontiera a anunțat că va avea 25% reducere la toate titlurile la târg. Eu una am aproape toate titlurile de la Frontiera și cam toate îmi plac foarte mult. Ce aș cumpăra sigur:
- Maniunea și Ultima pisică neagră, 12+, două cărți foarte deștepte și foarte plăcut de citit și pentru oameni mari
- Cozonăcei cu stafide, 4+, bandă desenată, adorabil.
- Ce fac sentimentele când nu le vede nimeni și Viața secretă a sentimentelor (foarte mult îmi place ilustrația, și astea mi se par niște cărți bune pentru oameni mari)
- Noutate: Trezirea, Somnorilă! A venit Moș Nicolae (n-am văzut-o încă, dar pare genul acela de poveste clasică,, liniștitoare de sezon)
De asemenea: Iepurele Alexandru și fructele prieteniei, de Ana Barton, ilustrații Iulia Șchiopu. O carte foarte frumoasă fizic :)), eu mi-am cumpărat-o de vreo lună, dar nu am apucat să o și citesc 🤦♀️. [Eveniment: sâmbătă la ora 15:00, sesiune de autografe cu Ana Barton la standul editurii.]
Editura Arthur
Dani G. și castelul celor trei măgăruși de Alex Moldovan, ilustrații de Andrei Măceșanu, 7+ ani. Sigur îl știți pe Alex care e dpmdv printre cei mai funny autori români contemporani. Cartea, din câte am văzut eu din pdf-ul disponibil pe site, pare a fi din categoria mic roman de aventuri, dinamic și probabil cu tot felul de întoarceri de situație, potrivit pentru cititori proaspăt independenți.
O nouă ediție din Aiurea-n tramvai de Adina Rosetti, cu ilustrații de Oana Ispir! ❤️ Lovely! 9+ ani, un fantasy în care cuvintele devin realitate și lumea se întoarce cu susul în jos (ei, imaginați-vă cum ar fi să se întâmple asta fo’ real). Abia aștept să mai apară ceva nou de Adina, dar deocamdată mă voi mulțumi și cu această reeditare într-un format mai mic și mai prietenos.
Din seria Apolodor Explorator Să studiem cu Apolodor furnicile și lumea lor de Florin Bican, ilustrații de Dan Ungureanu, vârsta recomandată 6+ (Editura Arthur)
Clopoțelul fermecat de Ioana Nicolaie, ilustrații de Sidonia Călin, vârsta recomandată 7+ (Editura Arthur) – o poveste de Crăciun
Lara Capibara David Gruev, ilustrații Andreea Chele
Revista Ordinul Povestitorilor #18 (mie îmi place fff mult revista asta scrisă și ilustrată de copii)
Cei cinci faimoși #4: Cei cinci la clubul contrabandiștilor. O serie grozavă de aventuri 10+
Micuțul Nicolas #5: Micuțul Nicolas are niște probleme, René Goscinny, ilustrații Jean-Jacques Sempé, traducere din franceză de Raluca Dincă (recomandarea editurii 12+ dar nu mi-e clar de ce, eu aș zice 10+ mai degrabă)
La Grafic (nu MiniGrafic) seria Peanuts. Ghiduri pentru viață, care par a fi niște ”stocking fillers” super simpatice.
La MiniGrafic îmi place seria BatPig, despre care am remarcat că e un cadou foarte bine primit de băieții de 8-10 ani :))
Also Găinării. Misterul urmei uriașe, bandă desenată de Alexandra Goldillo, autoare română. O poveste distractivă, aventuroasă, fără prea mult text și scrisă în majuscule.
Citește articolul cu toate recomandările pe platforma Asteroidul B612.
- Ana Sipciu este fondatoarea librăriei pentru copii și adolescenți Asteroidul B612 și organizatoare de evenimente de carte pentru publicul mic.