RAPORT Unul din 4 studenți susține că în conducerea universității la care învață există politicieni sau candidați la funcții politice

748 de vizualizări
Foto: Business photo created by javi_indy – www.freepik.com
Gradul mare de politizare a învățământului superior este scos în evidență de Raportul național privind respectarea Codului drepturilor și obligațiilor studentului pentru anul universitar 2018-2019. Peste 26% dintre studenții care au răspuns chestionarului ANOSR în perioada 19.09.2019–10.10.2019 susțin că există persoane cu funcții politice care ocupă funcții de conducere în universitate.

„Cu privire la politizarea învățământului superior, un procent considerabil de 30,4%
dintre respondenți a afirmat că în spațiul academic din care provin există persoane care au
candidat sau vor candida pentru funcții politice, fapt îngrijorător din perspectiva politizării
mediului universitar (UB, ASE, UAB, UMC, UDJ, UAIC, USV), potrivit raportului.

De cealaltă parte, 26,1% spun că nu există astfel de cazuri, iar 43,5% nu cunosc astfel de situații sau nu vor să răspundă.

[graph_lite id=”42874″]

În același timp 26,1% dintre respondenți au afirmat că persoanele care au candidat sau vor candida pentru funcții politice dețin funcții de conducere în universitate (UB, ASE, UMC, UDJ, UAIC, USV).

[graph_lite id=”42876″]

Chestionarul a fost completat de către reprezentanți ai organizațiilor membre ANOSR dintr-un număr de 23 de universități de stat.

Cu privire la propaganda politică din spațiul academic, 91,3% dintre respondenți au afirmat că nu au existat astfel de cazuri, în timp ce 8,7% nu au informații despre acest aspect. Faptul că propaganda politică este absentă în spațiul universitar este îmbucurător având în vedere că, în anul anterior, acest lucru se întâmpla în 5,95% dintre universități, menționează autorii raportului.

Studenții din ANOSR recomandă „reintroducerea incompatibilităților între funcțiile de conducere din universități și funcțiile politice”.

Incompatibilitatea rector-politician era inclusă în legea educației din 2011. Ecaterina Andronescu a eliminat din lege, în mandatul său din 2012, incompatibilitățile care priveau atât rectorii-parlamentari, cât și pe rectorii-lideri politici.

FOTO: Business photo created by javi_indy – www.freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministra Educației susține că nu știe că olimpicii naționali au putut intra la facultate fără admitere dacă au luat locul II, III sau mențiune, până să schimbe regulile prin delegare: Această prevedere este în legea educației. Nu este nicio variație majoră față de ceea ce am văzut până acum

Ministra Educației, Ligia Deca, susține că nu știe că olimpicii naționali au putut intra la facultate până acum fără admitere, dacă au avut locul II, III sau mențiune la olimpiadele…
Vezi articolul
Cheltuielile unei familii cu Educația: comparația cu ceilalți ani

VIDEO România va avea la dispoziție fonduri europene de 1 miliard de euro, în bugetul 2021-2027, pentru cercetarea în universități și tranziția studenților la piața muncii, anunță ministrul fondurilor europene

România va avea la dispoziție fonduri europene de 1 miliard de euro, în bugetul 2021-2027, pentru cercetarea în universități și tranziția studenților la piața muncii, anunță ministrul fondurilor europene, Marcel…
Vezi articolul