Reacție la cald după promisiunea Guvernului pentru profesori. Suma e mai mică decât cea promisă prin vouchere și aflăm că timp de o săptămână și jumătate politicienii și președintele au mințit public, de la nivel înalt, toată populația și pe toți angajații din Învățământ

15.054 de vizualizări
Mihai Peticilă / Foto: © Gabi Anghelescu
Anunțul Guvernului României, patronat de întâlnirea premierului Nicolae Ciucă, a lui Marcel Ciolacu și a Ligiei Deca de la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, scoate la iveală minciuna proferată cu aplomb zile la rând de oficiali guvernamentali și de președintele României. Aceștia au anunțat pe rând că nu se pot majora salarii, apoi că nu se pot majora salarii de la 1 iunie, spusă chiar de Klaus Iohannis ieri, la Cotroceni, sau că PNRR ar impune să nu crească salariile, ori că nu suntem la piața să facem oferte.

Guvernul tocmai a anunțat că este pregătit să acorde 2 miliarde de lei pentru creșterile de salarii cu 1.000 de lei brut pentru profesori și personal didactic auxiliare și 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Sumele sunt mai mici decât cele promise prin voucherele anunțate în ultimele zile (voucherele de 4.000 de lei sub formă de prime pe 6 luni însemnau circa 660 de lei pe lună, acum, pe oferta curentă, suma netă ar fi de 585 de lei pe lună). În plus, din aceste sume de 1.000 de lei și 400 de lei, circa 40% se va întoarce la buget sub formă de impozite și contribuții, iar o altă parte sub formă de TVA și alte taxe, pentru produsele și serviciile pe care angajații din școli le vor cumpăra cu acești bani, dacă oferta va fi și aplicată.

Evident, beneficiul existent aici este acela al salarizării sumei, aceasta va fi un venit care poartă contribuții, care se calculează la pensie și în dosarul de muncă al angajatului, voucherele fiind doar bani de cheltuială, fără niciun impact asupra asigurărilor sociale sau pensiei viitoare.

Cine a mințit și cum:

Președintele Klaus Iohannis le-a spus ieri, la Palatul Cotroceni, sindicaliștilor cu care s-a întâlnit în timpul protestului cu peste 20.000 de angajați din Educație mărșăluind prin București, că nu se pot face majorări de salarii de la 1 iunie. Ordonanța promisă acum este fix despre majorarea de la 1 iunie a tuturor salariilor din Educație.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a mințit public când a declarat pe 22 mai, în prima zi de grevă generală în Educație, că „dacă noi venim cu alte decizii în momentul în care suntem foarte aproape să elaborăm noua lege a salarizării, nu facem altceva decât să producem o altă inechitate pe care trebuie s-o luăm de la capăt și pe care trebuie să o reglăm ulterior în noua lege“. Ordonanța promisă nu duce la nicio inechitate și nu trebuie reluată nicio prcedură.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că „Nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall“, și că Executivul pe care-l reprezenta va rămâne pe ceea ce propusese. De fapt, Cărbunaru a mințit public, de la momentul respectiv fiind făcute încă cel puțin alte trei oferte de către Guvern către corprul profesoral și al angajaților din Învățământ.

Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, a mințit public atunci când a ieșit de la ședința cu sindicatele din Educație, care a avut loc la sediul FSLI, și a anunțat că PNRR nu ar permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesori, aflați în grevă generală.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a mințit public spunând că „nu tratăm Educația ca la piață, mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns. Dacă am majora salariile în Educație, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR“. Ca dovadă, ordonanța propusă acum, cu aplicare din 1 iunie, nu mai pune în pericol nici PNRR și nici altă reformă.

Articol în curs de actualizare


28 comments
  1. În Japonia, doar profesorii nu se închină în fața împăratului pentru că japonezii consideră că, fără profesori n-ar exista Împărați!

