Recalculare pensii Învățământ 2024. Explicații pentru aplicarea noii legi a pensiilor și precizări pentru contabili, trimise de sindicate în școli

10.762 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
O serie de indicații pentru contabilii de școală care lucrează la recalcularea pensiilor de angajaților din învățământ, pentru a aplica Legea Pensiilor 360 din 2023, a fost trimisă în școli de un sindicat din Botoșani.

Potrivit Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani, „este incorectă și nelegală menționarea adeverințelor în finalul adeverințelor pe care le eliberați, în urma solicitărilor colegilor noștri, a faptului că pentru veniturile nepermanente de genul celor arătate anterior nu s-a calculat, reținut și plătit contribuția de asigurări sociale”.

„Ar însemna o certificare nereală/nelegală a modului în care unitatea calculat și plătit contribuțiile pentru pensie. Aceste mențiuni, ce nu ar corespunde realității, conduc la nevalorificarea de către casa de pensii adeverință eliberată de dumneavoastră, deși intenția legiuitorului a fost tocmai de a valorifica aceste venituri nepermanente, așa cum rezultă și din precizările Casei Naționale de Pensii”, potrivit adresei din 19 iulie, obținută de Edupedu.ro, care poate fi descărcată mai jos din articol.

  • Precizările vin în contextul în care cadrele didactice pensionare pot cere recalcularea pensiilor în baza Hotărârii de Guvern (HG) 181 din 28.02.2024 și conform Legii Pensiilor 360/2023.

Iată explicațiile sindicatului:

Pentru perioada anterioară a aplicării legii 19 / 2000, contribuția pentru pensie avea două componente:

a) contribuția pentru asigurări sociale – în cotă de unică 15-30%, între 1973 și 2001, calculată și plătită de angajator prin aplicarea acestei cote unice asupra fondului brut de salarii;

b) contribuția pentru pensia suplimentară de 2, 3 sau 5% reținută din salariul angajatului. Aceste cote, așa cum se observă din parcurgere a statelor de plată a salariilor din perioadele de până în 2001, nu s-au aplicat pentru întregul venit brut, existând venituri asupra cărora nu s-a calculat contribuția pentru pensia suplimentară (al 13-lea salariu, premiile anuale 2%, alte premii, subvenții, alte sume).

Faptul că nu s-a calculat, nu s-a reținut și nu s-a virat contribuția pentru pensia suplimentară nu este sinonim cu „nu s-a calculat, nu s-a reținut și nu s-a virat contribuția pentru asigurări sociale.

De fapt, doar contribuția pentru pensie suplimentară (una din cele două) nu s-a calculat, nu s-a reținut și nu s-a virat. Însă aceste sume au intrat în fondul brut de salarii care a constituit bază de calcul pentru contribuția pentru asigurări sociale (cota de 15-30% X Fondul brut de salarii).

În valorificarea acestor venituri nepermanente la care facem referire casele de pensii vor calcula „puncte realizate în sistemul public de pensii – condiții normale de muncă” (lit. G, punctul 1 din anexa la Decizia de pensii), însă nu vor calcula „puncte corespunzătoare pensii suplimentare” (lit. G, punctul 5 din anexa la Decizia de pensii). Aceste aspecte rezultă și din verificarea modului în care au fost înregistrate în contabilitate statele de plată a salariilor, conform legislației în vigoare din acel moment, verificare ceva confirma că pentru veniturile în cauză s-a calculat și s-a virat contribuția de asigurări sociale”.

Iată și listele de venituri permanente și nepermanente comunicate de Casa Națională de Pensii (CNPP):

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Recalculare pensii învățământ 2024. Tipurile de venituri pentru profesori care pot fi luate în calcul la recalculare, enumerate într-o adresă către școli de Inspectoratul Maramureș
20 noiembrie 2023 – Noua lege a pensiilor, adoptată de Parlament, merge la promulgare. Toate pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8% și sunt recalculate din septembrie / Femeile s-ar pensiona la 65 de ani în ianuarie 2035
13 noiembrie 2023 – Pensia unui profesor care a muncit 44 de ani va ajunge la 8.216 lei în 2024, susține Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, care explică formula de calcul din noua lege a pensiilor

1 comment
  1. Bună ziua!
    1. Există o adeverință tip, unitară la nivel de ramură, pentru evidențierea sporurilor/ veniturilorla care se face referire în actul normativ?
    2. Vor fi luate în calcul și veniturile pentru care nu s-a reținut contribuția de 2, 3, 5 procente din salariul angajatilui?
    Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Ciucă, întâlnire la guvern cu personaje extrem de controversate. Victor Neumann, acuzat de CNSAS că a turnat 12 ani la Securitate / Dan Dungaciu, care a susținut AUR în Moldova și respingea categoric posibilitatea invaziei ruse în Ucraina / Marian Nazat, care susține că ”Ucraina este o anomalie istorică”

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni la Palatul Victoria cu o delegație de editori, bibliotecari și ”personalități culturale” cu care a discutat despre piața de carte românească, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul

Trei campusuri școlare rurale vor fi finanțate prin PNRR cu 7,5 milioane de euro fiecare / Sorin Decă, Ministerul Educației: Dacă s-ar fi depus proiecte cu buget mai mic decât maximul eligibil, evident că am fi putut să finanțăm mai multe

Ministerul Educației a publicat lista finală a proiectelor pentru construirea de campusuri școlare rurale din cadrul apelului “Schemă de grant pentru consorții rurale școlare”. Sunt 3 proiecte admise și alte…
Vezi articolul

Greva profesorilor și PNRR au provocat o alocare bugetară de 4,3% din PIB pentru Educație pentru anul 2024, cea mai mare din ultimii cel puțin 20 de ani, dar cu 36 de miliarde de lei mai mică față de prevederile legii Deca-Iohannis

Ministerul Educației a publicat pe Facebook un anunț prin care susține că a crescut alocarea pentru Educație în bugetul pentru anul 2023 până la echivalentul a 4,3% din PIB. Proiectul…
Vezi articolul