Reacție fără precedent a conducerii Laserului de la Măgurele: Propunerea de continuare a proiectului doar cu Cehia și Ungaria e nejustificată legal și etic, netransparentă și afectează interesele României

6.367 de vizualizări
Nicolae Zamfir / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Reacție de o duritate fără precedent a conducerii Laserului de la Măgurele, la decizia partenerilor europeni de-a continua proiectul doar Cehia și Ungaria, fără componenta din România. Managementul proiectului de la Măgurele condus de fizicianul Nicolae Zamfir acuză de minciună, de acțiuni nejustificate legal și etic Asociația ELI Delivery Consortium (ELI DC) – fondată în 2013 cu scopul de a susține implementarea coordonată a celor 3 instalații de cercetare din România, Cehia și Ungaria.

Managementul proiectului din România spune că “a pretinde că ELI-ERIC, fără ELI-NP, prezintă aceleași calități, performanțe și potențial este lipsit de temei și nu corespunde realității științifice și tehnice”.

  • Amintim că ELI Delivery Consortium a anunțat pe 14 mai că infrastructurile de cercetare din Ungaria și Cehia – care au primit în 2012 alături de România finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) – au depus la Bruxelles, fără România, proiectul formării unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC).
  • ELI Delivery Consortium este formată din Franța, Cehia, Germania, Ungaria, Italia, România și Marea Britanie.

Conducerea pilonului din România cere oficial ca “aplicația pentru Faza 2 [transformarea ELI în ERIC] să fie retrasă și să fie redepusă cu toți cei trei piloni ca membri fondatori”.

“Suntem pregătiți, așa cum am subliniat constant, să participăm la ELI-ERIC și, de asemenea, să îl găzduim, așa cum a fost stabilit în decembrie 2018 de către Comisarul European pentru Cercetare Moedas împreună cu miniștrii Cercetării din Cehia, Ungaria și România”, spune conducerea Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, care este pilonul din România al proiectului paneuropean ELI.

“Aplicarea pentru faza a doua fără ELI-NP este în primul rând complet nejustificată, atât legal cât și etic și afectează puternic interesele României”, se mai arată în luarea de poziție.

Reacția ELI-NP (Laserul de la Măgurele):

“Suntem uimiți și în același timp indignați să vedem poziția de pe site-ul ELI-DC conform căreia pilonii din Cehia și Ungaria ai proiectului ELI au aplicat formal la Comisia Europeană pentru a forma o nouă infrastructură paneuropeană numită Extreme Light Infrastructure ERIC (ELI ERIC). O astfel de acțiune este nedreaptă, netransparentă și nu reflectă scopul și spiritul ELI-DC și al colaborării între cele trei state pentru a implementa împreună proiectul ELI.

Aplicarea pentru Faza a doua fără ELI-NP este în primul rând complet nejustificată, atât legal, cât și etic și afectează puternic interesele României, dacă luăm în considerare cel puțin pactul politic din decembrie 2018, aplicarea Fazei 1, când ELI-NP a fost unul dintre membrii fondatori, împreună cu ceilalți doi piloni ELI, deciziile Comisiei Europene necesitând ca toate cele trei state să fie parte din ELI-ERIC și investiția uriașă a României în proiectul ELI și angajamentul exprimat deja de la început pentru a fi parte din ELI-ERIC.

ELI-NP a fost în permanență și este în continuare determinat și pregătit să intre în ELI-ERIC:

  • A. Din punct de vedere științific și din punct de vedere tehnic ELI-NP este la un nivel similar, în complementaritate și sinergie cu celelelalte două piloane în privința capacității de a oferi gradual facilitățile infrastructurii. Clădirile și laboratoarele sunt deja pregătite, iar echipamentul principal, Sistemul Laser de Mare Putere 2×10 PW, precum și amplasamentele corespunzătoare experimentelor sunt disponibile întregii comunități științifice internaționale. Celălalt mare echipament, Fasciculul Gamma de Energie Variabilă, care va fi folosit de comunitatea de fizică nucleară, va fi operațional în decembrie 2022.
  • B. Din punctul de vedere al achiziției și asumării documentației pentru ELI-ERIC, ELI-NP și România au depus aplicația pentru Faza 1 la ELI-ERIC și nu există niciun motiv ca România să fie scoasă din Faza 2. ELI-NP a lucrat la toată documentația pentru această a doua fază și a completat-o împreună cu ceilalți doi piloni.

