Rechizitoriu DNA din dosarul angajărilor pe bani de la Neamț: Șefa unui centru pentru protecția copilului a primit șpagă 200 de euro în biserică pentru posturile de șofer și magazioner / 2.000 de euro erau posturile de psiholog

776 de vizualizări
Foto: © Starast | Dreamstime.com
Petronela Cobuz, în calitate de șef al Centrului ”Romanița” Roman, trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență, a primi bani ca să angajeze o infirmieră și un șofer pe posturi ce nu erau disponibile, iar o persoană care fusese instituționalizată în centru urma să primească un post de pedagog, potrivit rechizitoriului obținut de Edupedu.ro. Cele mai scumpe erau posturile de pedagog și psiholog, câte 2.000 de euro fiecare. Petronela Cobuz a primit o parte din șpagă, într-o biserică.
  • Unii inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Petronela Cobuz a fost numită șef al Centrului ”Romanița”, unitate din structura DGASPC Neamț destinată protecției copilului, în data de 22 februarie 2021. Centrele pentru protecția copilului sunt servicii sociale fără personalitate juridică aflate în subordinea directorului general adjunct care coordonează activitatea de protecție a copilului, la fel ca și Centrul ”Romanița”.

În calitate de șef centru, conform contractului individual de muncă și a fișei de post, Petronela Cobuz are și următoarea atribuție: propune organizarea concursurilor în temeiul legii pentru angajarea personalului în unitate.

Potrivit rechizitoriului, “în iunie 2022, în calitate de șef al Centrului ”Romanița” Roman, Petronela Cobuz a demarat procedurile pentru scoaterea la concurs a 8 posturi pe perioadă nedeterminată, fiind aprobate doar 7 dintre acestea. Concursurile pentru ocuparea acestor posturi urmau a avea loc în perioada iulie-august 2022″.

În luna iunie 2022, la nivelul Centrului ”Romanița” Roman erau vacante (prin pensionare, demisie sau transfer) 7 posturi pe perioadă nedeterminată:

– 2 posturi de psiholog (principal și practicant);
– 3 posturi de pedagog social vacantate la data de 30.11.2021 și 31.01.2022;
– 1 post de magaziner, vacant de la 30.06.2022, prin demisia titularului postului;
– 1 post de administrator vacantat la data de 20.12.2021.
De asemenea, era vacant pe perioadă determinată un post de asistent social.

Însă Petronela Cobuz a solicitat conducerii DGASPC Neamț scoaterea la concurs și a unui post de infirmieră pe perioadă nedeterminată, motivat de faptul că personalul de specialitate este insuficient.

Deși conducerea DGSAPC Neamț a cerut aprobare de la Consiliului județean pentru 6 posturi (2 de psiholog, 2 de pedagog social, 1 post de magazioner și unul de administrator), Consiliul Județean Neamț a aprobat în plus și 1 post de asistent social.

Înainte de anunțarea concursurilor, Petronela Cobuz stabilise deja persoanele care vor ocupa aceste posturi: administrator, magazinier, infirmier (solicitat de Petronela Cobuz dar neaprobat pentru scoaterea la concurs), 2 posturi de pedagog. Un alt post de pedagog urma să fie ocupat de o persoană care în trecut a fost instituționalizat la centru despre care Petronela Cobuz a afirmat că atât ea cât și directoarea “vor să îl ajute”, scrie în rechizitoriu. A fost singurul de la care nu a luat bani în schimbul postului.

Posturile de pedagog și psiholog costau câte 2000 de euro

În total, fosta șefă a Centrului Romanița, Petronela Cobuz, a cerut de la 5 persoane suma de 11.000 euro în schimbul posturilor dorite. Le promitea că poate interveni pe lângă directorii generali adjuncți pentru a le da posturile, și pretindea faptul că o parte din bani sunt pentru aceștia, dar banii îi păstra ea. “Banii au fost pretinși și primiți pentru sine, însă Cobuz Petronela a pretins că sunt solicitați și urmează a fi remiși directorilor generali adjuncți ai DGASPC Neamț”, potrivit rechizitoriului.

