Ratele de succes pentru competițiile de cercetare s-au modificat „astfel încât să ajungem la în jur de 15%”, spune ministrul Daniel David / Apelul lui către cercetători: „Folosiți infrastructurile de top pentru a atrage banii, măcar banii noștri care există la nivel european”

322 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos/ Gyozo Baghiu
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat, joi, că a luat o decizie prin care ratele de succes luate în calcul pentru competițiile de cercetare să crească de la un nivel „de neacceptat” la „în jur de 15%”. El a făcut anunțul într-o conferință de presă în cadrul căreia a adresat și un apel cercetătorilor, arătând că Guvernul „a investit foarte mulți bani pe infrastructură de cercetare” care ar trebui folosită pentru atragerea de bani „la nivel european, prin competiție organizată de Comisie”.

Potrivit ministrului, în urma unei decizii luate miercuri ratele de succes pentru competițiile de cercetare „s-au modificat pentru tinere echipe, idei, proiecte exploratorii de diverse tipuri, astfel încât ajungem la în jur de 15%. Undeva între 10%-20% rata de succes, spre exemplu,, pentru tinere echipe”.

Scopul, a spus oficialul, este ca „proiectele pe listele de așteptare” să fie „în sfârșit finanțate”.

El a arătat că până acum rata de succes a fost „foarte scăzută, una de neacceptat pentru competiții naționale, în comparație cu cele mai dificile competiții internaționale, unde la ei ai în jur de 14%-15%-16% noi aveam rate de succes de 5%-8%-9%”.

Ministrul a folosit ocazia pentru a adresa „cercetătorilor competitivi” un apel:

  • „În ultimii ani, Guvernul a investit foarte mulți bani pe infrastructură de cercetare-dezvoltare-inovare, astfel încât în foarte multe unități, institute, universități avem infrastructuri de top. Mesajul este acesta: folosiți infrastructurile de top pentru a atrage banii, măcar banii noștri care există la nivel european, prin proiecte de cercetare în care mă aștept să fim și parteneri, dar acolo unde avem infrastructuri de top, în care am investit foarte mulți bani, să începem să fim și lideri la nivel de proiect. E un salt pe care trebuie să-l facem”.

Declarațiile ministrului Daniel David, pe larg:

„Așa cum am anunțat la început de an, bugetul cercetării a fost gândit astfel încât ponderea banilor pentru proiecte de cercetare, adică bani câștigați competitiv, nu prin alocare, să crească. Și în urma deciziei pe care am luat-o ieri, rata de succes pentru competițiile care au fost derulate – și cu o rată de succes care a fost foarte scăzută, una de neacceptat pentru competiții naționale, în comparație cu cele mai dificile competiții internaționale, unde la ei ai în jur de 14%-15%-16% noi aveam rate de succes de 5%-8%-9%, ceea ce nu era acceptabil … În urma acestei decizii, ratele s-au modificat pentru tinere echipe, idei, proiecte exploratorii de diverse tipuri, astfel încât ajungem la în jur de 15%. Undeva între 10%-20% rata de succes, spre exemplu,, pentru tinere echipe, doar ca să nu mai câteva exemple concrete. Astfel încât proiectele pe listele de așteptare, ca să spun așa, vor fi în sfârșit finanțate. Și cred că este un mesaj bun pentru cercetători.

Dar în același timp, în timp ce facem efortul pentru a susține cercetare într-o manieră competitivă, am și eu un mesaj către cercetătorii foarte competitivi, către institutele pe care le avem – și vizitat în ultimele săptămâni mai multe unități de cercetare-dezvoltare, laserul de la Măgurele, ca să spun așa, metaforic, și alte unități de cercetare. Dar am văzut că, în ultimii ani, Guvernul a investit foarte mulți bani pe infrastructură de cercetare-dezvoltare-inovare, astfel încât în foarte multe unități, institute, universități avem infrastructuri de top. Mesajul este acesta: folosiți infrastructurile de top pentru a atrage banii, măcar banii noștri care există la nivel european, prin proiecte de cercetare în care mă aștept să fim și parteneri, dar acolo unde avem infrastructuri de top, în care am investit foarte mulți bani, să începem să fim și lideri la nivel de proiect. E un salt pe care trebuie să-l facem. Guvernul a făcut ce ar trebui să facă în ultimii ani, sigur, și cu ajutorul fondurilor de coeziune, cu ajutorul PNRR. Dar e momentul să facem acest salt. Dacă vrem aceste dotări de excepție, hai să începem să tragem bani și de la nivel european, prin competiție organizată de Comisie. Cred că este un lucru foarte important.”


