Reacție a FSLI, la “descinderea” ministrului Educației în școli: Multe cadre didactice s-au simțit în ipostaza neplăcută în care a fost doamna învățătoare și au privit gestul ministrului ca pe unul de imagine

8.904 vizualizări
Foto: Facebook FSLI
Reacție a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, în a 5-a zi de la vizita inopinată a ministrului Educației, însoțită de presă, în școli din Ialomița. “Controalele au căpătat forma unor ‘descinderi’, fără să fie respectate condițiile legii, ceea ce a transformat o intenție bună a ministrului, într-un act care a provocat nemulțumiri mari în rândul colegilor noștri, după ce o învățătoare a fost umilită în fața copiilor și a camerelor de filmat”, susține FSLI.
  • Comunicatul sindicatelor conduse de Simion Hăncescu vine în aceeași dimineață de sâmbătă în care Ministerul Educației și-a lansat campania de management al crizei: ministrul Monica Anisie a făcut prima referire publică explicită la episodul în care a certat o învățătoare care țipase la copii, iar fostul său consilier de imagine, Claudiu Săftoiu, a felicitat-o “pentru că a scos din zona de confort profesorii și primarii”.

“Credem că în urma acestor controale trebuie văzută realitatea educației din România, în ansamblu: școlile sunt lipsite de condiții optime pentru desfășurarea actului educativ, iar cei care au de suferit sunt atât elevii, cât și cadrele didactice”, spun sindicaliștii de la FSLI.

Federația condusă de Hănescu arată în comunicat că “descinderea ministrului educației în sala de clasă, argumentată de faptul că a auzit-o pe doamna învățătoare țipând la un elev și muștruluirea acesteia în fața elevilor și a camerelor de filmat a creat o stare de indignare justificată în rândul cadrelor didactice și nu numai. Asta pentru că multe cadre didactice din România s-au simțit în ipostaza neplăcută în care a fost doamna învățătoare și au privit gestul ministrului ca pe unul de imagine în fața opiniei publice. Pedagogic nu se face așa! Chiar dacă doamna învățătoare a folosit un ton mai ridicat, corect era dacă doamna ministru avea o discuție cu acest cadru didactic, după terminarea orei și nu în fața elevilor”.

“Așteptăm din partea ministrului Educației și Cercetării un rezultat public al acestor verificări”, transmite FSLI.

Comunicatul integral al FSLI, cu privire la vizita inopinată de acum 5 zile a ministrului Educației:

“FSLI: Controalele din școli realizate de ministrul Educației și Cercetării trebuie să respecte legea, dincolo de intenția bună a acestor verificări!

Zilele trecute ministrul Educației și Cercetării, doamna Monica Anisie, a vizitat inopinat, alături de jurnaliști, două unități de învățământ din județul Ialomița, pentru a vedea cu ce greutăți se confruntă învățământul românesc. Controalele au căpătat forma unor “descinderi”, fără să fie respectate condițiile legii, ceea ce a transformat o intenție bună a ministrului, într-un act care a provocat nemulțumiri mari în rândul colegilor noștri, după ce o învățătoare a fost umilită în fața copiilor și a camerelor de filmat. Credem că în urma acestor controale trebuie văzută realitatea educației din România, în ansamblu: școlile sunt lipsite de condiții optime pentru desfășurarea actului educativ, iar cei care au de suferit sunt atât elevii, cât și cadrele didactice.

În data de 14 ianuarie ministrul Educației și Cercetării, doamna Monica Anisie, însoțită de reprezentanți ai mass media, a vizitat două unități de învățământ din județul Ialomița, obiectivul principal fiind, conform celor afirmate de doamna ministru, de a vedea la fața locului o parte a problemelor cu care se confruntă învățământul din România.

Așa a aflat că cele două unități de învățământ au toalete în curtea școlii, nu au pază, numărul îngrijitoarelor este insuficient, iar naveta cadrelor didactice nu este decontată, fiind și cazuri în care costurile navetei ajung și la 800 de lei. Este de apreciat faptul că doamna ministru a luat legătura și cu primarii acelor localități, solicitându-le să urgenteze construcția acestor toalete și să găsească bani pentru a se deconta naveta cadrelor didactice. Problemele găsite în teren, în urma controalelor, sunt lucruri semnalate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ constant, de ani de zile, însă au fost ignorate. Situația din școli este efectul costului standard, indicator care este groparul învățământului românesc. Toate aceste lipsuri din unitățile de învățământ sunt consecințele subfinanțării crase!

