Ministerul sănătății a realizat un document cu cele mai frecvente întrebări ale părinților despre vaccinarea copiilor de 5-11 ani, la care au răspuns Prof. univ. dr. Doina Anca Pleșca, Departamentul de Pediatrie, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București și Dr. Anca Drăgănescu, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, București
Primele doze de vaccin anti-Covid-19 pentru copiii de 5-11 ani vor ajunge în România în perioada 21-25 ianuarie. Peste 114.000 de doze de Comirnaty, produse de Pfizer, vor fi distribuite centrelor de vaccinare.
Iată câteva dintre întrebările cele mai frecvente ale părinților. Puteți consulta, la finalul articolului, întregul document ce conține răspunsurile specialiștilor la 17 întrebări.
“Copiii infectați cu virusul SARS-CoV-2 sunt expuși riscului de a dezvolta forme grave de boală COVID-19?
Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani care se infectează cu virusul SARS-CoV-2 riscă să prezinte și forme grave de COVID-19. Date publicate în octombrie 2021 de Centrul de Control și Supraveghere al Bolilor din SUA (CDC) au arătat că în rândul populației pediatrice cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au fost înregistrate peste 8.300 de spitalizări legate de COVID-19 și aproape 100 de decese din cauza acestei afecțiuni. În prezent se apreciază că boala COVID-19 este una dintre primele 10 cauze de deces printre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani din SUA.
În plus, s-a observat că și copiii, nu doar adulții, pot să prezinte manifestări clinice persistente (”Long COVID-19”) după infecție, și de asemenea, complicații la distanță cum ar fi sindromul inflamator multisistemic (MIS-C). Acest sindrom este o afecțiune multiorganică în care diferite organe ale corpului (inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau tubul digestiv) se inflamează determinând manifestări clinice variate, extrem de severe. Din aprilie 2020 până în octombrie 2021, în SUA au fost raportate peste 2.300 de cazuri de MIS-C la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.
Copiii care prezintă comorbidități (boli cronice respiratorii, renale, hepatice, cardiace, malignități, boli inflamatorii intestinale, imunodepresie de diferite cauze) sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19 după infecția cu virusul SARS CoV-2 în comparație cu copiii sănătoși.
De ce copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani ar trebui vaccinați?
Obiectivul principal al vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 5-11 ani este de fi protejați împotriva infecției SARS-CoV-2 și de a reduce povara generală a bolii la aceasta grupă de vârstă. Nu toți copiii din această grupă de vârstă au același risc de a dezvolta forme severe de boală. Copiii cu afecțiuni cronice ar trebui să aibă prioritate, având în vedere riscul crescut de a dezvolta forme severe de boală. Riscul de a dezvolta o formă severă de boală nu este însă de neglijat chiar și în cazul copiilor fără afecțiuni cronice.
Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 asigură protecție împotriva bolii, protejează împotriva apariției formelor severe până la cele critice de boală și reduce riscul de spitalizare. Vaccinarea asigură protecție nu numai împotriva efectelor imediate ale COVID-19, cât și împotriva efectelor pe termen lung, complicații de tipul miocarditei, sindromului multiinflamator sistemic și a formei persistente de boală.
Restricțiile determinate de pandemia COVID-19 au avut un impact negativ puternic asupra copiilor și familiilor acestora. Vaccinarea le-ar putea oferi copiilor oportunități sporite de a petrece în siguranță timpul cu prietenii și familia extinsă, reluarea activităților sociale și extrașcolare și socializarea în siguranță. Impactul negativ al întreruperii școlii a fost foarte mare în timpul pandemiei de COVID-19. Prin vaccinarea copiilor cu vârstele cuprinse între 5 și 11 ani, aceștia pot fi protejați și de efectele indirecte ale pandemiei COVID-19, anii de formare din copilăria timpurie fiind esențiali pentru dezvoltarea rapidă cognitivă, socială, fizică și emoțională a copilului.
Totodată, este important de menționat că prin vaccinare scade rata de transmitere a infecției cu SARS CoV-2 și astfel copii cu vulnerabilități medicale sau cei cu nevoi speciale ar putea avea asigurat accesul în siguranță la educație. Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani poate ajuta la protecția indirectă a membrilor familiei, inclusiv a fraților care nu sunt încă eligibili pentru vaccinare și a membrilor familiei care pot avea un risc crescut de a se îmbolnăvi foarte grav dacă sunt infectați.
Este vaccinul împotriva COVID-19 sigur pentru administrarea la copiii
cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani?
Răspunsul este DA, vaccinurile sunt sigure pentru copiii din această grupă de vârstă. Studiile efectuate până în prezent au raportat că profilul de siguranță al vaccinului este similar la această grupă de vârstă cu cel din rândul adolescenților.
Copiii pot avea unele reacții adverse după vaccinarea împotriva COVID-19, care sunt similare cu cele care pot apărea după orice altă vaccinare de rutină. Aceste reacții adverse arată că organismul copiilor își dezvoltă un răspuns imun protector față de boală; de obicei reacțiile adverse vor dispărea în maxim câteva zile, iar acestea nu apar la toți copiii. În situații foarte rare pot apărea reacții adverse mai grave de tipul reacțiilor alergice severe, miocardită sau pericardită.
Cele mai frecvente reacții secundare ale vaccinării împotriva COVID-19 care au fost raportate sunt: reacțiile locale, la locul de injecție (durere locală, roșeața, tumefacție) și reacțiile generale (cele mai frecvent întâlnite sunt oboseala, durere de cap, febra, frisonul, durerile musculare și greața). Reacțiile raportate sunt mai frecvente după a doua doză de vaccin și se remit în una sau două zile.
Monitorizarea pentru siguranța vaccinurilor ARNm COVID-19 se efectuează într-un program cuprinzător de monitorizare a siguranței coordonat de Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM) și datele se centralizează la nivelul Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Înainte de aprobarea indicației de vaccinare la grupa de vârsta 5-11 ani, studiile clinice efectuate care au cuprins mii de copii, nu au identificat probleme severe de siguranță.
Beneficiile vaccinării împotriva bolii COVID-19 depășesc riscurile cunoscute și potențiale ale vaccinării, aspect evidențiat prin lucrările și studiile de specialitate publicate.”
În perioada 21-25 ianuarie 2022 va fi livrată de către producătorul Pfizer prima tranșă de vaccin pediatric anti COVID-19 destinat vaccinării copiilor cu vârste între 5-11 ani, transmite ministerul sănătății.
114.000 de doze vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrare la copiii din grupa de vârstă menționată. Vaccinarea se poate face cu programare în platforma Ro-vaccinare, care va fi activă pentru această categorie de vârstă abia după ce dozele vor ajunge în țară.
La copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, doza de Comirnaty (Pfizer) este mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 µg comparativ cu 30 µg).
Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.
Mai jos, toate întrebările la care au răspuns specialiștii ministerului sănătății legate de temerile părinților privind vaccinarea copiilor de 5-11 ani:
Foto: © Sedovukr | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.