Răspuns ambiguu al ministrului Educației: Elevilor de clasa a XII-a care sunt în situație de corigență li se permite o notă în plus, „față de minim”, în așa fel încât să remedieze această situație

30.473 de vizualizări
Ligia Deca / Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Elevii de clasa a XII-a care sunt în situație de corigență pot avea o notă în plus, „față de minim, în așa fel încât să poată avea ei șansa să remedieze această situație”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la Europa FM. Declarația a venit după ce la Ministerul Educației a avut loc o conferință de presă a Ligiei Deca, fără să fie anunțată de instituție. Conform unui document al Ministerului Educației,examenele de corigență pentru liceeni au loc în perioada 3-14 iulie.

„Practic, cei care se află în situație de corigență pot avea o notă în plus, pentru ei se permite acordarea unei note în plus față de minim, în așa fel încât să poată avea ei șansa să remedieze această situație”, potrivit Ligiei Deca.

La o materie, un elev trebuie să aibă minimum N+3 note. Adică profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie, la clasă.

Iată ce prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, la articolul 109, alineatul 1: “La fiecare disciplină de studiu/modul se încheie anual o singură medie, calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”.

Media generală anuală este calculată conform articolului 109, alineatul 4 din Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2022.

“Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare”, se arată în actul normativ.

La articolul 107, alineatul 6, pentru elevii în situație de corigență, există o prevedere care arată astfel: „Elevii aflați în situație de corigență vor avea cu cel puțin un calificativ/o notă în plus față de numărul de calificative/note prevăzut la alin. (4), ultimul calificativ/ultima notă fiind acordat/ă, de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar.”

Problema e că este vorba despre cel puțin o notă în plus față de minimul stabilit și nu doar lor li se permite această depășire, ci oricărui elev, având în vedere că vorbim despre minimum N+3 note.

Despre corigențe

Examenele de corigență pentru elevii de clasele primare, gimnaziale, liceale și profesionale au loc în perioada 3-14 iulie, potrivit unui document trimis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare.

Cei din clasele terminale de liceu, care au trecut examenul de corigență, se înscriu la examenul de bacalaureat – sesiunea august 2023, în perioada 17 – 24 iulie 2023.

„Elevii claselor terminale de liceu, ai învățământului profesional și ai stagiilor de pregătire practică, care au promovat examenele de corigență în sesiunea 3 – 14 iulie 2023, se pot înscrie la examenul de certificare a competentelor profesionale, sesiunea august 2023”, conform notei trimise de Ministerul Educației.

În situația în care curriculumul este organizat pe module, se desfășoară o sesiune specială de examene de corigență, în ultima săptămână de cursuri a anului școlar, pentru elevii care nu au promovat modulele, indiferent de numărul de module nepromovate.

Citește și:
Cum se calculează mediile anuale ale elevilor în noul an școlar, împărțit pe module? Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: A treia zecimală este cea în funcție de care se rotunjește media generală

21 comments
  1. Demisia, doamna ministru!Nu se poate așa ceva!Nu mai merge cu lugu-lugu…Ori schimbam sistemul din temelii,ori îl lăsăm să băltească in propria mocirlă…Cu cât este plătit un profesor care participă la examenele de corigență?Dar unul care participă la examenele naționale?Romania educată este o țară frumoasă…. Păcat că este locuită…

  2. A explicat cineva mai sus, după ora 16:30, că în ROFUIP 2023 se prevede clar, la Art.107, alin 6, că elevii corigenți vor avea cel puțin o notă în plus față de nr minim de note, ultima notă fiind acordată în ultimele 3 săptămâni de școală (adică obligație, nu la alegerea profesorului).
    Deci, tradus: elevului i se poate încheia media bine-mersi doar cu minimul de note la o materie scolara (4-5 note,…etc, cat e prevazut), dar în situația corigenței, i se va pune o nota in plus, pentru a avea o șansă să promoveze.
    Și mai vorbiți de analfabeti functionali…
    E așa greu să gânditi….

