Răspunsul ministrei Ligia Deca pentru profesorii de la Colegiul „Sf. Sava” care i-au cerut să nu organizeze Bacalaureatul în timpul cursurilor: Nu se poate. Calendarul nu se mai poate modifica. Sunt convinsă că fiecare școală și centru de examen va găsi soluțiile potrivite

28.515 vizualizări
Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Ministra Educației spune că nu se mai pot modifica structura și calendarul BAC-ului 2025 și că fiecare școală va găsi soluții potrivite. Ligia Deca a răspuns luni seara, la TVR 1 scrisorii adresate de mai mulți profesori de la Colegiul Sfântul Sava din București, care au reclamat că BAC 2025 poate deveni un „fiasco”, organizat în timpul cursurilor din lipsă de profesori. Amintim, Marius Nistor, liderul sindical al Federației Sindicatului Spiru Haret, o acuză pe ministra Ligia Deca de cedare în fața presiunilor părinților și elevilor: „Ia decizii influențată fiind de cererile elevilor, mai degrabă, decât de solicitările profesorilor”, fără să țină cont „dacă există niște posibilități reale de îndeplinire a acestor cerințe și așteptări ale elevilor”, a spus Nistor.

Întrebată cum răspunde scrisorii adresate de mai mulți profesori de la Colegiul Sfântul Sava din București, care reclamă faptul că organizarea BAC-ului 2025 în timpul anului școlar, când restul elevilor încă au cursuri, va fi un „fiasco”, Ligia Deca a spus că nu se mai poate schimba calendarul examenului de Bac 2025 și că “fiecare unitate de învățământ și centru de examen va găsi soluțiile potrivite”.

  • Amintim, Ligia Deca a mai propus câteva măsuri improvizate cu privire la cum se vor desfășura celelalte ore ale elevilor care nu sunt în ani terminali, începând cu 10 iunie, când încep probele scrise ale BAC-ului: recuperarea orelor sâmbăta sau organizarea programelor Scoala Altfel și Săptămâna Verde (n. red acestea sunt deja stabilite și programate din 1 aprilie și nu pot fi organizate mai târziu de 30 mai, așa cum scrie în ordinul de ministru al Educației).
Redăm declarația integrală pe acest subiect:

Mihai Rădulescu, moderator: Un grup de profesori de la Colegiul Național Sf. Sava din București, solicită printr-o scrisoare deschisă Ministerului să se revină la forma de Bacalaureat, desfășurată după încheierea anului școlar. Se poate? 

Ligia Deca, ministrul Educației: „Nu se poate. Structura anului școlar a fost deja anunțată structura examenelor naționale, motivele pentru care am optat pentru această variantă au fost și ele anunțate și au venit ca urmare a feedback-ului public. Știm cu toții ce temperaturi au fost în acest an, dar nu este vorba doar despre asta.

Este vorba despre mulți absolvenți care voiau să meargă înspre universități care finalizează etapa de înscriere foarte repede și atunci acest Bacalaureat care se întindea mult în luna iulie le lua acest drept de învățat de a se înscrie în limita acest drept de a se înscrie în învățământul superior. De asemenea noi Am și decalat în sensul în care în iarnă probele de competențe au loc în iarnă tocmai pentru a lăsa copiii să se concentreze mai bine probele scrise din timpul bacalaureatului și am lăsat și zile libere între probe tocmai pentru ca elevii se poate performa mai bine. Am dat o serie de opțiuni pentru a se putea organiza aceste examene și sunt convinsă că fiecare unitate de învățământ și centru de examen va găsi soluțiile potrivite. Trebuie să ne gândim în primul rând la copii”. 

Informații de context

Profesori de la Colegiul „Sfântul Sava” din București avertizează într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca: Profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen.

Într-un interviu pentru Edupedu.ro, liderul sindical Marius Nistor a spus despre calendarul examenelor de BAC 2025 că reprezintă o decizie pe care ministra Ligia Deca a luat-o în favoarea elevilor, după ce aceștia împreună cu părinții au cerut în spațiul public devansarea examenelor pentru a nu se mai ajunge în luna iulie când temperaturile sunt foarte ridicate.

El subliniază că nu de puține ori ministra Deca tinde să încline balanța în favoarea solicitărilor elevilor și părinților, și nu a cadrelor didactice.

După anunțarea calendarului pentru BAC 2025, când vor avea loc examene cel mai devreme din ultimii 15 ani, ministra Ligia Deca a fost întrebată în emisiunea Info Edu de la TVR Info de soluțiile pentru școli având în vedere că probele scrise de Bacalaureat 2025, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, încep pe 10 iunie, când încă elevii și profesorii mai sunt la cursuri și se pregătesc să definitiveze situațiile școlare.