Descinderea ministrului educației în sala de clasă, argumentată de faptul că a auzit-o pe doamna învățătoare țipând la un elev și muștruluirea acesteia în fața elevilor și a camerelor de filmat a creat o stare de indignare justificată în rândul cadrelor didactice și nu numai. Asta pentru că multe cadre didactice din România s-au simțit în ipostaza neplăcută în care a fost doamna învățătoare și au privit gestul ministrului ca pe unul de imagine în fața opiniei publice. Pedagogic nu se face așa! Chiar dacă doamna învățătoare a folosit un ton mai ridicat, corect era dacă doamna ministru avea o discuție cu acest cadru didactic, după terminarea orei și nu în fața elevilor. Ceea ce trebuie să știe și să respecte cei care fac astfel de controale în unitățile de învățământ, fie că sunt inspectori școlari, inspectori școlari generali sau miniștri este că, în conformitate cu prevederile art. 272 din Legea educației naționale:

  • (1) Cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfăşurării activităţii didactice de nicio autoritate şcolară sau publică;
  • (3)Înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ nu sprijină nicio formă de derapaj în unitățile de învățământ, fie că acesta este făcut de un cadru didactic la ore, fie că este realizat de un ministru aflat într-un control. Legea trebuie respectată de toată lumea. În plus, așteptăm din partea ministrului Educației și Cercetării un rezultat public al acestor verificări care vor avea loc și în alte unități școlare, dar și măsuri concrete de rezolvare a problemelor cu care se confruntă educația din România. Altfel, nu vrem să rămânem doar cu imaginea unui “spectacol” prezentat jurnaliștilor.

“Este de apreciat faptul că ministrul Educației este preocupat de ce se întâmplă în școlile din România și vrea să vadă pe viu realitățile din acestea. Poate așa va avea argumente să bată cu pumnul în masa Guvernului României și să atragă atenția că educația are nevoie de fonduri suplimentare și că acest cost standard subdimensionat distruge acest domeniu atât de important. Însă, doamna ministru nu trebuie să uite că orice control sau inspecție într-o unitate de învățământ trebuie să se facă respectând niște reguli stabilite prin lege. Altfel, există riscul major ca o bună intenție avută în vedere când se face un asemenea control, să se transforme într-un eșec. Am convingerea că, pe viitor, astfel de lucruri nu se vor mai repeta, iar verificările vor scoate la suprafață problemele în ansamblul lor”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI. ”

Citește și:

 

 


8 comments
  1. Atata poate PNL-ul.
    Miniștrii PNL-isti se cred patroni,iar pe subalterni ii tratează ca pe sclavi. Cu dispreț și cu superioritate.Doamna Anisie nu face excepție.

  2. Sindicatul a spus ceva în legătură cu comportamentul învățătoarei la ora de curs? Că din toată balacareala asta rezultă că doamna învățătoare este eroină.

    1. În fiecare clasa este normal sa existe camere de luat vederi și chiar audio.Pe acestea se poate constata motivul din care învățătoarea a fost atât de traumatizata încât a ridicat vocea. Elevii au numai drepturi, iar cadrele didactice au numai îndatoriri. Nu este corect și nu aceasta este premiza unei relații normale profesor-elevi.
      Atâta timp cât părinții dau școala în judecata (și atenție… câștiga procesul) ca pentru indisciplina dovedita, copilul a fost notat cu mai puțin de 10 la purtare, nici măcar cu nota la purtare nu se poate corecta un elev care nu vine la școală sa învețe. Și multe altele sunt de spus. Adhd-uri în fiecare clasa(pe vremea altor generații se numea obrăznicie, nu adhd), ces-uri (ca deh, trebuie integrați copii care nici tabla înmulțirii nu o știu în clasa a opta), copii mai mult sau mai puțin educați din familie… Acestea sunt colectivele eterogene cu care lucrează cadrele didactice. Și trebuie sa predea și sa le comunice cunoștințe în orice atmosfera… fără nici măcar sa ridice tonul.
      Îs sa ia statul copiii părinților care ridica tonul la copiii proprii, sa vedem dacă le place asa.

