RAPORT România înregistrează printre cele mai mici rate de participare la învățământul preșcolar din Europa, departe de țintele UE / Doar 1 din 8 copii cu vârste de până în 3 ani merge la creșă / La grădiniță merg mai puțini copii decât acum un deceniu, pe când în Europa participarea crește

3.597 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
România înregistrează printre cele mai scăzute rate ale participării copiilor la învățământul preșcolar, în Europa, atât la nivel de creșă, cât și la nivel de grădiniță, potrivit celui mai nou raport al Comisiei Europene privind educația timpurie pe continent, publicat la sfârșitul săptămânii trecute. Iar România reușește, în cazul grădiniței, un regres față de acum un deceniu, în condițiile în care, la nivel UE, ratele de participare au crescut pentru ambele categorii de copii, iar multe țări au depășit țintele de participare stabilite pentru anul 2030.

La nivel european sunt stabilite două ținte privind participarea la educație preșcolară, pentru anul 2030, acesta fiind unul dintre indicatorii-cheie europeni privind calitatea educației:

  • Cel puțin 45% dintre copiii cu vârste de până la 4 ani să participe la educație timpurie
  • Cel puțin 96% dintre copiii cu vârste între 3 ani și vârsta la care începe învățământul primar obligatoriu să meargă la grădiniță.

Există, în plus, și o recomandare la nivel UE privind timpul petrecut de copii în mediu educațional, la acest nivel: cel puțin 25 de ore pe săptămână. Nici în acest caz România nu atinge pragul minim european.

Situația copiilor cu vârste de până la 3 ani

Media europeană este la câteva procente distanță de ținta propusă de UE pentru 2030: în 2023, 37,5% dintre copiii cu vârste de până la 3 ani, la nivelul Uniunii mergeau la creșă, în creștere majoră comparativ cu un deceniu în urmă. În 2013, doar 27% participau la educație timpurie.

Screenshot

România – țară unde creșele au trecut abia în 2021-2023 sub umbrela Ministerului Educației – este mult sub acest prag: doar 12,3% dintre copii de până în 3 ani participă la forme de educație și îngrijire timpurie, în creștere de doar câteva procente față de nivelul atins cu un deceniu în urmă (7,4%). Dintre țările europene, doar Cehia, Slovacia și Turcia înregistrează rate mai mici. Iar România este la un prag similar cu Polonia și ușor sub nivelul atins de Bulgaria, Lituania sau Ungaria. 

  • Raportul citat menționează că în multe dintre aceste țări părinții beneficiază de perioade foarte lungi de concediu pentru îngrijirea copilului, de până la 2 ani, cum este cazul României, sau 18 luni, cum este cazul Poloniei.

În același timp, 11 țări europene (UE sau partenere) au depășit deja ținta de 45% propusă de UE pentru 2030: Olanda și Danemarca (țări care au atins pragul de 70%), Luxembourg, Norvegia, Franța, Suedia, Slovenia, Belgia, Spania, Portugalia și Malta.

Participarea copiilor la grădiniță

În acest moment, țările europene aproape au atins, în medie, ținta de 96% propusă pentru 2030: 93% dintre copiii din UE, cu vârste între 3 ani și vârsta de începere a învățământului primar obligatoriu, mergeau în 2022 la grădiniță, potrivit raportului citat. Cinci țări au atins sau depășit deja pragul – Franța, Belgia, Norvegia, Danemarca, Spania, Letonia, Portugalia, Islanda, Suedia, Letonia.

Screenshot

România, în schimb, a pierdut în ultimul deceniu nu mai puțin de 10 procente, rata de participare la învățământul preșcolar pentru copii de 3+ ani coborând de la 84,1% în 2013 la 74,8% în 2022.

  • România se înscrie, astfel, în rândul unui grup foarte restrâns de țări care înregistrează un regres în participarea la învățământul preșcolar pe parcursul deceniului 2012-2022, deși, între timp, grupa mare a devenit obligatorie (2020, înainte ca și cea mijlocie să devină obligatorie în 2023). Alte țări care au înregistrat o scădere a ratei de participare au fost Germania, Italia, Olanda, Malta, Bulgaria, Grecia.

Numai Serbia, Grecia, Liechtenstein, Elveția, Turcia și Macedonia de Nord înregistrează rate mai slabe decât cea a României.

Timpul petrecut de copii la creșă sau grădiniță

„Intensitatea participării” la educația timpurie este o altă „dimensiune importantă” după care UE o ia în calcul pentru evaluarea accesului copiilor mici la educație. Recomandarea generală este ca cei mici să petreacă astfel cel puțin 25 de ore pe săptămână, țintă atinsă în medie la nivel UE, unde, în 2023, copiii de vârstă preșcolară petreceau în medii educaționale 30,6 ore pe zi, însemnând mai bine de  6 ore zilnic.