O sumă de 200 de euro a primit în biserica din satul Cotu-Vameș, jud. Neamț, de la o persoană pentru a asigura angajarea surorii acesteia, pe postul de magazioner la Centrul ”Romanița” Roman și a cumnatului acesteia, și încă o persoană pe postul de șofer la Centrul ”Romanița” Roman (n. red. postul de șofer nu era scos la concurs).

În total, a primit suma de 4.500 de euro de la 3 dintre cele 5 persoane care vizau ocuparea frauduloasă a posturilor, după cum urmează: câte 2000 de euro de la 2 persoane pentru a fi numite în funcția de pedagog social la Centrul ”Romanița” Roman. “Petronela Cobuz promitea că în schimbul banilor, își va folosi influența pe care a pretins că o are atât asupra comisiilor de concurs cât și asupra directorului general al DGASPC Neamț, și directorilor generali adjuncți ai DGASPC Neamț, în scopul de a-i determina pe aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu privitoare la organizarea concursului, coordonarea și controlul serviciilor și structurilor din subordine, numirea în funcție a personalului în așa fel încât să câștige concursul ce urma a se organiza în perioada iulie-august 2022 – prin punerea la dispoziție a subiectelor la proba scrisă și obținerea unor punctaje superioare la interviu”, scrie în rechizitoriu.

Pentru a asigura angajarea unei persoane pentru postul de infirmier, care nu era aprobat oficial de Consiliul Județean, Petronela Cobuz a primit 500 de euro, de data aceasta prin intermediar, directorul Clubului copiilor din Roman, Ilie Bologa, care a primit banii în sediul Clubului, în luna decembrie 2021.

Unii inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, potrivit DNA.

Apoi, câte 2.000 de euro a pretins și primit de la alte 2 persoane pentru a le angaja în funcțiile de psiholog la Centrul ”Romanița” Roman. Și în această situație, banii au fost solicitați pentru sine, însă “Petronela Cobuz a pretins că sunt solicitați și urmează a fi remiși directorilor generali adjuncți ai DGASPC Neamț”, arată rechizitoriul.

“Pentru funcția de administrator la Centrul ”Romanița” Roman, Petronela Cobuz a pretins inițial suma de 2000-3000 euro de la persoana care viza postul, pretențiile financiare fiind reduse la suma de 1000 euro. În aceeași perioadă a primit suma de 500 euro, urmând ca restul sumei solicitate să îi fie remisă la angajarea persoanei respective. Banii au fost pretinși și primiți pentru sine, însă Petronela Cobuz a pretins că sunt solicitați și urmează a fi remiși directorului general adjunct al DGASPC Neamț”, mai scrie în rechizitoriu.

Despre Centrul “Romanița”, județul Roman

Complexul de Servicii “Romanița” Roman este în proces de închidere, copiii care locuiesc în prezent acolo urmând să fie mutați într-o casă de tip familial.

Centrul de protecție din cadrul Complexului de Servicii Romanița va fi închis prin intermediul a 4 proiecte cu finanțare europeană: „CARE – Comunitate pentru Alternative familiale, Recuperare și Egalitate“, „Investim pentru calitate și diversitate“ și „Șanse egale pentru toți copiii“, toate finanțate prin POR – Regio și un proiect finanțat prin intermediul POCU – „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“, acesta din urmă asigurând salariile angajaților din viitoarele case de tip familial pe termen lung.

Foto: © Starast | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Iulian Cristache

Răspundeți unei comenzi sau unei persoane din Ministerul Educației? – Reacția președintelui Asociațiilor de părinți la afirmațiile președintelui Asociației colegiilor pedagogice

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – învățământ preuniversitar, răspunde afirmațiilor făcute de profesorul Mircea Bertea, președintele Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România: Am…
Vezi articolul

INTERVIU Mihaela Ștefan, noul inspector școlar general din București despre supraaglomerarea școlilor: 9 instituții funcționează în 3 schimburi. Va fi nevoie de extindere sau de găsirea unor soluții împreună cu consiliile locale

Nouă școli din Capitală funcționează în trei schimburi, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro Mihaela Ștefan, noul inspector școlar general al Capitalei. „În București este o situație specială în sensul…
Vezi articolul