  2. Pana la urma este vorba despre 2 generatii clasa VIII si clasa a XII pe spatele lor profesorii vor castiga sau nu mai multi bani!!!!
    De restul elevilor- nici macar nu mimeaza cineva ca i-ar pasa!
    Acesti copii- clasele terminale- vor fi cei care vor plati si pensiile speciale si pensilii profesorilor care acum protesteaza!
    Sunt foarte curiaosa cum vor privi , seria de gimnaziu 2019-2023, viitorii liceeni pe profesorii care:
    -i-au hartuit sistematic cls V-VII cu note. pt media de la EN- orice glumita se reflecta in nota data de profesor;
    -i-au tratat cu nepasare ca doar nu mai conta nota pe parcurs clasei a VIII;
    -i-au tratat ca pe moneda de schimb pt cresteri salariale inainte de EN.
    Abia astept sa vad cu ce vor fi terorizati in clasa a IX aceasta serie de elevi care acum sunt in clasa a VIII.
    Poate viitori liceeni ii vor privi pe profesori cu frica, dar cu respect niciodata.
    Timpul va decide. Respectul se castiga, nu ti-l da salarul, sau guvernul sau sindicatul!!!!
    Si cum spuneam- Multi profesori, putini dascali!

    1. Dascălul îl găsești la biserică. Profesorii nu sunt obligați să facă practic voluntariat, doar ca să le fie bine altora. Orice profesie / meserie / loc de muncă implică niște costuri, inclusiv cu salariile. Iar cei care sunt nemulțumiți de salarii – și altele – au dreptul la grevă.

      Așa funcționează democrația.

    2. Glumițe poate să facă fiul tău cu tine acasă. La școală vine să învețe, nu să se țină de glumițe.

    3. Respectul nu se câștigă, se dobândește de la cine te educă acasă!
      Așa copii, așa părinți!

  3. Ca să fie clar: creșterea asta e de fapt sub formă de COMPENSAȚII de câte 1000 brut și respectiv 400 brut. Vă aduc aminte că salariile pe concediul de odihnă se calculează după o medie din lunile lucrate, deci eventual (dacă cineva acceptă aceste mizerii), ar urma o ”creștere” din septembrie, simțită în octombrie.

    Deci practic povești. Dar ne-am obișnuit cu duplicitatea ăstora.

    Cum rămâne cu garantarea FERMĂ a președintelui că în noua grilă se începe DE LA 1 IANUARIE 2024 direct cu salariul mediu pe economie pentru debutanți? A devenit peste noapte o chestie așa, vedem noi, de tranșe (CĂ DOAR E PRIMA DATĂ CÂND AVEM CREȘTERI ÎN TRANȘE CARE NU SE MATERIALIZEAZĂ), că ajungem în 3 ANI la ce-am promis noi, bla-bla-bla.

    La anul niciunul din mincinoșii ăștia nu mai răspund de nimic. Iohannis se duce la schi, Ciolacu vede el, Ciucă la apelul bocancilor, oricum e cantitate nulă iar noi vedem fix praful de pe tobă.

    NU!

      1. S-ar fi adăugat la SALARIU, ca sumă compensatorie sau ceva. Plata pentru perioada de CONCEDIU DE ODIHNĂ se calculează în funcție de salariile din lunile lucrate, fără niște sporuri. Se numește de altfel INDEMNIZAȚIE DE CONCEDIU. Deci suma aia, dacă se adăuga, venea doar în octombrie, pentru salariul din septembrie.

        Hai că nu-i așa greu. 1000 de lei brut, 585 sau pe acolo net, vreme de trei luni în 2023 – fix ”voucherele” lui Ciucă. Singura diferență era că nu mai trebuia să plătești impozitul și să-i folosești tot pentru școală, deși cică erau banii tăi.

        Dar vine 2024 și deși președintele s-a angajat FERM (cum a sunat aia? Fain, nu?) că salariul debutantului e EGAL cu salariul mediu în grilă, când a venit vremea să pună asta în scris, UPS! NU SE POATE! Hai în tranșe, la anul și la mulți ani, promit ei așa frumos – se jură pe roșu că așa fac!