Screenshot

Raportul notează că există diferențe considerabile între țări, în funcție de vârsta copiilor. Dar, dacă în România copiii care merg la creșă petrec acolo mai bine de 6 ore zilnic, țara înregistrează al doilea cel mai redus timp petrecut de copii la grădiniță – doar 23 e ore, sub pragul european recomandat (25 de ore) și mult sub media europeană (30,6 ore). Dintre țările UE și partenere luate în calcul doar Elveția (cu date din 2022) și Irlanda raportează mai puțin de 25 de ore pe zi.  

Numărul copiilor scade la nivel european, inclusiv în România / Evoluția alocării din PIB

Raportul Comisiei Europene arată că, la 1 ianuarie 2023, în UE trăiau 25 de milioane de copii cu vârste de până în 6 ani, cu două milioane mai puțin decât în urmă cu un deceniu. Iar prognozele spun că tendința de scădere va continua până în 2030, deși populația totală a UE este în creștere. 

  • Situația este luată ca un semnal de alarmă de către CE, care spune în raport că „numărul în scădere al copiilor din societate ar putea determina o atenție mai scăzută pentru nevoile acestora, sau, dimpotrivă, o atenție mai mare pentru creșterea ratei natalității prin politici de sprijinire a familiei”.

România se înscrie în rândul țărilor care înregistrează o scădere a numărului de copii cu vârste între 0-5 ani, în perioada 2013-2023, dar scăderea este printre cele mai mici, de 3,8%, mult sub recordurile negative de peste 20 de puncte procentuale înregistrate de Spania, Grecia, Italia sau Albania. 

Screenshot

Dar România înregistrează una dintre cele mai mici alocări din PIB pentru educația timpurie, potrivit datelor din 2021, luate în calcul în raportul citat. Dacă, la nivel UE, țările alocau în medie 0,71% din PIB învățământului preșcolar, în creștere ușoară de la 0,67% în 2014, în România doar 0,39% din PIB mergeau către acest sector n 2021 (față de 0,36% în 2014), conform datelor Eurostat prelucrate de Eurydice.

România depășea, din acest punct de vedere, doar Olanda, Portugalia, Cipru, Grecia, Turcia și Irlanda, în rândul țărilor membre și partenere UE, dintre care multe raportează doar date pentru participarea la grădiniță. 

INFOGRAFIC Situația generală a învățământului preșcolar în Europa, prezentat de Comisie
Citește și:
ULTIMA ORĂ Educația din România ocupă cel mai rău loc în UE la aproape toți indicatorii de calitate și trage în jos statisticile europene în domeniu, la sfârșitul mandatelor Iohannis-Deca. Noul Monitor al Educației și Formării a fost publicat de Comisia Europeană
România – cel mai slab rezultat în Europa la echitatea educației / Se mențin decalajele masive față de media europeană și de țintele UE, la principalii indicatori-cheie în educație – rapoarte CE

5 comments
  1. Problema la noi e că cei de la creșă au părinți care pur și simplu nu au încotro, nu pot trai doar din ce produce unul din ei, dacă excludem orgolii in familie, frica de violență economică, financiară, teama de discontinuitate in carieră, ETC.
    Când bunicii, rudele și bonele vor fi mult sub nivelul puericultoarelor, atunci vor merge la creșă și copiii ai căror părinți pot sta cu ei acasă pentru a le face o bună, corectă educație timpurie. Până atunci, fiecare cum poate; oricum, statul NU a putut să ofere creșe nici celor cu cereri….un fapt de blamat, la cate taxe ar avea de recuperat la buget.

  2. Pt ca NU există creșe de stat.
    Nici nu ai nevoie de studii pt asta.

    Sa incerce si invers un studiu in Europa de Vest….
    Câte dintre rude sunt dispuse sa supravegheze copiii din familie, fără plată?

  3. Mai întâi că nu prea avem creșe. Și apoi, ce câștig ar fi pentru educația unui copil de 1 sau 2 ani să meargă în comunitate, mai degrabă decât să petreacă timp cu membrii familiei acasă? În momentul acesta doar cei care merg la serviciu și nu au cu cine lăsa copiii acasă îi duc la creșă.
    Nu îmi pasă de ce crede UE, aș prefera să îmi las copiii cu bunicii, de exemplu, decât cu niște străini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De ce e atât de greu pentru unii să se comporte responsabil în timpul epidemiei COVID-19? Despre lipsa de educație, efectul Dunning-Kruger și disonanța cognitivă – cercetătorul Dacian Dolean

În această perioadă numeroși specialiști din țară și din străinătate atrag atenția asupra rolului crucial pe care îl are distanțarea socială pentru minimizarea impactului de epidemie COVID-19. Cu toate acestea,…
Vezi articolul

Fostul ministru Daniel Funeriu, despre educaţia sexuală în școli: Aș pune elevii de 14 ani să semneze că au luat la cunoștință ce înseamnă consimțământul, violul, diferența între a face curte și a hărțui

Elevii ar trebui să învețe la ora de dirigenție ce înseamnă consimțământul, “despre faptul că ‘nu înseamnă nu, indiferent de moment’, despre ce reprezintă violul, despre diferența între a face…
Vezi articolul