Reacție dură a sindicatelor după ce ministrul Sănătății a spus că foarte puțini profesori s-au vaccinat. FSE „Spiru Haret”: Să verifice cifrele privind vaccinarea anti COVID-19 înainte să dea declarații în mass-media

2.664 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a criticat-o pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, care a spus luni seară, la Digi24, că este ”cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător” faptul că există un număr mare de profesori nevaccinați în școlile din România înaintea noului an școlar. Sindicaliștii îi „solicită ministrului sănătății, Ioana Mihăilă, să verifice cifrele privind vaccinarea anti COVID-19 înainte să dea declarații în mass-media, potrivit cărora numărul angajaților din învățământ care s-au vaccinat este foarte mic.”

Ei amintesc de un chestionar realizat de chiar de ei, la care au răspuns peste 13.000 de angajați din sistemul de educație, care arată că 60% dintre respondenți (59,6% – personal didactic, 61,9 % – personal didactic auxiliar și 60,7% – personal nedidactic) s-au vaccinat împotriva COVID-19.

„Doamna ministru Ioana Mihăilă ar trebui să răspundă în numele Guvernului pentru campania pro-vaccinare eșuată. Angajații din învăţământ ar trebui daţi ca exemplu pozitiv, având în vedere că procentul celor vaccinaţi este dublu faţă de procentul naţional. Așa cum doamna ministru consideră că părinţii ar trebui să ştie care dintre profesorii copilului sunt vaccinaţi, la fel putem cere și noi, profesorii, o situaţie cu elevii/părinţii vaccinaţi. Îi recomandăm doamnei ministru Ioana Mihăilă să fie mai atentă la declaraţii şi să nu încerce să învrăjbească diferite categorii sociale unele împotriva celorlalte”, a declarat Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”.

Mai jos, comunicatul FSE „Spiru Haret”:

„Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ solicită ministrului sănătății, Ioana Mihăilă, să verifice cifrele privind vaccinarea anti COVID-19 înainte să dea declarații în mass-media, potrivit cărora numărul angajaților din învățământ care s-au vaccinat este foarte mic. Conform unui chestionar realizat de FSE „SPIRU HARET“, în perioada 17-30 august 2021, la care au răspuns peste 13.000 de angajați din sistemul educaţional, 60% dintre respondenți (59,6% – personal didactic, 61,9 % – personal didactic auxiliar și 60,7% – personal nedidactic) s-au vaccinat împotriva COVID-19. Aceste cifre au fost confirmate chiar și de ministrul educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.

„Doamna ministru Ioana Mihăilă ar trebui să răspundă în numele Guvernului pentru campania pro-vaccinare eșuată. Angajații din învăţământ ar trebui daţi ca exemplu pozitiv, având în vedere că procentul celor vaccinaţi este dublu faţă de procentul naţional. Așa cum doamna ministru consideră că părinţii ar trebui să ştie care dintre profesorii copilului sunt vaccinaţi, la fel putem cere și noi, profesorii, o situaţie cu elevii/părinţii vaccinaţi. Îi recomandăm doamnei ministru Ioana Mihăilă să fie mai atentă la declaraţii şi să nu încerce să învrăjbească diferite categorii sociale unele împotriva celorlalte. Nu aşa se face o campanie pro-vaccinare. În plus, având în vedere procentul naţional mic de vaccinaţi, considerăm că angajaţii din învăţământ vor fi cei mai expuşi începând cu 13 septembrie, când se vor deschide porțile școlilor. Dacă în spitale protocoalele sunt respectate, iar fiecare persoană este verificată, unităţile de învăţământ vor fi un mediu propice de răspândire a virusului, și nu din cauza personalului angajat. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, este nevoie ca săptămânal, în fiecare școală, să fie prezent un angajat al Direcției de Sănătate Publică pentru a testa angajații și elevii, lucru pe care FSE „SPIRU HARET“ l-a cerut de mai multe ori. De asemenea, solicităm Guvernului să facă publice datele privind vaccinarea anti COVID-19 pentru toate categoriile socio-profesionale. Din datele noastre, angajații din învățământ sunt în top 3 la numărul de vaccinați anti COVID-19“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.

Reiterăm că Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ a realizat un chestionar în rândul membrilor de sindicat, la care au răspuns peste 13.000 de persoane. Răspunsurile participanților la chestionar arată că 60% dintre angajați s-au vaccinat împotriva COVID-19. Aceasta, în condițiile în care, potrivit datelor prezentate de Guvern, procentul național este mai mic de 30%.”

  • Amintim că ministrul Sănătății a transmis că părinții ar trebui să ceară și să aibă acces la o situație referitoare la profesorii care s-au vaccinat și cei care nu s-au vaccinat împotriva Covid-19, ”pentru transparență” și pentru „ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”.

ModeratorCum vi se pare faptul că atât de puțini profesori s-au vaccinat până acum?

Ioana Mihăilă: Mi se pare cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător. Profesorii, la fel ca și personalul medico-sanitar, ar trebui să fie printre vectorii care transmit și educă populația spre vaccinare. Și atunci da, e trist și îngrijorător că acești potențial vectori nu au ales ce era bine pentru ei, în primul rând, și anume să se protejeze prin vaccinare și ce e bine pentru cei pe care îi învață și îi îngrijesc.