Ideea formării ELI-DC sub coordonarea DG Research a fost de a lega și întări colaborarea între cei trei piloni și de a reuni comunitatea științifică europeană în jurul unicei și celei mai complexe infrastructuri paneuropene de cercetare, total opusă comportamentului pe care îl vedem zilele acestea.

Scopul ELI-DC este acela de a contribui la integrarea celor trei piloni și nu la separarea lor. Prin această acțiune ELI-DC încearcă să izoleze ELI-NP de comunitatea științifică europeană, încâlcând toate angajamentele Consiliului de Competitivitate din 2009. În același timp, a pretinde că ELI-ERIC, fără ELI-NP, prezintă aceleași calități, performanțe și potențial este lipsit de temei și nu corespunde realității științifice și tehnice. ELI-NP are potențialul de a ridica ELI-ERIC acolo unde trebuie și orice analiză corectă poate arăta ușor asta. Nu există absolut niciun motiv pentru ca ELI-NP să nu fie unul dintre fondatorii ELI-ERIC.

Conștienți că este în interesul nostru comun de a întări și promova valorile Zonei Europene de Cercetare, cerem ca aplicația pentru Faza 2 să fie retrasă și să fie redepusă cu toți cei trei piloni ca membri fondatori.

Suntem pregătiți, așa cum am subliniat constant, să participăm la ELI-ERIC și, de asemenea, să îl găzduim, așa cum a fost stabilit în decembrie 2018 de către Comisarul European pentru Cercetare Moedas împreună cu miniștri Cercetării din Cehia, Ungaria și România, precum și pentru a pune la dispoziția întregii comunități științifice europene infrastructura ELI-NP.

Credem că în condițiile bunei-credințe și ale faptelor adevărate, atmosfera de colaborare justă între cei trei piloni va fi refăcută.

Managementul ELI-NP, 16 mai 2020″

Descarcă de aici luarea de poziție a ELI-NP, în limba engleză

Informații de background

Amintim că România a reziliat în urmă cu un an contractul cu un consorțiu condus de Institutul de Fizică Nucleară din Italia pentru construirea celui de-al doilea mare echipament de cercetare din proiectul laserului de la Măgurele: Sistemul Gama de Energie Variabilă. Contractul reziliat era în valoare de 66 de milioane de euro. Italienii au dat în judecată partea română, procesul se judecă și în prezent, iar între timp compania americană Lyncean Technologies a câștigat licitația pentru construirea Sistemului Gama, semnându-se un contract în valoare totală de 49 milioane euro. Detalii aici

  • Echipamentele fundamentale de cercetare de la Măgurele sunt cei doi laseri de mare putere (fiecare de 10PW) și acceleratorul de electroni ca generator de Fascicul Gamma de mare intensitate.
  • În martie 2019, unul dintre cei doi laseri a atins puterea maximă pentru care a fost proiectat – 10 PW, marcând o premieră în cercetarea mondială
  • Construirea Sistemului Fascicul Gamma a întârziat, însă. Sistemul trebuia realizat de Consorțiul EuroGammaS, condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, în baza unui contract de 66 de milioane de euro, semnat în martie 2014
  • Ca urmare a întârzierilor, partea română a reziliat contractul în valoare de 66 de milioane de euro pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma, în noiembrie 2018, iar italienii au dat în judecată institutul din România, pentru anularea rezilierii
  • Problema a căpătat și o pronunțată dimensiune politică, după ce a fost discutată la întâlniri bilaterale la cel mai înalt nivel. Comisarul european Corina Crețu a vorbit despre ”îngrijorarea Comisiei Europene” și a cerut ”găsirea unei soluții cât mai rapide de către autoritățile române și contractorul selectat de acestea pentru implementarea fazei a doua a proiectului”

​Laserul de la Măgurele este cel mai mare proiect științific din România. În valoare totală de 356 de milioane de euro, proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele găzduiește deja cel mai puternic laser din lume și are ca obiectiv realizarea de cercetări în domeniul laserelor și a fizicii nucleare. ELI-NP a atins puterea de 10PetaWatts în urmă cu un an și a început experimentele.