  3. Stimată D-nă Ministru,
    Dacă aș fi fost in locull invatatoarei eu vă dădeam afară elegant, legal și respectuos sau vă sugeram să țineți ora in locul meu!
    Învățătoarea respectivă ar trebui să – și apere demnitatea și dreptul la imagine profesională, ii sugerez să vă acționeze in judecată!
    Dvs. ca profesor, inainte de ministru, ar trebui să cunoașteți foarte bine cele mai minime reguli de abordare a unui om, a unui clasede elevi, a unui dascal, dar se pare că vă lipsesc multe…..! Ministerul, cât și școala sunt instituții ale statului, iar între șef și subaltern nu trebuie să fie acea barieră manifestată/demonstrată prin ton și camere de filmat!
    N-aveți, imi pare rau să vă spun, nicio treabă cu legile, sunteți pe lângă ele….!
    Ați procedat la fel cum ,, nenea x”s-ar fi dus la ușa clasei să – și facă singur dreptate pentru că fiul său a fost lovit de-un coleg involuntar…! Dar știți care e diferența intre,, x’ ‘și dvs., acesta consumase alcool, iar dvs. carmuiți puțintel ministerul!
    Știți ce-ați făcut!? Ați perturbat procesul didactic ,,, ați semănat vânt ca să culegeți furtună’ ‘, ați bulversat niște copii, ați denigrat imaginea unui om care nu duce o muncă ușoară – are de format oameni, modele de oameni să -i dea societății! Il ia pe copil de cele mai multe ori de la zero și i-l trece, pe perioada scolarității, prin cei mai bun, cu muncă asiduă!
    D-nă Ministru ați facut ABUZ de funcția pe care o dețineți spre a câștiga reputație!
    ” Educația este cea mai puternică armă care poate schimba lumea ” Nelson Mandela

  4. D-na Ministru a facut bine.Nici la copii nici la persoane, indiferent varsta nu trebuie sa ridici tonul. Trebuie sa le vorbesti calm si tuturor persoanelor sa le arati respect total indiferent de varsta.Si copii vor ridica tonul in viata pentru ca asa au invatat de la d-na invatatoare.Foarte bine ca d-na Ministru face inspectii neanuntate, poate va vedea si alte aspecte inadmisibile din scolile romanesti.

    1. Se vede că nu sunteți cadru didactic. Vă sugerez să încercați să stați o oră într-o clasă cu 38 de copii de 6-7-8 ani și să vedeți dacă puteți desfășura o activitate oarecare fără să ridicați tonul deloc. Una e să țipi și să ameninți și cu totul alta să ridici tonul în anumite momente ale lecției pentru a impune disciplina sau atenția necesară! De altfel, chiar doamna ministru a ridicat tonul când i s-a adresat învățătoarei respective…

  5. Daca învățătoarea jignea sau lovea elevii da, era o problema. Dar ministrul sa spună care este limita maxima de decibeli prevăzută de lege la tonul folosit la clasa de un cadru didactic? Normal că și-a cerut scuze public, probabil se profila un proces cu daune! Doamna ministru a încălcat legea grav de tot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației duce cu zăhărelul elevii și profesorii. Noul ROFUIP nu este gata nici la sfârșitul lunii mai, deși ar fi trebuit aprobat de aproape o lună

Ministerul Educației nu a aprobat încă regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și încalcă propriul calendar oficial. Concret, ordinul ministrului educației privind aprobarea Regulamentului-cadru de…
Vezi articolul

BREAKING Toți elevii de clasele primare, tăiați de Ministerul Educației de la olimpiadele școlare județene prin mesaje transmise inspectorilor, după ce în ultimii ani au putut participa – surse / Cei mai mulți elevi au susținut deja etapele pe școală și locale

Elevii de clasele primare care au participat până acum la olimpiadele școlare au fost tăiați de pe listele de participanți pentru faza județeană, de directori și profesori, la indicațiile oficialilor…
Vezi articolul

Profesorii, părinții și elevii sunt așteptați la Târgul de carte Gaudeamus, între 4 și 8 decembrie, la Romexpo. Editura Booklet aduce zeci de titluri noi pentru cititorii devoratori de povești frumoase și Ghidurile pentru clasele a VIII-a și a XII-a (P)

Târgul de Carte Gaudeamus are loc în acest an în pavilionul B2, din cadrul Romexpo, între 4-8 decembrie. De 25 de ani, Booklet este una dintre cele mai importante edituri…
Vezi articolul