Raport privind avortul la cerere în România în 2019: Nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere în 51 de spitale. Vezi situația spitalelor pe județe

5.209 vizualizări
Întreruperile de sarcină la cerere nu se fac deloc în 51 de spitale din 29 de județe. Concluzia se desprinde din Raportul de cercetare “Refuzul la Efectuarea Avortului la Cerere în România 2019”, realizat înaintea sărbătorilor de Paște de Centrul FILIA, în parteneriat cu ECPI. “Un alt aspect important de luat în considerare este limbajul inadecvat al operatorilor sau al medicilor din timpul conversațiilor telefonice”, precizează autorii cercetării.

Aceștia amintesc faptul că nu există educație sexuală obligatorie în școli, deși 76% dintre români consideră că ar trebui să fie predată (Barometru de Gen. România 2019). În plus, această problemă survine pe fondul lipsei unui program național de contracepție și planning familial care să asigure în mod gratuit accesul femeilor la metode contraceptive.

Autorii studiului menționează că au contactat 158 de spitale publice care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină. Concluziile raportului:
  • Se fac întreruperi de sarcină în orice perioadă a anului în 40 de spitale din 24 de județe, niciunul din București (25.3% din spitalele care au răspuns).
  • Nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase în 36 de spitale din 19 județe (22.7% din spitalele care au răspuns).
  • Nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere în 51 de spitale din 29 de județe (32.2% din spitalele care au răspuns).
  • “Nu am putut primi mai multe informații prin telefon în 31 de spitale (19.6% din spitalele care au răspuns)”.
Unitățile medicale în care nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere (51):

Spitalul Municipal Onești, Spitalul Orășenesc Ioan Lascăr Comănești, Spitalul Orășenesc Buhuși, Spitalul Municipal Pașcani, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, Spitalul Municipal de Urgență Roman, Spitalul Municipal Fălticeni, Spitalul Municipal Vatra Dornei, Spitalul Orășenesc Gura Humorului, Spitalul de Urgență Vaslui, Spitalul Municipal Dimitrie Castroian Huși, Spitalul Județean de Urgență Călărași, Spitalul Municipal Oltenița, Spitalul Orășenesc Lehliu-Gară, Spitalul Orășenesc Pucioasa, Spitalul Orășenesc Novaci, Spitalul Municipal Anghel Saligny Fetești, Spitalul Municipal Ploiești, Spitalul Municipal Câmpina, Spitalul Orășenesc Vălenii de Munte, Spitalul Orășenesc Băicoi, Spitalul Orășenesc Mizil, Spitalul Județean de Urgență Alexandria, Spitalul Municipal Turnu Măgurele, Spitalul Orășenesc Făurei, Spitalul Orășenesc Nehoiu, Spitalul Municipal Medgidia, Spitalul Județean de Urgență Focșani, Spitalul Orășenesc Panciu, Spitalul Comunal Vidra, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Orășenesc Rovinari, Spitalul Județean de Urgență Slatina, Spitalul Municipal Caracal, Spitalul Orășenesc Corabia, Spitalul Orășenesc Ineu, Spitalul Județean de Urgență Deva, Spitalul Municipal Hunedoara, Spitalul Municipal Orăștie, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Orășenesc Deta, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, Spitalul Orășenesc Aleșd, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Policlinica Salvosan Ciobanca Cluj- Napoca, Spitalul Orășenesc Baia Sprie, Spitalul Județean de Urgență Zalău, Spitalul Orășenesc Câmpeni, Spitalul Orășenesc Rupea, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc.

Unitățile medicale în care nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase (36):

Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Municipal de Urgență Moinești, Spitalul Județean de Urgență Botoșani, Spitalul Municipal Câmpulung, Spitalul Județean Târgoviște, Spitalul Municipal Moreni, Spitalul Județean Giurgiu, Spitalul Orășenesc Bolintin Vale, Spitalul Județean De Urgență Slobozia, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploiești, Spitalul Municipal Roșiorii de Vede, Spitalul Clinic Municipal Filantropia, Spitalul Municipal Profesor Doctor Irinel Popescu, Spitalul Orășenesc Așezămintele Brâncovenești Dăbuleni, Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, Spitalul Orășenesc Brezoi (doar dacă sarcina este până în opt săptămâni), Spitalul Orășenesc Horezu, Spitalul de Urgență Petroșani, Spitalul Municipal Brad, Spitalul Municipal Vulcan, Spitalul Clinic Județean de Urgență Pius Brînzeu Timișoara, Spitalul Orășenesc Dr. Karl Diel Jimbolia, Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare, Spitalul Municipal Episcop N. Popovici Beiuș, Spitalul Orășenesc Beclean, Spitalul Municipal Dej, Spitalul Municipal Sighetu Marmației, Spitalul Municipal Carei, Spitalul Județean de Urgență Alba, Spitalul Orășenesc Gheorgheni, Spitalul Municipal Toplița, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, Spitalul Sf. Pantelimon București, Spitalul Clinic Doctor I. Cantacuzino, Spitalul Clinic Malaxa.