Cladirea laserului de la Măgurele, ELI-NP / Foto: Facebook ELI-NP

Primul moment cheie în nașterea proiectului a fost în decembrie 2009, când Consiliul celor 27 de miniștri ai cercetării din Uniunea Europeană a aprobat declarația prin care România, Cehia și Ungaria se angajau să construiască împreună infrastructura pan-europeană de cercetare ELI. României i-a revenit rolul construirii, în campusul științific de pe Platforma Măgurele-București, a ELI-NP, potrivit monitorizării realizate de HotNews.ro.

În iunie 2011, Dragoș Ciuparu – care și atunci era șeful Cercetării în România – depunea la Comisia Europeană o propunere de finanțare a proiectului.

Pe 18 septembrie 2012, Comisia Europeană a aprobat finanțarea de 180 de milioane euro a proiectului ELI de la Măgurele.

În cadrul proiectului paneuropean Extreme Light Infrastructure (ELI), Cehia, România și Ungaria sunt statele gazdă care au avut ca obiectiv să ridice câte o componentă a proiectului. Concret, cele trei state au construit mai multe lasere, fiecare cu scopul de a face cercetări în ceea ce privește lumina de mare intensitate într-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul de la Măgurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gammadupă cum a scris pe larg HotNews.ro.

În 2018, Gérard Mourou – cercetătorul a cărui teorie a fost aplicată la Măgurele pentru a construi laserul care să atingă puterea de 10 PetaWatts (PW) fără să distrugă întreg sistemul de oglinzi – a primit Premiul Nobel pentru Fizică pentru “invenții inovatoare în domeniul fizicii laser”. Gerard Mourou a făcut mai multe vizite în România și a convins autoritățile române să se bazeze în proiectul de cercetare pe ideea sa, adică să aplice tehnica de amplificare a pulsurilor laser numită “Chirped pulse amplification”.

Gerard Mourou la Măgurele, pe platforma laserului ELI-NP / Foto: eli-np.ro

Într-un interviu acordat în exclusivitate Edupedu.ro, Gérard Mourou a declarat în 2018 că proiectul din România “are o contribuție unică” la nobel. “Ceea ce a făcut România este spectaculos”, a afirmat Gérard Mourou. “Știți că sunt implicat în mod real în proiectul din România, cu ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics – n.red.). Voi fi și de acum înainte. Voi începe să lucrez cu fizică nucleară folosind laserul vostru, care va fi cel mai puternic laser din lume, la ora actuală”, a declarat Mourou, pentru Edupedu.ro.

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Citește și:

 


15 comments
  1. ELI-ERIC si ELI-DC tin mai degraba de politica europeana. Si dupa cum se poate bine vedea itzele politicilor europene sunt mult mai incurcate decat credem noi. Ce legatura are asta cu managementul? Daca o luam pe line de maganement facilitatea ELI-NP este nou construita, functionala, operationala, are personal de cercetare si din strainatate, deci unde a esuat managamentul, ca nu se vede?

    1. Pare ca nu intelegeti sau nu vreti sa intelegeti ca in cazul, foarte probabil cu aceasta conducere, in care proiectul ELI-NP devine din centru european -> centru national, atunci ELI-NP va fi un ESEC MAJOR! Cartoful e fierbinte, se pare ca vreti sa-l faceti incadescent!