Oficialul a dat exemplu „reconfigurarea programului școlar” – „adică dacă cursurile de dimineață se mută după-amiază, centrele de examen pot fi alese dintre unitățile de învățământ care au această flexibilitate”.

Deca a mai spus și despre „flexibilizarea structurii anului școlar în sensul de a permite ca săptămâna «Școala altfel», Săptămâna Verde să fie organizate în acele perioade în așa fel încât ceilalți copii să fie prinși în alte activități care nu sunt neapărat în incinta școlii”.

Un alt exemplu dat de ministră a fost și reducerea din programele de examen valabile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025, în cazul în care profesorii semnalează decalaje la organizarea timpului pentru consolidarea și recapitularea la clasă, potrivit acesteia.

Pe 9 septembrie, Ligia Deca a mai propus la Digi24 o variantă, însă nu într-o formă oficială: elevii și profesorii să meargă sâmbătă la școală pentru recuperarea orelor care se vor pierde în liceele care organizează probele de la Bacalaureat 2025. Deca a anunțat atunci că ar putea modifica structura anului școlar, ca Școala altfel și Săptămâna Verde să se organizeze și după 30 mai.

Și directorul Școlii Centrale din București a semnalat faptul că este o problemă devansarea examenelor și desfășurarea lor în timpul anului școlar.

Până să umblăm la calendarul examenelor de final, „ar fi trebuit întâi să se înceapă cu o nouă programă, un nou plan-cadru”, este de părere Octavian Lucian Popa, directorul Școlii Centrale din București. Acesta consideră că propunerea ministrei Educației ca elevii care nu dau Bacalaureatul în 2025 și profesorii lor să fie în programele Săptămâna „Școala Altfel” sau „Săptămâna Verde”, pentru a „ușura” aglomerația suprapunerii cu finalul de cursuri, nu este una fezabilă.

Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
  • 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale
Structura anului școlar 2024-2025 pe scurt:

Intervale de cursuri:

  • de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
  • de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
  • de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;
  • de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
  • de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Intervale de vacanță:

  • de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;
  • de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;
  • o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie — 2 martie 2025;
  • de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
  • de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.
Citește și:
Fiasco în organizarea BAC-ului 2025 în timpul anului școlar – avertizează profesori de la Colegiul „Sfântul Sava” din București, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca: Profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen
Ar fi trebuit întâi să începem cu planurile-cadru până să mutăm examenele de final, spune directorul Lucian Popa, despre suprapunerea cursurilor și Bacalaureatului în 2025: Este foarte ușor să spunem că facem Săptămâna Altfel sau Verde. Va fi buluceală
Elevii și profesorii să meargă sâmbătă la școală pentru recuperarea orelor care se vor pierde în liceele care organizează probele de la Bacalaureat 2025, propune ministra Educației / Deca anunță că ar putea modifica structura anului școlar, ca Școala altfel și Săptămâna Verde să se organizeze și după 30 mai
Improvizațiile Ligiei Deca pentru perioada în care vor fi examene în timpul cursurilor: școlile pot intra în „Școala altfel” sau Săptămâna Verde și „se poate umbla” la programa de examene, dacă apar probleme / Elevii vor fi înscriși ilegal la bacalaureat, fără să fie absolvenți de liceu
OFICIAL Bacalaureat 2025 începe pe 27 ianuarie cu proba de Limba română oral. Probele scrise au loc între 10 și 16 iunie, cu o zi liberă între Matematică/Istorie și proba la alegere – calendarul examenului

16 comments
  1. Sfantul Sava oare e scoala din cele pilot la care elevii,cei putini care frecventau cursurile,stateau oricum acasa din ianuarie??In timp ce elevii de la alte licee merg la toate orele,ei au orar modular(fac meditatii in privat)apoi iau note mari si sunt admisi la facultate.
    Saracutii sa nu ii deranjam!

    1. Elevii care intra la Sf Sava(in afară de cei cu CES sau rromi,care sunt puțini ),sunt elita,au intrat cu medii imense.
      Ei vor lua note mari la BAC si la admitere la facultate pentru ca deja sunt foarte buni la carte si ca au învățat pe rupte in timpul liceului .

  2. tuta otetarului din gradina de la Cotroceni – tusea și junghiul. Ei prin toate idioțeniile acestea urmează un plan stabilit de multa vreme în legătură cu educația copiilor țării. Pas cu pas spre continuarea programului de dispariție a poporului creștin ortodox roman.