Situația la nivel județean

Alba

La Spitalul Orășenesc Câmpeni nu se fac deloc.

Arad

3 spitale. În raport se arată că două spitale nu au răspuns, iar în unul dintre ele nu se fac (Ineu).

Argeș

În 4 spitale se fac avorturi la cerere. Două nu au răspuns, unul dintre ele nu are secție de ginecologie (Spitalul Militar).

Bacău

Nici unul din cele cinci spitale contactate nu le-a spus autorilor cercetării că se fac avorturi, în niciunul dintre ele nu se fac avorturi în Săptămâna Mare, în două dintre ele (Comănești și Buhuși) nu se fac deloc avorturi la cerere, în unul dintre ele nu se fac avorturi în timpul postului și există un singur doctor care face în rest (Spitalul Municipal). “Niciun spital nu a putut să ne ofere mai multe informații despre medicii care fac avorturi, am fost sfătuite să căutăm un medic sau să mergem la o clinică privată”, precizează raportul.

Bihor

Patru dintre 10 spitale contactate nu au răspuns. În unul dintre ele se fac oricând – 190 de lei consultația și 500 de lei avortul. În două dintre ele nu se fac deloc (Aleșd și Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu). În Spitalul Clinic CF Oradea se face doar avort medicamentos, în Salonta nu a putut nimeni să dea informații și în Beluș autorii studiului spun că au fost redirecționați către un număr la care nu răspunde.

Bistrița-Năsăud

Nici unul din trei spitale contactate nu a dat informații autorilor raportului, care menționează: “ni s-a spus să venim la ambulatoriu, urgențe sau la medic și decide medicul”.

Botoșani

În unul din patru spitale sunate se practică avortul la cerere. În unul dintre ele nu mai există secție de ginecologie, iar “în Spitalul Municipal nu prea se mai fac avorturi și cu siguranță nu se fac în timpul sărbătorilor religioase”, precizează cercetarea.

Brașov

Două spitale nu răspund (Spitalul Militar de Urgență Regina Maria și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie). La Spitalul Clinic Județean de Urgență nu există secție. “La Rupea nu se fac deloc, iar în Făgăraș și Zărnești trebuie vorbit cu medicul, dar după sărbători”, spun autorii studiului.

Brăila

La spitalul din Făurei nu se fac avorturi, iar Spitalul Județean de Urgență Brăila nu a răspuns.

București

La Sf. Ioan, la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alfred Rusescu și la Colțea nu există secție de specialitate. “La Colentina ne-au trimis la cabinetul unui medic. La Universitar nu fac deloc. La celelalte șase se fac când nu e sărbătoare”, se arată în raport.

Buzău

Două spitale “nu au răspuns, iar în unul dintre ele (Spitalul Orășenesc Nehoiu) nu se fac deloc, doamna doctor refuză”, precizează cercetarea.

Caraș-Severin

În două spitale se fac, dar nu de Paște. La Spitalul Județean de Urgență Reșița e nevoie de consult și de trimitere de la medicul de familie sau o taxă de 60 de lei și la Caransebeș e nevoie de buletin și de o taxă de intrare de 10 lei.

Cluj

Spitalul din Turda și Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca nu au răspuns. La Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, autorii studiului au primit următorul mesaj: ”numai dacă veniți să vă planificați pentru că la noi nu se mai produc întreruperi de sarcină. Nu se fac în clinică întreruperi de sarcină, personalul nu mai dorește să facă așa ceva” și au fost trimiși la cabinetul privat al unui doctor.

În Policlinica Salvosan nu se fac deloc. În unul dintre ele se fac avorturi după Paște și un medic face și în perioada Pascală.

Constanța

3 spitale nu au răspuns, în Spitalul Municipal Medgidia nu se fac deloc și “ne-au trimis la cabinetul privat al doctorului de acolo, iar în Mangalia se fac, dar consultul e obligatoriu, chiar dacă există deja o constatare a sarcinii”, spune raportul.

Covasna

La Spitalul Orășenesc Baraolt nu există secție, în celelalte două spitale se fac.

Călărași

“Nimeni nu face avorturi; există un doctor la Spitalul Județean Călărași care face avorturi, la privat, în propriul cabinet”, menționează cercetarea.

Dolj

Două spitale nu au răspuns. În trei nu se fac în timpul sărbătorilor religioase (Spitalul Clinic Municipal Filantropia, Spitalul Orășenesc Așezămintele Brâncovenești Dăbuleni, Spitalul Municipal Profesor Doctor Irinel Popescu Băilești). Nu se fac deloc în Spitalul Clinic Județean de Urgențe Craiova.