      1. Unora le lipseste proprietatea cuvintelor, de unde si pana unde “esec major”?!? Vorbim cumva de vreo misiune spatiala cu oameni spre Marte?
        Proiectul ELI-NP este clar un SUCCES si in scurt timp va deveni un SUCCES MAJOR! Bazat pe fapte reale care se intampla acolo nu pe fictiune!

  2. Toata lumea isi doreste ca acest centru sa functioneze si sa aduca prestigiu Romaniei. Din pacate a pornit bine dar s-a impotmolit pe drum din motive de management deficitar, pe care bineinteles ca dansii (echipa de proiect) il neaga. Aceasta fuga de responsabilitate a devenit foarte frustranta in lucrul direct cu ei, niciodata nu isi asuma nimic din ceea ce nu funtioneaza si violenteaza subalternii ajungand pana la inscenari si santaje. Una peste alta sunt complet depasiti de situatie, astfel incat mediul de lucru e complet viciat si neproductiv.
    Proiectul va avea sanse doar daca se inlocuieste echipa de management. Ar trebui sa facem o distinctie clara intre proiectul ELI-NP si echipa d-lui Zamfir.

  3. Concluzia este una si clara:

    romanii nu merita un astfel de centru de elita precum ELI, dupa comentariile de pe site. Asta e gena noastra, sa dam cu laturi in tot ceea ce este constructiv. De aia probabil nu avem nici autostrazi, spitale, gradinite si scoli moderne. E o vorba romaneasca “nici o fapta buna nu ramane nepedepsita”.

  4. Academicianul Zamfir, impreuna cu echipa pe care o conduce (inclusiv Ec. Alexandru Popescu si Jurist Raluca Stoicea) au reusit sa construiasca in Romania un centru de cercetare de nivel international, prin foarte multa munca.
    Doar cateva exemple pentru asta:
    Primul experiment de la ELI-NP – Imaginea saptamanii la Optic and Photonics News al OSA (cea mai mare organizatie profesionala din domeniu) – https://www.osa-opn.org/home/gallery/image_of_the_week/2020/20-04-27/
    Laserul de la ELI-NP pe coperta Photonics Spectra dedicata aniversarii laserului la 60 de ani – https://www.photonics.com/Issues/Photonics_Spectra_May_2020/i1190
    Articole stiintifice in reviste de top (e.g. Reports on Progress in Physics – https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1361-6633/aacfe8)
    Acest centru a adus bani in cercetare si in Romania si creeaza o serie de locuri de munca deschise oricui prin concurs (www.eli-np.ro).
    O astfel de realizare trezeste foarte multe frustrari si animozitati, inclusiv pe plan international.
    Cei care doresc sa vada un centru international de cercetare trebuie sa mearga la Magurele la ELI-NP. Pe langa cladiri si echipamente cu o tehnologie de cel mai inalt nivel o sa intalneasca si o echipa tanara care este formata intr-un spirit international.
    Aceasta este realitatea si trebuie respectata.

  5. Dragi colegi,
    Haideti sa incepem sa nu ne canibalizam intre noi si sa ne gandim la un consens. In esenta toata problema este lipsa de finantare a cercetarii din Romania, fapt care conduce la formarea de diferite grupuri de interese. In acelasi timp, poate domnul Zamfir ar trebui sa isi pregateasca retragerea, dar sa asigure in acelasi timp continuitatea proiectului ELI–NP, si finalizarea componentei de Nuclear Physics. Problema cu ERIC se va finaliza odata cu achizitia si instalarea sistemului VEGA, chiar daca pierdem procesul cu EuroGammaS si avem doua surse gamma. Pana la urma care este problema daca avem doua surse si cheltuim mai mult pe cercetare si pe inovare? Mereu am tot taiat de peste tot incepand cu anii ’80-’90, am strans cureaua de fiecare data, nu am alocat decat sume infinitezimale pe componenta de inovare si dezvoltare, iar acum culegem roadele si ne miram de ce am tot cazut in jos? Cat timp ne luptam intre noi pe finantarea minuscula primita de la minister nu vom reusi sa iesim la liman din groapa de potential. Trebuie sa lucram impreuna si sa punem presiune pe guvern pentru a castiga o finantare adecvata pentru o tara in curs de dezvoltare. In mod curios observam ca nu exista nicio diferenta de atitudine intre actuala guvernare si mult hulitul PSD, in ceea ce priveste alocarea bugetara in cercetare, lucru care nu este taxat de internauti in mod paradoxal in aceste vremuri de ririste.