        Cum să accepți așa ceva?

        Și personalul auxiliar? Și nedidacticul? Și orele lor suplimentare neplătite?

        NU. Grevă până la capăt. Altfel așa rămânem pentru totdeauna, dacă ar fi după acești nemernici.

  4. Este a suta-mia oara cand mint, despre tot. Sa taie pensiile speciale si sa reduca jaful clientelar de la stat.

  5. Avem elevi maturi, înțelepți, cu coloană vertebrală în țara noastră…
    Aici este mesajul Arianei Dudună, președinta AEC:

    „1000 de lei brut înseamnă în jur de 650 de lei net.

    Această grevă trebuie să se încheie cu o victorie. Altfel, putem aprinde lumânarea pe învățământ. Dragi profesori, e șansa voastră să arătați că nu dați înapoi și să ne dați o lecție de demnitate. În următorii 5-10 ani nu veți mai avea o astfel de șansă, cel mai probabil.

    România Educată a fost o minciună. Timpul a dovedit asta. Au scos prevederea cu salariile pentru că știau că nu le vor da. În decembrie cel mai probabil vor da OUG trenuleț ca să vă amâne creșterile.

    Continuați să luptați! Nu cedați! Elevii sunt cu voi! Noi ne-am solidarizat cu voi. E rândul vostru să vă solidarizați cu viitorul nostru“.

  6. Da, știm, ocupația principală a politicienilor a fost, este și va fi MINCIUNA în toate formele ei !
    Nicio noutate !
    De aceea oamenii cei MULȚI nu trebuie
    să-i lase, să uite sau să-i creadă !!

  7. Logica de bugetar rasfatat. Daca e voucher nu e bine ca nu e salar, daca e salar nu e bine ca nu am primit exact cat am cerut fara sa ofer nimic in schimb. Nu sunt muieti posmagii?

    Noi, ceilalti, platim prin impozite si inflatie galopanta pretentiile acestor sindicate angrenate intr-un demers vadit politic. Iar copiii sufera abandonati de “educatori”.

    1. Auzi, shefu, si noi bugetari nesimțiți plătim impozite și contributii. Din 1000 lei, practic statul ia inapoi 415. Inflatia ne afectează și pe noi, ca și pe voi, ăștia de ne desconsiderati atât de mult, si asa va educați și acasă copiii, se vede. Scoala, pentru voi, e locul unde scăpați de copii, e mai ieftin decat bona.

    2. Pe langa taxe, ipozite si inflatie cum zici ai sa platesi taxa de scolarizare la o scoala particulara caci asta este de fapt miza. Invatamant de stat de foarta proasta calitate ( ca nu o fi nebun vreunu cu ceva in cap sa lucreze pe bani astia ) si învățământ privat acreditat de ei pentru ei la care ai sa te duci cu copilul de mana sa dai interviu sa te accepte si sa dovedesti ca ai bani sa platesti ( ca in alte state ale lumii nu neaparat dezvoltate ) si vezi atunci ce o sa te usture ca ai sa faci tot posibilul pentru copii tai.

      P.S. Sunt produsul invatamantului post Decembrist si iti pot confirma ca daca vrei sa inveti sa faci performanta in orice domeniu poti so faci indiferent de scoala profesorii posibilitati materiale…
      Cea mai importanta educatie o primesti acasa, din scoala te alegi doar cu o hartie care iti deschide o usa, restul depinde de tine.

  8. Ce nu au inteles guvernantii si sindicatele ca grila salarizarii nu trebuie sa plece de la 4000 lei ci de la salariul mediu pe economie. Peste 2 ani daca va creste inflatia ce vom face cu 4000?
    Este fix acelasi lucru ca in actuala lege a salarizarii, a durat 5 ani sa fie implementata iar acum sunt salarii de mizerie.

  9. Demisia în corpore..ca am fost mințiți cu buna știința. ..Sunt o rușine națională.. de la Presedinte. .la toți. miniștrii. ..Se repeta istoria ca acum 15 ani..în 2008..