  3. Este o masura foarte buna!
    In Ungaria bacul se da in luna mai, la inceput!
    In Franta se da la sfarsitul lui martie, si asa mai departe…
    Numai noi chinuim elevii la 40 de grade in interiorul claselor, in iunie-iulie…
    Si faceti atata caz..doar ca asa v-ati invatat, si vi se pare ciudat sa se schimbe, sa se treaca la normalitate…
    Trist…

    1. Bah, Ioane, nimeni nu face caz degeaba. Noi SUNTEM LA ORE atunci din plin si avem foarte multe probleme de rezolvat fix in acea perioada, este incheierea din an, avem elevi a caror corijare depinde de activitatea lor din final de an, avem obligatia sa-i evaluam si notam in plus atunci, avem dirigentie multi dintre noi cu tone de hartii si rapoarte de facut, copiii raman nesupravegheati daca mergem la Bac sau le suplinim celor ce merg orele. Multi dintre cei din comisii au in mai multe scoli. Cine naiba le tine acele ore? Or sa-si lase profesorii ceilalti copiii singuri? Or sa se mute in scoala cu pat si casa?

  4. sânt câțiva copchii de baștani care pleacă pe afara și draga doamne nu aveau bacul dat , că acolo , cu bacul și cu un eseu motivațional se intra.
    nu vă gândiți că sunt olimpici internaționali , că aia sânt acceptați din clasa a 11 a .
    pentru primii , duamna deca pregătește și pe aia cu salariu de 3000 de euro daca se întorc și vin să predea in tara , ca și cum vin , draga-doamne , iluminații planetei .
    nu vă gândiți că nu au o logică mișcările duamnei.
    ce procent reprezintă acești tineri plimbăreți pe banii părinților? , nici 1%

    p.s.
    ai noștri tineri la Paris învață !
    (.. la gat cravatei cum sa i lege nodul)
    și apoi se -ntorc de fericesc norodul
    cu chipul lor isteț de oaie creata.
    M.EMINESCU

    1. Multă dreptate aveți!
      Lui Ion, comentariul cu exemple din țări cu care nu cred că avem semnat vreun protocol pe educație, ca să le …urmăm ( nu copiem) modelul educativ, cred că e cazul să taci, să nu mai scrii, tembelule, ca și când te-ai pricepe!
      Loazele baștanilor vor vacanță cât mai repede, să bifeze acest…nesuferit și deranjant mic, dar miiiic de tot: Bacalaureat!

    2. doamna, zic mai degraba sa invati romana inainte sa comentati aiurea ca tampita. Unde, in pastele ma-tii ai mai auzit tu sa se mai vorbeasca cu î la ” sunt ” ? Trezirea la realitate.Nu ca sustin decizii doamnei ( nu duamna ), ba din contra, ideea e ca este usor sa criticam si sa vorbim de altu-n gura mare dar noi “sîntem” analfabeti functionali care au acces la comentarii. Trist ca dvs. cat si alti aveti dreptul la internet si la telefon. Mai dati o raita pe la scoala, n-ar strica.

  5. prin urmare ma astept la bac la o corectura de 2 lei, ca na… profesorul ala trebuie sa si predea, sa si corecteze, sa mai si mestece in mancare, sa mai faca si meditatii, mai are si familie… si ziua are 24 de ore doar
    sa vezi la vara numar de contestatii… mai ales ca iti poti vedea lucrarea inainte… sau parca asa se hotarase…

      1. Zau? Ce profesori ai vazut sanctionati? Bataie de joc la cate lucrari primesc sa corecteze. Multe, fara numar. Vor spune si bogdaproste sa nu mai fie chemati. Pentru ca multi sunt obligati.
        Sa corecteze AI-ul.

    1. Daca tot vrea sa facă schimbări în interesul elevilor, nu mai bine ar anula doamna ministru titularizările? Caci sunt o mulțime de cazuri în care profesorul odată văzut titular nu isi mai da interesul la clasa ci doar la “meditații”!
      Nu ar fi mai bine sa fie angajați pe baza de contracte de 2-4 ani, reînnoite dacă sunt atinse anumite obiective? În felul asta nimeni nu ar mai tine un post ocupat cu anii ca în cazul domnului președinte?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Ion, Ministerul Educației: Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a și-a cam pierdut sensul. În fiecare an, în mediul educațional, aud „admiterea era bună, că noi am dat admitere pe vremea noastră“

Secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion a spus în comisia de învățământ din Senat, vineri, că Evaluarea Națională și-a pierdut din sens și asta a dus la “derapaje…
Vezi articolul

Programul Național „Masă sănătoasă” începe pe 1 ianuarie 2024: Masă caldă sau pachet alimentar de 15 lei pe zi de elev / Inspectoratele școlare vor alege școlile care intră în program – proiect

 La nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar, se instituie Programul Național „Masă sănătoasă” (PNMS), începând cu 1 ianuarie 2024, care constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în limita…
Vezi articolul