Răspunsul ministrei Ligia Deca pentru profesorii de la Colegiul „Sf. Sava” care i-au cerut să nu organizeze Bacalaureatul în timpul cursurilor: Nu se poate. Calendarul nu se mai poate modifica. Sunt convinsă că fiecare școală și centru de examen va găsi soluțiile potrivite

Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministra Educației spune că nu se mai pot modifica structura și calendarul BAC-ului 2025 și că fiecare școală va găsi soluții potrivite. Ligia Deca a răspuns luni seara, la TVR 1 scrisorii adresate de mai mulți profesori de la Colegiul Sfântul Sava din București, care au reclamat că BAC 2025 poate deveni un „fiasco”, organizat în timpul cursurilor din lipsă de profesori. Amintim, Marius Nistor, liderul sindical al Federației Sindicatului Spiru Haret, o acuză pe ministra Ligia Deca de cedare în fața presiunilor părinților și elevilor: „Ia decizii influențată fiind de cererile elevilor, mai degrabă, decât de solicitările profesorilor”, fără să țină cont „dacă există niște posibilități reale de îndeplinire a acestor cerințe și așteptări ale elevilor”, a spus Nistor.

Întrebată cum răspunde scrisorii adresate de mai mulți profesori de la Colegiul Sfântul Sava din București, care reclamă faptul că organizarea BAC-ului 2025 în timpul anului școlar, când restul elevilor încă au cursuri, va fi un „fiasco”, Ligia Deca a spus că nu se mai poate schimba calendarul examenului de Bac 2025 și că “fiecare unitate de învățământ și centru de examen va găsi soluțiile potrivite”.

Redăm declarația integrală pe acest subiect:

Mihai Rădulescu, moderator: Un grup de profesori de la Colegiul Național Sf. Sava din București, solicită printr-o scrisoare deschisă Ministerului să se revină la forma de Bacalaureat, desfășurată după încheierea anului școlar. Se poate? 

Ligia Deca, ministrul Educației: „Nu se poate. Structura anului școlar a fost deja anunțată structura examenelor naționale, motivele pentru care am optat pentru această variantă au fost și ele anunțate și au venit ca urmare a feedback-ului public. Știm cu toții ce temperaturi au fost în acest an, dar nu este vorba doar despre asta.

Este vorba despre mulți absolvenți care voiau să meargă înspre universități care finalizează etapa de înscriere foarte repede și atunci acest Bacalaureat care se întindea mult în luna iulie le lua acest drept de învățat de a se înscrie în limita acest drept de a se înscrie în învățământul superior. De asemenea noi Am și decalat în sensul în care în iarnă probele de competențe au loc în iarnă tocmai pentru a lăsa copiii să se concentreze mai bine probele scrise din timpul bacalaureatului și am lăsat și zile libere între probe tocmai pentru ca elevii se poate performa mai bine. Am dat o serie de opțiuni pentru a se putea organiza aceste examene și sunt convinsă că fiecare unitate de învățământ și centru de examen va găsi soluțiile potrivite. Trebuie să ne gândim în primul rând la copii”. 

Informații de context

Profesori de la Colegiul „Sfântul Sava” din București avertizează într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca: Profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen.

Într-un interviu pentru Edupedu.ro, liderul sindical Marius Nistor a spus despre calendarul examenelor de BAC 2025 că reprezintă o decizie pe care ministra Ligia Deca a luat-o în favoarea elevilor, după ce aceștia împreună cu părinții au cerut în spațiul public devansarea examenelor pentru a nu se mai ajunge în luna iulie când temperaturile sunt foarte ridicate.

El subliniază că nu de puține ori ministra Deca tinde să încline balanța în favoarea solicitărilor elevilor și părinților, și nu a cadrelor didactice.

După anunțarea calendarului pentru BAC 2025, când vor avea loc examene cel mai devreme din ultimii 15 ani, ministra Ligia Deca a fost întrebată în emisiunea Info Edu de la TVR Info de soluțiile pentru școli având în vedere că probele scrise de Bacalaureat 2025, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, încep pe 10 iunie, când încă elevii și profesorii mai sunt la cursuri și se pregătesc să definitiveze situațiile școlare.

Oficialul a dat exemplu „reconfigurarea programului școlar” – „adică dacă cursurile de dimineață se mută după-amiază, centrele de examen pot fi alese dintre unitățile de învățământ care au această flexibilitate”.

Deca a mai spus și despre „flexibilizarea structurii anului școlar în sensul de a permite ca săptămâna «Școala altfel», Săptămâna Verde să fie organizate în acele perioade în așa fel încât ceilalți copii să fie prinși în alte activități care nu sunt neapărat în incinta școlii”.

Un alt exemplu dat de ministră a fost și reducerea din programele de examen valabile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025, în cazul în care profesorii semnalează decalaje la organizarea timpului pentru consolidarea și recapitularea la clasă, potrivit acesteia.

Pe 9 septembrie, Ligia Deca a mai propus la Digi24 o variantă, însă nu într-o formă oficială: elevii și profesorii să meargă sâmbătă la școală pentru recuperarea orelor care se vor pierde în liceele care organizează probele de la Bacalaureat 2025. Deca a anunțat atunci că ar putea modifica structura anului școlar, ca Școala altfel și Săptămâna Verde să se organizeze și după 30 mai.

Și directorul Școlii Centrale din București a semnalat faptul că este o problemă devansarea examenelor și desfășurarea lor în timpul anului școlar.

Până să umblăm la calendarul examenelor de final, „ar fi trebuit întâi să se înceapă cu o nouă programă, un nou plan-cadru”, este de părere Octavian Lucian Popa, directorul Școlii Centrale din București. Acesta consideră că propunerea ministrei Educației ca elevii care nu dau Bacalaureatul în 2025 și profesorii lor să fie în programele Săptămâna „Școala Altfel” sau „Săptămâna Verde”, pentru a „ușura” aglomerația suprapunerii cu finalul de cursuri, nu este una fezabilă.

Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
Structura anului școlar 2024-2025 pe scurt:

Intervale de cursuri:

Intervale de vacanță:

Citește și:
Fiasco în organizarea BAC-ului 2025 în timpul anului școlar – avertizează profesori de la Colegiul „Sfântul Sava” din București, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca: Profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen
Ar fi trebuit întâi să începem cu planurile-cadru până să mutăm examenele de final, spune directorul Lucian Popa, despre suprapunerea cursurilor și Bacalaureatului în 2025: Este foarte ușor să spunem că facem Săptămâna Altfel sau Verde. Va fi buluceală
Elevii și profesorii să meargă sâmbătă la școală pentru recuperarea orelor care se vor pierde în liceele care organizează probele de la Bacalaureat 2025, propune ministra Educației / Deca anunță că ar putea modifica structura anului școlar, ca Școala altfel și Săptămâna Verde să se organizeze și după 30 mai
Improvizațiile Ligiei Deca pentru perioada în care vor fi examene în timpul cursurilor: școlile pot intra în „Școala altfel” sau Săptămâna Verde și „se poate umbla” la programa de examene, dacă apar probleme / Elevii vor fi înscriși ilegal la bacalaureat, fără să fie absolvenți de liceu
OFICIAL Bacalaureat 2025 începe pe 27 ianuarie cu proba de Limba română oral. Probele scrise au loc între 10 și 16 iunie, cu o zi liberă între Matematică/Istorie și proba la alegere – calendarul examenului
Exit mobile version