2 comments
  1. Gata, s-au terminat problemele din cercetare. Ministrul a decis ca de acum cererile de finantare vor fi de calitate. Se va angaja, daca este cazul, si un consilier, un psiholog, de preferat, iar calitatea va fi floare la ureche.
    De altfel, Romania a investit enorm in cercetare. Undeva la 1%. Totalul pentru ultimii 10 ani. Poate chiar 2%, doar ca mare parte a acestei sume a venit dinspre cei care s-au zbatut cu fonduri obtinute cu rate mici de succes. Unii mai razvratiti, care n-au mai putut astepta dupa fondurile nationale, acordate de cele mai multe ori pe sistemul de relatii personale, nicidecum pornind de la valoarea cererilor de finantare.
    Da, s-a finantat (mai) mult in infrastructura de cercetare. Dar, ce sa vezi… Infrastructura, de la atata finantare, a devenit invechita. Pentru ca infrastructura de cercetare are o mica hiba: nu numai ca trebuie intretinuta, dar trebuie si actualizata periodic, cam la 2-3 ani, daca-i posibil. Dar la noi nu este posibil. Doar bifam ca a existat un moment, candva, cand au reusit unii sa mai cumpere ceva. Apoi… pauza.
    De exemplu, 2020-2021 a insemnat dezvoltarea unor centre pe cloud computing (la doar 10 ani de la boom-ul cercetarii in aceasta zona). Dar sistemele descrise in cererile de finantare prin 2018, achizitionate prin 2021-2022 sunt, cu siguranta, cam invechite, in 2025. E singura situatie? Cu siguranta, nu. Cautati achizitii si vedeti cum echipamente costisitoare stau si asteapta cate ceva. Poate o racordare la o retea de apa curenta, poate o racordare la o instalatie electrica gandita sa cerintele, etc.

    E frumos ca avem un ministru care le tot zice. Doar ca acesta pica perfect peste versurile lui Eminescu:
    “E usor a scrie versuri
    Cand nimic nu ai a spune,
    Insirand cuvinte goale
    Ce din coada au sa sune.”

  2. Îndemnul ministrului este corect, dar acolo evaluarea proiectelor este pe bune. Numai cu dotarea nu faci nimic, trebuie valoare autentică.
    În România finanțarea cercetării nu se face pe baza rezultatelor obținute, avem ceva original, după clasamentele universităților,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Monica Anisie: Elevii și studenții nu vor repeta anul școlar sau pe cel universitar. Eu înțeleg îngrijorarea celor care ar trebui să susțină examenele naționale, ministerul pregătește un set de măsuri

În momentul de față nu se pune problema ca elevii și studenții să repete anul școlar sau universitar, subliniază ministrul Educației într-o declarație la Realitatea Plus. Întrebată care este „scenariul…
Vezi articolul

SURSE: Scrisoarea ministrului Educației către noul ministru al Sănătății: Solicităm să se elimine condiția de înjumătățire a efectivelor de elevi din clasele terminale

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cere eliminarea condiției de înjumătățire a efectivelor de elevi din clasele terminale, potrivit unei scrisori obținută de Edupedu.ro, trimisă vineri către noul ministru al Sănătății, Ioana…
Vezi articolul

VIDEO Protecția mediului, pe înțelesul elevilor, explicată în școli tot de tineri: „Datorită faptului că suntem apropiați de vârstă, noi și elevii, am căutat să avem subiecte care să fie cât mai de interes pentru ei”

Mihnea și Ionelia sunt doi tineri voluntari ai Corpului European de Solidaritate care au prezentat în școli temetica de mediu și au povestit, pentru G4Media și platforma Entr, despre proiectul…
Vezi articolul