Școlile vor funcționa tot anul viitor intermitent când în sistem hibrid, când complet online, pentru că și dacă vaccinul va fi disponibil în primăvară, el va fi distribuit și administrat populației de-a lungul anului. Avertismentul vine de la Răzvan Cherecheș, profesor și cercetător la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde conduce departamentul de sănătate publică.
Specialistul în sănătate publică atrage atenția că “Ministerul Educației trebuie să dezvolte un plan ca școlile să poată funcționa on-site cât mai mult”.
Pentru a-i aduce pe copii și profesori fizic la școală pentru cât mai mult timp posibil, în condiții de pandemie, profesorul de sănătate publică spune, într-un text publicat pe pagina sa de Facebook, că Ministerul Educației trebuie să utileze clasele cu sisteme de ventilație cu schimb mare de aer în clase (pot fi instalate în perioadele cât școlile sunt online), să reducă numărul de copii la clasă la maximum 15 ca regulă, să suplimenteze numărul de profesori, să reformeze procesul de formare a cadrelor didactice, să ajusteze curriculumul și să se coordoneze cu primăriile astfel încât să se evite aglomerările de la ieșirile din școală, iar purtarea măștilor să fie impusă de către poliția locală.
Textul semnat de Răzvan Cherecheș, cercetător și profesor în sănătate publică:
“Chiar dacă vaccinul va fi disponibil în primăvară, tot anul viitor va fi distribuit și administrat = școlile vor funcționa hibrid/online intermitent.
Ministerul Educației TREBUIE să dezvolte un plan ca școlile să poată funcționa on-site cât mai mult:
- 1. sisteme de ventilație cu schimb mare de aer în clase (pot fi instalate în perioadele cât școlile sunt online)
- 2. reducerea efectivului claselor la maxim 15 ca regulă
- 3. suplimentarea numărului profesorilor
- 4. reformarea procesului de formare a profesorilor
- 5. ajustarea curiculei cu nevoile reale ale pieței
- 6. coordonarea cu primăriile pentru evitarea aglomerării la ieșirea din școală și impunerea purtării măștii de către poliția locală
Mai puneți și voi, haideți să facem o listă care, poate, să îl inspire pe viitorul ministru al Educației (actualul nu cred că este capabil să implementeze oricare din elementele de pe listă)”.
Într-o altă postare, specialistul în sănătate publică vorbește și despre modul în care părinții se pot îngriji de sănătatea ochilor copiilor, având în vedere că mulți copii învață online.
Răzvan Cherecheș, despre cum să ții sănătoși ochii copiilor tăi:
- “instalează un app-filtru pentru lumina albastra pe tableta/laptop/telefon fitru (ex. fLux)
- copilul să țină dispozitivul cu ~ 10 cm sub nivelul ochilor și la o distanță de ~ 60 cm de ochi
- la fiecare 20 de minute asigurați-vă că se uită peste ecran timp de ~ 20 de secunde – sunt apps care monitorizează acest aspect (ex. Time Out sau ProtectYourVision)“