Dâmbovița

În două spitale nu se fac în Săptămâna Mare, în Spitalul Orășenesc Pucioasa nu se fac deloc, iar în unul dintre ele se fac chiar și fără programare.

Galați

Două spitale nu au răspuns, în unul se fac, dar este necesar consultul pentru constatare, iar în Tecuci se fac doar la cabinetul doctorului.

Giurgiu

În două spitale nu se fac în Săptămâna Mare (Spitalul Județean Giurgiu și Spitalul Orășenesc Bolintin Vale), în unul dintre ele nu se fac deloc (Spitalul Orășenesc Novaci).

Gorj

La Spitalul Orășenesc Rovinari nu se fac deloc avorturi și în celelalte două nu se fac în timpul sărbătorilor religioase (Târgu Jiu și Motru).

Harghita

În Toplița și Gheorgheni nu se fac de sărbători, dar se fac în general cu trimitere de la medic. În unul dintre ele se fac oricând, 100 de lei taxă și 200 de lei cu anestezie intravenoasă, cu bilet de trimitere, buletin și card de sănătate.

Hunedoara

În două spitale se fac avorturi în orice perioadă a anului, “în alte cinci ni s-a zis că nu prea se fac, și cu siguranță nu se fac în timpul sărbătorilor. La toate cele cinci ni s-a zis că nu vor doctorii să facă, dar să încercăm un consult. Unul dintre ele nu a răspuns (Hațeg)”, se menționează în raport.

Ialomița

În unul dintre spitale nu se fac în Săptămâna Mare, “dar există doi doctori care fac avorturi, ceilalți refuză (Spitalul Județean de Urgențe Slobozia), în unul dintre ele nu se fac de trei ani avorturi, nu există medici care să accepte (Fetești) și două dintre ele nu au răspuns”, potrivit cercetării.

Iași

Se fac avorturi la cerere în două spitale. La Pașcani nu se fac deloc avorturi la cerere.

Ilfov

La Spitalul Clinic Județean Ilfov și la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea se fac oricând, cu taxă.

Maramureș

În două spitale nu se fac deloc: Baia Sprie și Policlinica Sf. Maria Baia Mare. Autorii raportului scriu că “în Sighetu Marmației s-a întâmplat asta: ‘În joia mare sunați pentru întrerupere de sarcină, deci nu știu, cred că v-ați născut în altă eră și n-ați sunat bine, în joia mare, m-aș și teme să scot pe gură asemenea cuvinte. La maternitate, dar nu cred că vă face nimeni acuma, nimeni”. În celelalte trei se fac după Paște, dar trebuie văzut un medic pentru consultație”.

Mehedinți

Un singur spital a răspuns și “ne-a direcționat către privat, nu știau dacă medicii fac sau nu avorturi în timpul sărbătorilor”, se arată în cercetare.

Mureș

“Spitalul Municipal Târnăveni nu a putut să ne dea mai multe detalii la telefon, ne-a zis să facem o programare la medic. În celelalte două se fac oricând cu bilet de trimitere și programare la medic”, prevede raportul.

Neamț

În Piatra Neamț și Roman nu se fac avorturi la cerere. Într-un singur spital se face.

Olt

În Caracal, Slatina și Corabia nu se fac avorturi la cerere, iar un spital nu a răspuns.

Prahova

Într-un spital se fac avorturi (220 de lei și 50 de lei consultația), în Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploiești nu se fac în Săptămâna Mare și în 7 dintre ele nu se fac deloc.

Satu Mare

3 spitale nu au răspuns. În alt spital este un singur medic care face. La Tâșnad nu au secție de ginecologie, iar la Carei se fac după Paște, cu trimitere de la medicul de familie și cu o consultație plătită.

Sibiu

Spitalul Clinic Județean de Urgență nu a răspuns. La alte trei se fac “în principiu”.

Suceava

În unul dintre spitale se fac avorturi la cerere, în cinci dintre ele nu se fac și la Rădăuți nu a răspuns nimeni, potrivit raportului.

Sălaj

La Spitalul Județean de Urgență Zalău nu se fac deloc, iar în unul dintre ele se fac oricând, după o discuție cu medicul. La Jibou nu au răspuns, se arată în cercetare.

Teleorman

În două spitale nu se fac avorturi deloc (Spitalul Județean de Urgențe Teleorman și Spitalul Municipal Turnu Măgurele). În unul dintre ele nu se fac în Săptămâna Mare (Roșiorii de Vede) și în unul dintre ele se fac, dar doctorul decide după consult.

Timiș

În două se fac oricând. În unul dintre ele nu se fac deloc (Deta) și în celelalte 4 nu se fac în timpul sărbătorilor de Paște.