    1. Pe bune?? Doua surse gamma cu acelasi performante?? Ce dracu facem cu ele, le ciocnim, facem intrecere intre ele? Cine le plateste? Una UE si una romanii? Cu aprobarea cui?

      1. Desigur, nu cu aprobarea lui Gigel. Guvernul Romaniei a avut si are alte preocupari importante. In primul rand putere politica nelimitata.

    2. Doua surse gama?! Suntem pe bune sau ne prefacem?! Ai nevoie de cladire noua, de personal de operare si mentenanta, de utilitati? Sunt costuri de multe zeci de milioane de euro anual care in ani conduce la un buget pe care Romania nu si-l permite. Totusi sunt banii contribuabilului roman si sigur sunt multe domenii care au nevoie de aport de capital.

  6. Ce mancatorie in pur stil romanesc. Nu e de ajuns ce vin bombe din afara, in plus va mancati intre voi ca lupii. Daca dati chix cu proiectul asta atunci va fi sfarsitul cercetarii de orice fel in Romania.

  7. Hai sa detaliez eu din pozitia de angajat IFIN-HH ce semnificatie are aceasta afirmatie, sub protectia anonimatului deocamdata, deoarece represiunea angajatilor IFIN-HH a atins cote dramatice in aceasta perioada. Dar cred ca in curand scandalul va izbucni in toata splendoarea lui la nivel de stat, media, comunitate stiintifica internationala, si vor aparea si multe nume de cercetatori.

    Acest ELI-NP promitea multe inca de la inceput, dar esecurile au devenit de la un an la altul din ce in ce mai sonore, apoi totul a devenit impostura impanata doar cu declaratii media pentru cetatenii care urmeaza sa achite o nota de plata usturatoare.
    Despre a doua componenta (de egala importanta insa) Sursa Gamma de Energie Tunabila nu merita sa comentez prea mult: multumita dl. Academician Zamfir si a celor doi lingai facuti la particulara/seral Ec. Alexandru Popescu si Jurist Raluca Stoicea, contractul cu consortiul European EuroGammaS a fost anulat, acum urmeaza o salba nesfarsita de procese. Mie imi pare de natura penalului ca in timp ce sunt procese in desfasurare pe aceasta speta, dansii au mai lansat inca o licitatie pt. alt sistem de sursa gamma (VEGA) castigat de Americani de data asta. Intelegeti iritarea Europenilor care ar trebui sa cotizeze cu banii lor costurile de operare prin ERIC. Dar sursa gamma a Americanilor de la Lyncean va incepe sa functioneze de abia din 2023. De ce sa plateasca operare pana atunci ERIC?
    Sa nu mai spun ca as dori rapoartele de activitate ale cercetatorilor de la departamentele RA-2 (operare sursa gamma), RA-4 (experimente cu sursa gamma) si RA-5(experimente combinate laseri 10PW – sursa gamma).
    3 (trei) departamente din 5 (cinci) nu isi mai justifica practic activitatea si banii pana in 2023!
    Reamintesc faptul ca proiectul ELI-NP trebuia finalizat oficial in 2018!
    Oricum este cunoscut si usor de verificat faptul ca un numar important de cercetatori seriosi si-au dat demisia sau nu si-au mai prelungit contractele in ultimii ani deoarece au inteles ca ELI-NP este orice altceva, numai institut de cercetare nu.