  3. Mulțumim sistemului educational din toate punctele de vedere. Copii lăsați fără note, cei care nu aveau bani de meditații și făceau o minima pregătire în cadrul scolii pentru examene, lăsați balta. Cereți prea mult pentru cât oferiți.. Toți anii ăștia părinții au contribuit la educația lor.. La școală zero.. Pandemie.. Online, dacă intrau profesorii, dacă nu.. Hai faceți un proiect și dam note.. Acum profitati de aceste examene și iarăși noi părinții trebuie sa ne luam concedii sa stam cu ei acasă, sa i pregătim de examene, bani etc .. Sa nu uit… Dar la meditații, în particular,
    de ce nu faceți greva :))

    1. Hai mergi si te culca. Ptr cum suntem platiti ar fi suficient sa supraveghem elevii si atat. Normal ca daca e greva nu se mai fac ore, pregatiri ptr examene etc

  4. Dna Munistru a spus- o ca și cum le-ar face un favor celor în stare de corigență, din clasa a XII. Dacă ar fi fost competentă în domeniul peste care este șefă, ar fi știut că ROFUIP 2023 prevede clar, la Art.107, alin 6, că elevii corigenți vor avea cel puțin o notă în plus față de nr minim de note, ultima notă fiind acordată în ultimele 3 săptămâni de școală.
    Și uite așa a evitat răspunsul la întrebarea: CÂND anume își vor primi ultima/ele note elevii din clasa a XII aflați în situație de corigență, având în vedere că teoretic, aceștia au terminat cursurile la 2 iunie?

  5. Poza cu madam face cat 1000 de cuvinte. Inginer naval, pionul lui 7 case, ‘profesor’ si el. Ea. nici macar nu stie ce inseamna grad de profesor.
    Cine e carmaciul educatiei in Romania, ghinion!

  6. Doamna este analfabeta functional? Cum adica SE PERMITE o nota in plus, fata de MINIM? Si macar daca era filolog, dar e inginera! Asta nu stie ce inseamna MINIM? Normal ca se permit oricate note peste nr minim, ca de aia se cheama minim…

    1. Așa ca ea sunt mulți profesori analfabeți intrați la catedră la limita corigentei și mai vreți elevi buni! hai meditație (ghinion)

  7. Asta primim când punem la cârma educației oameni care nu știu cu ce se mănâncă.
    Dezinformare, inducere în eroare, toate ca să zăpăcească societatea.
    Vor să pară stăpâni pe situatie și inventează soluții.
    În realitate nu le pasă de copii.
    Pasează responsabilitatea pe umerii profesorilor și ii șantajează ca vor fi vinovați de boicotarea examenelor. Doar pt a-i determina sa renunțe la grevă. Guvernul nu face compromis, că rămâne fără bani de furat.
    Despre salariile nejustificate ale parlamentarilor nu discuta nimeni… Nerușinare!

  8. Mircea Eliade a fost și el, nu în situație de corigență, ci: corigent, la trei obiecte odată (română, franceză, germană). Nicolae Iorga a fost exmatriculat pentru că n-a salutat un profesor. Eminescu n-a avut, din câte se pare, bacul. Și exemplele pot continua.
    Cine învață de dragul unei diplome nu ajunge învățat.

  9. Daca mai avea cineva dubii in ce priveste nivelul de intelegere si exprimare a MINISTRULUI EDUCATIEI !!
    Asa ne trebuie, asta am votat asta primim.
    Din nefericire pentru noi , cam acesta e nivelul celor 3-4 personaje care s-au cocotat in fruntea ministerului in ultima vreme.

  10. Elevii în stare de corigență trebuie lăsați corigenți și basta. Și să dea bacalaureatul anul viitor. Sau e vreo celebritate in stare de corigență și trebuie,, salvată,,?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PROIECT Diplomele studenților care termină facultatea din 2025 vor avea cod QR, la fel și diplomele de doctor din 2024 / Berezovski, Ministerul Educației: Va arăta parcursul academic integral al absolventului

Începând cu anul 2025, diploma de absolvire a programelor universitare – licență, masterat, de inginer, arhitect și altele urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR, prevede un proiect…
Vezi articolul
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

Doar profesorii din București, Vaslui și Tulcea au fost puși de inspectorate să aducă adeverințe de nesancționare de la toate școlile în care au predat în ultimii 6 ani școlari / Restul inspectoratelor au cerut doar pe 2 ani, așa cum e prevăzut în modelul publicat de Minister

Doar 3 inspectorate școlare au cerut profesorilor la înscrierea la concursul de Titularizare 2024 o adeverință de nesancționare disciplinară pe 6 ani și nu pe 2 ani, așa cum este…
Vezi articolul