Ministrul Educației crede că “nu este normal ca părinții să-și asume pe propria răspundere să ducă copii într-o clădire cu risc seismic”. Ligia Deca a răspuns unei întrebări privind situația de la Grădinița cu program prelungit “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, unde conducerea a cerut părinților să semneze o declarație pe propria răspundere că nu au cu cine să își lase copilul acasă și își asumă riscul, în cazul unui cutremur, în timp ce copilul e la grădiniță.
- În urma situației create, primarul din Târgu Jiu cere demisia directoarei grădiniței unde s-au cerut declarații pe propria răspundere în caz de cutremur, iar declarația a fost eliminată de ISJ Gorj, în urma unui control – detalii aici
Ministra Educației a precizat în legătură cu cazul din Târgu Jiu, că responsabilitatea pentru consolidarea clădirilor aparține proprietarilor clădirii, și că nu este normal ca părinții să își asume vreun risc.
“Din punctul meu de vedere, responsabilitatea pentru consolidarea clădirilor stă la proprietarii clădirilor. Nu cred că este normal ca părinții să-și asume pe propria răspundere să ducă copii într-o clădire cu risc seismic. Și, de altfel, înțeleg că corpurile de clădire ale acelei unități de învățământ, în marea lor majoritate, nu aveau astfel de probleme. Înțeleg că este deja o analiză a Inspectoratului Școlar cu privire la acest caz. Aștept și eu rezultatele”, a spus Ligia Deca.
Amintim, la Grădinița cu program prelungit Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, părinților copiilor li s-a cerut să semneze o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă faptul că nu au cu cine lăsa acasă copiii și îi expun riscului în caz de cutremur, dacă îi aduc la grădiniță. – detalii aici
Miercuri dimineață, primarul orașului Târgu Jiu a cerut demisia directoarei grădiniței. „Situația creată în cadrul instituției, acolo unde părinții au fost puși să semneze o declarație pe propria răspundere în caz de cutremur, este de neacceptat, a declarat primarul Marcel Romanescu pe pagina sa de Facebook.
„Trei dintre clădirile în care funcționează creșa și grădinițele administrate de directoarea Camelia Bălănescu sunt noi”. De aceea, acțiunea directoarei este „bizară și nejustificată”, potrivit primarului.
Între timp, declarația pe propria răspundere a fost eliminată de ISJ Gorj, în urma unui control, potrivit Gazeta de Sud.
În județul Gorj săptămâna aceasta 20-24 februarie, la școală și grădiniță se duc doar copiii din 22 de unități de învățământ. Restul școlilor au decis să desfășoare activități din cadrul programelor Săptămâna Verde și Scoala Altfel. În zonă sunt aproape zilnic seisme cu o intensitate de cel mult 4 pe Richter, după cutremurele de 5,2 și 5,7 înregistrate la începutul săptămânii trecute.
1 comment
Uau, ce reacție! Memorabilă. Magistrală!