  10. Decât nimic, mai bine și atât!
    Este bine și 500 lei în plus la salariu. De ce nu vă mulțumește nimic, dragi colegi?
    Eu consider că este o ofertă bună, dacă se aplică de la 1 iunie.
    Bine și așa până se finalizează grila salarizării.
    Nemulțumitului i se ia și darul.

    1. Chiar așa! Cei mediocrii,primesc oricum prea mult! Ei se mulțumesc cu puțin! Nu cred că faceți parte din personalul didactic, altfel ați avea măcar un gram de onoare!

    2. Tu ești genul care se ghidează după principiile “las’ că merge și așa” și “Doamne ferește de mai rău”?
      N-ai decât.
      Acum nu e vorba numai de bani. E în joc statutul și demnitatea profesorilor.
      La așa ceva, nu cred că te-a dus mintea să te gândești, pentru că, de fapt, nu prea te ajută capul.

  11. Nu ar fi rau, cu conditia sa ne treaca si pe noi, personalul didactic, in aceeasi categorie cu IT-istii sau macar cu constructorii. Sa renunte la impozitul nostru pe salariu.

    1. Se pare că cei care au salariul prea mare (sau și alte venituri) sunt învățați cu mult și vor 1000, nu 600, căci 600 lei ei fac într-o lună cu 3 elevi (să ne imaginăm cât fac cu 10 elevi). Așa că pentru alții 500 lei sunt bineveniți! Scuzați, dar unii chiar întreceți măsura! Poate nu mai primim nimic din cauza asta, căci vedeți că nu suntem singurii protestatari. Riscăm să pierdem salariul (din grevă) fără să rezolvăm ceva, sau doar promisiuni, minciuni…

      1. Pierzi o luna salariul dar dupa o sa ai un salariu decent si o pensie mai mare.
        Aceasta greva a dovedit ca profesorul este important dar mai ramane sa fie respectat.

      2. Te rog, nu te mai da “cadru didactic”!

        Dupa cum vorbesti, e clar ca nu cunosti invatamantul romanesc si nu vrei decat sa intoxici aici lumea cu rautati si minciuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Principalii indicatori pentru Educația din România

Performanța în educație, alături de sănătate și incluziune, pune frână calității vieții și bunăstării sociale din România – studiul Indicele de Progres Social 2021 / Locul 73 la nivel internațional, pentru Acces la educație de bază

Accesul la educație este domeniul cu cele mai numeroase slăbiciuni pentru care este “depunctată” România în cea mai recentă analiză privind calitatea vieții și bunăstarea socială în țările lumii, studiu…
Vezi articolul

Roxana Rusin, profesor de Istorie: Subiectul de la bacalaureat mi-a părut o teză semestrială. Cum ar fi să îl includeți pe Lucian Boia în lista surselor pentru subiecte măcar pe jumătate față de cât îl promovați pe Ioan Aurel Pop?

“Subiectul de la proba de istorie a bacalaureatului din acest an mi-a părut o teză semestrială. Nici nu sunt departe de adevăr, dat fiind că materia rămasă pentru examen a…
Vezi articolul

ANALIZĂ “România Educată” fără formulele pompoase și măsurile măsurilor rămâne doar un album foto al președintelui Iohannis în ipostaza de prim profesor al neamului – profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu

Oamenii politici din perioada modernă și începutul perioadei contemporane au căzut de acord cel puțin într-o privință: educația. Au realizat că efectele unei legi a educației pot fi observate numai…
Vezi articolul

VIDEO Dragoș Iliescu: În pandemie aproape s-a triplat numărul copiilor cu nivel modest de performanță / Școala digitală așa cum se face acum are costuri serioase pentru acești copii, pentru țară și pentru societatea românească

În pandemie aproape că s-a triplat numărul copiilor cu un nivel modest de performanță, a spus profesorul Dragoș Iliescu, expert internațional în testare, colaborator OECD și fondator BRIO, în cadrul…
Vezi articolul