Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a criticat-o pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, care a spus luni seară, la Digi24, că este ”cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător” faptul că există un număr mare de profesori nevaccinați în școlile din România înaintea noului an școlar. Sindicaliștii îi „solicită ministrului sănătății, Ioana Mihăilă, să verifice cifrele privind vaccinarea anti COVID-19 înainte să dea declarații în mass-media, potrivit cărora numărul angajaților din învățământ care s-au vaccinat este foarte mic.”
Ei amintesc de un chestionar realizat de chiar de ei, la care au răspuns peste 13.000 de angajați din sistemul de educație, care arată că 60% dintre respondenți (59,6% – personal didactic, 61,9 % – personal didactic auxiliar și 60,7% – personal nedidactic) s-au vaccinat împotriva COVID-19.
„Doamna ministru Ioana Mihăilă ar trebui să răspundă în numele Guvernului pentru campania pro-vaccinare eșuată. Angajații din învăţământ ar trebui daţi ca exemplu pozitiv, având în vedere că procentul celor vaccinaţi este dublu faţă de procentul naţional. Așa cum doamna ministru consideră că părinţii ar trebui să ştie care dintre profesorii copilului sunt vaccinaţi, la fel putem cere și noi, profesorii, o situaţie cu elevii/părinţii vaccinaţi. Îi recomandăm doamnei ministru Ioana Mihăilă să fie mai atentă la declaraţii şi să nu încerce să învrăjbească diferite categorii sociale unele împotriva celorlalte”, a declarat Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”.
Mai jos, comunicatul FSE „Spiru Haret”:
„Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ solicită ministrului sănătății, Ioana Mihăilă, să verifice cifrele privind vaccinarea anti COVID-19 înainte să dea declarații în mass-media, potrivit cărora numărul angajaților din învățământ care s-au vaccinat este foarte mic. Conform unui chestionar realizat de FSE „SPIRU HARET“, în perioada 17-30 august 2021, la care au răspuns peste 13.000 de angajați din sistemul educaţional, 60% dintre respondenți (59,6% – personal didactic, 61,9 % – personal didactic auxiliar și 60,7% – personal nedidactic) s-au vaccinat împotriva COVID-19. Aceste cifre au fost confirmate chiar și de ministrul educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.
„Doamna ministru Ioana Mihăilă ar trebui să răspundă în numele Guvernului pentru campania pro-vaccinare eșuată. Angajații din învăţământ ar trebui daţi ca exemplu pozitiv, având în vedere că procentul celor vaccinaţi este dublu faţă de procentul naţional. Așa cum doamna ministru consideră că părinţii ar trebui să ştie care dintre profesorii copilului sunt vaccinaţi, la fel putem cere și noi, profesorii, o situaţie cu elevii/părinţii vaccinaţi. Îi recomandăm doamnei ministru Ioana Mihăilă să fie mai atentă la declaraţii şi să nu încerce să învrăjbească diferite categorii sociale unele împotriva celorlalte. Nu aşa se face o campanie pro-vaccinare. În plus, având în vedere procentul naţional mic de vaccinaţi, considerăm că angajaţii din învăţământ vor fi cei mai expuşi începând cu 13 septembrie, când se vor deschide porțile școlilor. Dacă în spitale protocoalele sunt respectate, iar fiecare persoană este verificată, unităţile de învăţământ vor fi un mediu propice de răspândire a virusului, și nu din cauza personalului angajat. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, este nevoie ca săptămânal, în fiecare școală, să fie prezent un angajat al Direcției de Sănătate Publică pentru a testa angajații și elevii, lucru pe care FSE „SPIRU HARET“ l-a cerut de mai multe ori. De asemenea, solicităm Guvernului să facă publice datele privind vaccinarea anti COVID-19 pentru toate categoriile socio-profesionale. Din datele noastre, angajații din învățământ sunt în top 3 la numărul de vaccinați anti COVID-19“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.
Reiterăm că Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ a realizat un chestionar în rândul membrilor de sindicat, la care au răspuns peste 13.000 de persoane. Răspunsurile participanților la chestionar arată că 60% dintre angajați s-au vaccinat împotriva COVID-19. Aceasta, în condițiile în care, potrivit datelor prezentate de Guvern, procentul național este mai mic de 30%.”
- Amintim că ministrul Sănătății a transmis că părinții ar trebui să ceară și să aibă acces la o situație referitoare la profesorii care s-au vaccinat și cei care nu s-au vaccinat împotriva Covid-19, ”pentru transparență” și pentru „ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”.
“Moderator: Cum vi se pare faptul că atât de puțini profesori s-au vaccinat până acum?
Ioana Mihăilă: Mi se pare cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător. Profesorii, la fel ca și personalul medico-sanitar, ar trebui să fie printre vectorii care transmit și educă populația spre vaccinare. Și atunci da, e trist și îngrijorător că acești potențial vectori nu au ales ce era bine pentru ei, în primul rând, și anume să se protejeze prin vaccinare și ce e bine pentru cei pe care îi învață și îi îngrijesc.
Moderator: Cât de periculos este să intre la clasă un profesor nevaccinat?
Ioana Mihăilă: E periculos, în primul rând pentru sănătatea lui. Oricum ne-am uita, la toate studiile, adulții sunt în continuare mai afectați și dezvoltă forme mai severe decât tinerii și copiii. Deși vedem și copii internați, totuși adulții sunt cei care se expun cel mai mult riscului.
Moderator: Un caz care a făcut înconjurul lumii, un învățător din California a infectat 19 copii într-o prima oră. Cum e?
Ioana Mihăilă: Profesorii sunt obligați să poarte mască. Riscul de transmitere, cu profesor care poartă mască și toți elevii care poartă mască, este redus. Nu e eliminat, dar este semnificativ redus. Împreună cu ventilația permanentă și, evident, cu promovarea vaccinării ar trebui să mergem spre bine.
Moderator: Ce credeți, părinții unor copii vaccinați ar trebui să aibă dreptul de a refuza intrarea la clasă a unor profesori nevaccinați?
Ioana Mihăilă: Cred că profesorii ar trebui să se gândească serios să se vaccineze. Niciodată nu e târziu să se vaccineze…
Moderator: Adică vom începe școala cu profesori nevaccinați, la procentul de profesori vaccinați acum este foarte clar că în toate școlile din România cel puțin o disciplină copiii o vor face cu un profesor nevaccinat. Suficient ca să fie periculos, am lămurit asta aici. Și atunci părinții ar trebui să decidă?
Ioana Mihăilă: Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați.
Moderator: Ca să fie o chestiune transparentă și…?
Ioana Mihăilă: Ca să fie o chestiune transparentă și ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice.”