    Dar sa trecem la impostura (atentie aici dl. Acad. Zamfir si dl. Ciuparu): inca de acum un an a fost anuntat cu tam tam ca a fost depasita puterea de 10 PW. Dar nimeni nu a verificat sala experimentala in care trebuia trimis acel puls. Stiti de ce? Era goala-goluta. Doar pereti!
    Unde naiba s-a dus pulsul de 10 PW! In spatiul intergalactic probabil.
    Haideti ca va explic. Trebuia anuntat pulsul de 10 PW, ca doar trebuiau rambursati banii de la EU.
    Iar faptul ca sala experimentala dedicata pt. exp cu 10 PW (E1-E6 pe numele ei) era goala, era meritul geniului Al. Popescu. prin implicarea directa in treaba cercetatorilor.
    Cum a fost fraierita natiunea: laserii de pompaj merg brici, asta s-a demonstrat. Deci s-a putut masura energia maxima – sa zicem vreo 300 J. Apoi au trimis in compresor ceva sub 1% din energia asta (ca nu erau nebuni sa trimita in compresor toata energia asta ca nu mai era nimic dupa compresor) si au masurat durata temporala a pulsului (probabil ~20 fs). Faceti si voi calculul ca da un pic peste 10PW.
    Acum s-au montat niste tuburi de fascicul in E1-E6 dar inca asteapta camerele de interactie.

    Dar acum vine problema grava: dl. Academician Zamfir are nevoie disperata de bani pt. proiectul lui de suflet. Dl. Ciuparu il tot pupa in partile moi de cand se stiu si sta si-n cap sa-i faca rost de bani de la buget. Dar bugetul Romaniei e cum e. Cercetatorii din IFIN-HH s-au saturat sa tot fie capusat institutul lor de acest ELI-NP (transfer de patrimoniu, scaderi de salarii).
    Si desi oameni simtiti initial, ditamai oamenii de stiinta din IFIN cu CV-ul cat a lui Zamfir, au inceput sa faca scandal. Si au inceput sa faca scandal multi. Scandal mare.
    Ce reactie are domnul Academician? Pe modelul Hitler: este institutul meu, fac ce vreau eu!
    Au inceput sa curga comisiile de Etica si Disciplina.
    Aproape a ajuns sa desfiinteze cel mai important departament din IFIN.
    Iar de Paste a desfiintat Consiliul Stiintific proaspat si liber ales.
    Acum IFIN-HH se afla in cea mai mare criza de la infiintarea sa, cu Zamfir tartor absolut si sustinut puternic de unii prin minister pe motivul mincinos ca nu exista mai mare si mai destept ca el.
    Bomboana pe coliva: operarea laserului construit de Thales va fi realizata probabil, tot de Thales :).

  8. Aceasta pozitie este una menita sa ascunda gravele nereguli si realitatile din jurul ELI-NP.
    Observam in ton mai ales tupeul lui Zamfir. In realitate IFIN-HH, de fapt Zamfir, au fost pusi sub embargo de Franta, lucru fara precedent!. Mai mult consortiul s-a facut fara ELI-NP pentru ca la ELI-NP nu este gata sistemul, iar pretentiile lui Zamfir au fost prea romanesti: sa gestioneze el singur milioanele de euro pompate de europeni si sa angajeze el pe cine vrea, cu ce salariu vrea. Acum acest esec mangerial de rasunet a declansat un razboi intre peste 100 de cercetatori si Zamfir, pentru ca finantarea ELI-NP din fonduri IFIN inseamna ingroparea cercetarii din celelalte domenii. In 2012-2014 cercetarea a mai fost lovita de ELI care a luat banii de proiecte pentru constructie.
    Detalii aici http://federatiahermes.ro/salvati-ifin-hh-de-la-distrugere/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXPERIMENT Studii științifice verificate pe bani, independent, cu scopul de a identifica eventuale erori de cercetare ale căror costuri reale ar fi usturătoare – proiect pilot elvețiano-german inspirat din practicile industriei de tehnologie digitală

Un program-pilot de verificare contra cost a unor studii științifice publicate deja și care înregistrează numeroase citări în literatura de specialitate, pentru a identifica eventuale erori conținute de acestea, a…
Vezi articolul