Elevii de clasa a XII-a care sunt în situație de corigență pot avea o notă în plus, „față de minim, în așa fel încât să poată avea ei șansa să remedieze această situație”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la Europa FM. Declarația a venit după ce la Ministerul Educației a avut loc o conferință de presă a Ligiei Deca, fără să fie anunțată de instituție. Conform unui document al Ministerului Educației,examenele de corigență pentru liceeni au loc în perioada 3-14 iulie.
„Practic, cei care se află în situație de corigență pot avea o notă în plus, pentru ei se permite acordarea unei note în plus față de minim, în așa fel încât să poată avea ei șansa să remedieze această situație”, potrivit Ligiei Deca.
La o materie, un elev trebuie să aibă minimum N+3 note. Adică profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie, la clasă.
Iată ce prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, la articolul 109, alineatul 1: “La fiecare disciplină de studiu/modul se încheie anual o singură medie, calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”.
Media generală anuală este calculată conform articolului 109, alineatul 4 din Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2022.
“Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare”, se arată în actul normativ.
La articolul 107, alineatul 6, pentru elevii în situație de corigență, există o prevedere care arată astfel: „Elevii aflați în situație de corigență vor avea cu cel puțin un calificativ/o notă în plus față de numărul de calificative/note prevăzut la alin. (4), ultimul calificativ/ultima notă fiind acordat/ă, de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar.”
Problema e că este vorba despre cel puțin o notă în plus față de minimul stabilit și nu doar lor li se permite această depășire, ci oricărui elev, având în vedere că vorbim despre minimum N+3 note.
Despre corigențe
Examenele de corigență pentru elevii de clasele primare, gimnaziale, liceale și profesionale au loc în perioada 3-14 iulie, potrivit unui document trimis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare.
Cei din clasele terminale de liceu, care au trecut examenul de corigență, se înscriu la examenul de bacalaureat – sesiunea august 2023, în perioada 17 – 24 iulie 2023.
„Elevii claselor terminale de liceu, ai învățământului profesional și ai stagiilor de pregătire practică, care au promovat examenele de corigență în sesiunea 3 – 14 iulie 2023, se pot înscrie la examenul de certificare a competentelor profesionale, sesiunea august 2023”, conform notei trimise de Ministerul Educației.
În situația în care curriculumul este organizat pe module, se desfășoară o sesiune specială de examene de corigență, în ultima săptămână de cursuri a anului școlar, pentru elevii care nu au promovat modulele, indiferent de numărul de module nepromovate.