Recomandarea este ca evaluarea sumativă de la finalul semestrului I să fie la toate disciplinele, nu numai la disciplinele la care se dădea teză, a declarat subsecretarul de stat din Ministerul Educației Jean Badea la Antena3.
“Ne apropiem cumva de finalul semestrului I, în luna ianuarie vor urma încă trei săptămâni de școală, așadar evaluarea devine o componentă importantă acestei perioade și ne referim în mod deosebit la evaluarea sumativă, adică acel proces prin care se evaluează întreaga activitate a semestrului I.
Tezele au fost anul acesta înlocuite cu această evaluare sumativă, într-adevăr nu vor mai fi teze, însă recomandarea este ca evaluarea sumativă să se întâmple la toate disciplinele nu numai la disciplinele la care se evalua prin teza.
Evaluarea sumativă este procesul prin care să evalueze întreaga activitate acestui semestru fiecare elev ar trebui să primească un feedback personalizat astfel încât să știe ce lacune are de pe parcursul semestrului, urmând ca pentru acestea să existe modalitățile remediale, de recuperare”.
Tezele au fost eliminate pentru întreg anul școlar în curs, anunțul a fost făcut pe 7 noiembrie de ministrul Monica Anisie.
Aceasta a spus atunci că tezele au fost înlocuite cu evaluarea sumativă.
“Să nu uităm că tezele se susțin la doar două sau trei discipline, în rest se realizează evaluarea sumativă. Deci, tezele nu se susțin, însă au fost înlocuite cu evaluarea sumativă”, a spus ministrul Educației.
”Pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, începând cu semestrul al doilea, pe lângă aceste lecții pe care le vom face, vom avea măsuri concrete. Vor fi teste de antrenament săptămânale, disponibile și acum pentru elevi pe site-ul Ministerului Educației, vom continua programul teleșcoala și vom continua și pregătirea față în față”, a anunțat Monica Anisie în noiembrie.
Ce este evaluarea sumativă
Evaluarea sumativă este cea realizată la finalul unei etape de instruire (semestru, an, ciclu de învățământ) sau la finalul studierii unui capitol. Acest tip de evaluare furnizează informații despre nivelul de pregătire al elevilor la sfârşitul unei etape de instruire. Cele mai întâlnite forme de evaluare sumativă sunt: lucrările scrise (tezele), testele, examenele.
Apel la precauție de sărbători
Întrebat dacă elevii ar putea reveni în luna ianuarie la școală, pentru cursuri față în față, subsecretarul de stat Jean Badea a spus că “depinde de noi, de întreaga societate ca să ne reluăm activitățile față în față cât mai repede. Depinde de respectarea măsurilor care au fost impuse astfel încât să revenim cat mai curând la școală, însă în această perioadă având în vedere că vine vacanța, vin sărbătorile și avem această dorință de a ne întâlni cu cei dragi este bine să fim facem un apel ca să fim precauți să putem reveni în bănci cât mai curând.
În funcție de situația epidemiologică Comitetul Național pentru situații de urgență va decide acest aspect. Deci situația epidemiologică este cea care va da cumva semnul dacă pot fi, sau nu, reluate cursurile față în față”.
Foto: Jean Badea/gov.ro