ModeratorCât de periculos este să intre la clasă un profesor nevaccinat?

Ioana Mihăilă: E periculos, în primul rând pentru sănătatea lui. Oricum ne-am uita, la toate studiile, adulții sunt în continuare mai afectați și dezvoltă forme mai severe decât tinerii și copiii. Deși vedem și copii internați, totuși adulții sunt cei care se expun cel mai mult riscului.

ModeratorUn caz care a făcut înconjurul lumii, un învățător din California a infectat 19 copii într-o prima oră. Cum e?

Ioana Mihăilă: Profesorii sunt obligați să poarte mască. Riscul de transmitere, cu profesor care poartă mască și toți elevii care poartă mască, este redus. Nu e eliminat, dar este semnificativ redus. Împreună cu ventilația permanentă și, evident, cu promovarea vaccinării ar trebui să mergem spre bine.

ModeratorCe credeți, părinții unor copii vaccinați ar trebui să aibă dreptul de a refuza intrarea la clasă a unor profesori nevaccinați?

Ioana Mihăilă: Cred că profesorii ar trebui să se gândească serios să se vaccineze. Niciodată nu e târziu să se vaccineze…

ModeratorAdică vom începe școala cu profesori nevaccinați, la procentul de profesori vaccinați acum este foarte clar că în toate școlile din România cel puțin o disciplină copiii o vor face cu un profesor nevaccinat. Suficient ca să fie periculos, am lămurit asta aici. Și atunci părinții ar trebui să decidă?

Ioana Mihăilă: Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați.

ModeratorCa să fie o chestiune transparentă și…?

Ioana Mihăilă: Ca să fie o chestiune transparentă și ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice.”


7 comments
  1. Mai exista sindicate in invatamant? Eu credeam ca s-au desfiintat. Cred ca cei mai multi dintre profesori se inscriu doar pentru a putea da in judecata ministerul in caz ca le taie din salarii si pentru a da in judecata primariile daca acestea refuza sa le deconteze naveta. In rest nu prea vad de ce s-ar inscrie la sindicat, ca oricum nu prea fac mare lucru in afara de a incasa banii din cotizatiile profesorilor.

    1. Aveti dreptate. Si eu stau pentru acelasi motiv, mai ales de cand am auzit ca o colega nemembra a cheltuit 6000 lei pentru a recupera cu avocati banii luati de Boc. In rest, nimic.

  2. Gura păcătosului adevăr grăiește! Probabil că cifrele privind vaccinarea profesorilor sunt umflate. Faptul că ministrul sănătății spune că sunt puțini vaccinați mie mi se pare o veste pozitivă și o confirmare a faptului că profesorii gândesc. Și sindicatele s-au trezit să dea din coadă… mai bine s-ar desființa.

  3. Băi sindicatule, cum rămâne cu salariile din învățământ?

    După un an și jumătate de Covid, în care școlile au făcut economii masive datorită învățământului online (toate cheltuielile au trecut în această perioadă în sarcina cadrelor didactice și a familiilor elevilor) guvernul anunță că are alte cheltuieli mai importante de făcut.

    Iar voi tăceți mâlc.

    Noapte bună, sindicate!

    1. Corect! Sindicatele sunt mana în mana cu cei de la guvernare. Altfel cum se explica ca nu au nicio reacție la înghețarea salariilor din învățământ? Rușine!

    2. Dupa taierea de un an de zile urmeaza scaderea puterii de cumparare, inflatia a crescut, preturile la energie au luat-o razna iar mancarea tot mai scumpa. Cum crede sindicatele si guvernantii ca putem trai iarna asta cu un salariu de 2300-2500?
      Ca fapt divers, orice marire se face pe brut iar net ne revine 55% din marire, asta se aplica la orice salariat.
      Poate ne include si pe noi la categorii vulnerable! Sindicatelor, demonstrati ca nu sunteti mana in mana cu politicienii!

      1. Si sa mai si predai pe resursele proprii. Cine mai e nebun sa tina curentul si centrala deschise toata ziua toata iarna-primavara? Si sa cumpere laptopuri, dispozitive? Ce categorie sociala mai merge la munca in spinare cu masina de cusut, betonera, cuptorul etc din propria casa?? Greva va paste. Deja ne-a ajuns la os. Cum sa traiesc eu, titularul de 16 ani cu 2600 lei, cu 2 copii, mama singura si sa predau online si de pe lucrurile si cheltuielile mele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Subiecte și bareme de notare Olimpiada de Științe socio-umane 2024, etapa județeană. Descarcă ce au primit elevii la Logică, Psihologie, Sociologie, Economie Filosofie și Educație socială

Subiectele de la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Științe socio-umane (ONSSU) 2024, susținută de elevi, în țară, sâmbătă, 23 martie, au fost publicate de un liceu organizator din județul Prahova. Descarcă…
Vezi articolul
Deschiderea școlilor

Scenariile pentru redeschiderea anului școlar, în septembrie, propuse Guvernului de Federația Părinților: Prezență normală la școală, 50% la şcoală-50% online, 100% online / La clasele pregătitoare – a II-a, prezența fizică la școală indiferent de scenariu

Grupul interministerial care dezbate condițiile în care vor fi redeschise în toamnă școlile din România a primit de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți trei scenarii, în funcție de…
Vezi articolul