Reacția lui Cîmpeanu, la acuzațiile de conflict de interese pentru deținerea pozițiilor rector și parlamentar lansate de SNSPA, condusă de Pricopie: Unii își pierd echilibrul

1.205 vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Facebook.com
Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Rectorilor și parlamentar PNL, reacționează la acuzațiile de conflict de interese lansate de universitatea condusă de Remus Pricopie. “Într-o perioadă în care învățământul preuniversitar și cel superior deopotrivă traversează deșerta vale a COVID 19, înțelegem că unii își pierd echilibrul”, spune Cîmpeanu, într-un comunicat trimis Edupedu.ro.

“10% dintre membrii actualului parlament sunt în același timp și cadre didactice universitare. (…) Nu înțelegem de ce rectorii, prorectorii, decanii, prodecanii sau președinții de Senate universitare ar trebui să fie discriminați și să nu li se permită implicarea în viața cetății, sub argumentul că ar fi în conflict de interese”, continuă Cîmpeanu.

Comunicatul integral al președintelui CNR, Sorin Cîmpeanu:

Despre cum traversează un rector deșerta vale a COVID 19

Profesorii universitari sunt angajati in mod firesc in viata publica, deoarece sunt voci realiste, cu experienta si expertiza in varii domenii. 10% dintre membrii actualului parlament sunt in același timp și cadre didactice universitare. Credem cu tarie ca forul legislativ al unei natiuni trebuie sa aiba cat mai multi oameni cu o pregatire academica solida.

Rectorii sunt cei care isi asuma responsabilitatea bunului mers al unei universitati. Nu intelegem de ce rectorii, prorectorii, decanii, prodecanii sau președinții de Senate universitare ar trebui sa fie discriminati si sa nu li se permita implicarea in viata cetatii, sub argumentul ca ar fi in conflict de interese. Legile si politicile publice sunt apanajul legislativului si al executivului. Mentionez aceasta “platitudine” pentru a sublinia cat de important este ca cei care sunt implicati in viata academica sa isi poata construi esafodajele decizionale pe care apoi sa le respecte. Venita de la o scoala de studii politice, acuza generală de politizare, este foarte greu de explicat.

Revenind la Comunicatul de presa by PR SNSPA, precizam ca rectorul SNSPA nu a participat la niciuna din cele 33 de intalniri ale CNR care au avut loc in ultimii 7 ani. Prin aceasta absenta, domnia sa a negat constant rostul acestui Consiliu cu rol consultativ la nivelul vietii academice, deși este definit prin lege drept principalul partener de dialog al MEC in domeniul invatamantului superior. Atunci cand nu esti de acord cu anumite decizii, respectul fata de egalii tai îți cere sa te exprimi cu decenta, iar nu sa treci la atacuri ad hominem.

Este surprinzator totusi, ca recomandarea CNR a fost atat de binevenita in 2015 pentru sustinerea domnului Pricopie ca sa faca parte din Danube Rectors Conference, prestigioasa initiativa de mare succes european.

Chestiunea este si mai ciudata, atunci cand ne amintim de sustinerea sa pentru a fi reprezentant al CNR in International Association of Universities. Recunoasterea importantei CNR de catre SNSPA, ba chiar parteneriatul dintre acestea, a fost confirmat si in 2018, o data cu reuniunea ministrilor educatiei din Asia si Europa (ASEMME).

Intr-o perioada in care invatamantul preuniversitar si cel superior deopotriva traverseaza deserta vale a COVID 19, intelegem ca unii isi pierd echilibrul. Tocmai de aceea, imi reiau indemnul catre toti profesorii, rectori sau nu, la calm si responsabilitate, pentru a ne concentra maxim asupra modului in care se deruleaza finalul de an universitar si in care ne pregatim pentru o altfel de admitere si o altfel de paradigma educationala și de cercetare științifică.

Informații de background

Reacția lui Cîmpeanu vine după ce SNSPA a anunțat în această dimineață că “va lua în discuție, în forurile de conducere”, întreruperea colaborării cu Consiliul Național al Rectorilor, “până când nu vor fi adoptate măsuri de depolitizare a acestei instituții”.

Universitatea condusă de Remus Pricopie – propus ca premier în urmă cu 3 luni de PSD și Pro România – susține că “este absolut inacceptabil” ca actualul președinte al CNR, Sorin Cîmpeanu, “să reprezinte universitățile în dialogul social cu autoritățile guvernamentale / parlamentare și, simultan, să fie parlamentar PNL și Președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, deci să legifereze”.

“Este un grav conflict de interese, tolerat politic timp de patru ani. Acesta este motivul pentru care SNSPA va lua în discuție, în forurile de conducere, întreruperea colaborării cu CNR, până când nu vor fi adoptate măsuri de depolitizare a acestei instituții”, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Amintim că în urmă cu o zi, pe 20 mai 2020, partidul PRO România condus de Victor Ponta și PSD au depus moțiune simplă împotriva ministrului liberal Educației, Monica Anisie. Titlul documentului este ”Pas cu pas am ajuns în colaps educațional – PNL a creat România NeEducată”. Documentul a fost depus la Parlament de Victor Ponta, șeful Pro România.

Sorin Cîmpeanu este deputat din 2016, iar până în prezent a schimbat 3 partide. Și-a început mandatul ca membru ALDE (Alianţa liberalilor şi democraţilor), partid condus de Călin Popescu Tăriceanu. În 2017, Cîmpeanu împreună cu Daniel Constantin ai demisionat din ALDE pentru a fonda partidul Pro Romania condus de Victor Ponta.

În decembrie 2019, Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin și-au anunțat demisiile din partidul condus de Victor Ponta. Cei doi intraseră în conflict cu Victor Ponta după ce, alături de mai mulți parlamentari ai partidului, au votat învestirea Guvernului Orban, în ciuda interdicției impuse de liderul partidului. Detalii pe G4Media.ro. În ianuarie 2020, Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu au fost primiți în PNL și au devenit membri în Biroul Executiv al partidului (Detalii aici).

 


1 comment
  1. Noroc ca dumneatale ti-l pastrezi mult prea bine: functii politice pe dreapta si functii publice pe stanga. Perfect echilibrat. Dupa asta: salariu dintr-o parte, din cealalta, bonusuri politice, indemnizatii parlamentare, venituri din functii, pensie si pensie speciala, precum si alte gradatii si bonificatii. Halal echilibru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorii Universităților București și Babeș-Bolyai îi încurajează pe tineri să vină în centrele universitare, chiar dacă studiază online. Marian Preda: E important să fie într-un pol economic urban / Daniel David: Viața universitară nu înseamnă doar prezența fizică la cursuri

Studenții au fost nevoiți să se gândească bine dacă vor petrece noul an, care începe astăzi, în centrul universitar (la cămin sau în chirie), sau vor rămâne acasă pentru a…
Vezi articolul