Tulcea

Unul dintre ele nu a răspuns (Spitalul Județean de Urgență Tulcea) și în unul se fac avorturi la cerere, după constatarea de către medicul de acolo.

Vaslui

“Nu au fost contactate spitale în același calup; am sunat ulterior, la trei spitale – Huși, Vaslui și Bârlad; la Vaslui și Huși nu se fac deloc avorturi, iar la Bârlad se fac, în orice zi, 100 de lei pentru chiuretaj”, conform cercetării.

Vrancea

La Focșani, Panciu și Vidra nu se fac avorturi, unul nu a răspuns (Adjud).

Vâlcea

Două spitale nu au răspuns, la Brezoi nu se fac în timpul sărbătorilor, dar în general da. În alte două se fac, dar e necesară constatarea sarcinii.

Autorii studiului menționează că “întreruperea de sarcină la cerere nu necesită trimitere din partea medicului de familie, ci doar dovada constatării sarcinii. Monitorizarea a relevat că există spitale în România în care este necesară atât trimiterea din partea medicului de familie, cât și plata taxei, cu toate că este vorba despre situația unui avort la cerere. Taxa cerută variază între 100 și 650 de lei, în funcție de spital și de nevoia de anestezie. Suma maximă, de 650 de lei, a fost solicitată de Spitalul Județean de Urgență Alba. Pe lângă acestea, este necesar cardul de sănătate și un act de identitate (cardul de sănătate a fost cerut chiar și în situația avortului la cerere, care nu este decontat de către stat) și dovada constatării sarcinii”.

Boicotul cadrelor medicale cu privire la avort are noi motive invocate – dincolo de cele de conștiință sau religioase (invocate până acum). Sunt aduse în discuție motive de tip financiar-birocratice:
  • lipsa unui spațiu adecvat în spitale
  • lipsa asigurărilor de malpraxis
  • lipsa acordării sprijinului financiar (neplata acestui serviciu direct către medici/nedecontarea lui de către CNAS)

Autorii notează că “un caz aparte este al medicilor din unitățile medicale de stat care profesează și în mediul privat și care nu acceptă să facă întreruperi de sarcină în spital, trimițând pacientele la propriul cabinet privat, cum este, de exemplu, în cazul județului Călărași”.

Legislația din România permite accesul femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină, la cerere sau în scop medical. Întreruperea de sarcină la cerere, care se poate efectua conform legii până la 14 săptămâni, este un serviciu care nu este suportat de asigurarea de sănătate, fiind plătit de pacientă. Întreruperea sarcinii din motive medicale, sau avortul terapeutic, cum este menționat în lege, este un serviciu gratuit, decontat de stat.

Însă “există o prăpastie între ceea ce se întâmplă de jure, la nivel legislativ, și de facto. Observăm o creștere a numărului de medici din spitalele de stat care refuză să efectueze întreruperi de sarcină la cerere”, se arată în Raportul de cercetare – Refuzul la Efectuarea Avortului la Cerere în România 2019.

Metodologie

Documentarea a fost realizată pe baza unei cercetări prin apeluri telefonice. Apelurile au fost efectuate în preajma sărbătorilor Pascale, mai puțin în județul Vaslui, unde cercetarea a fost realizată ulterior, precizează autorii studiului.

Apelurile au fost efectuate în toate județele României și în municipiul București. În total, echipa de cercetare a contactat spitale publice din 165 de orașe plus municipiul București, spre deosebire de cercetarea din 2011 (ECPI, 2011) când au fost contactate unități medicale din 67 de unități sanitare și cea din 2013 (ECPI,2013) când au fost contactate unități medicale din 85 de unități sanitare.

Vezi aici lista orașelor incluse în cercetarea din 2019

Documentarea a fost realizată în perioada anterioară Paștelui, în perioada: 01.04.2019-23.04.2019. Întrebările adresate au fost:

  • Se poate face o întrerupere de sarcină în această săptămâna la dumneavoastră? Dacă răspunsul era DA, atunci se întreabă: Dar săptămâna viitoare se fac? De ce este nevoie pentru a face întreruperea de sarcină?
  • Dacă răspunsul este NU, atunci se întreabă: De ce nu se fac? Cum se procedează? Când reveniți să faceți întreruperi?

“În total am sunat la 217 spitale, dintre care 59 nu au răspuns sau nu au secție de specialitate. Rămân 158 de spitale cu care am discutat și care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină la cerere”, se arată în metodologie.

 

 

 


6 comments
  1. Bun articol!
    Frumoasa Romania, dar ce oameni groaznici are! 🙂
    Cea mai religioasa tara din UE are o groaza de ratati cu iluzia ca sunt mai presus, care se cred “morali” cand ingradesc dreptul la alegere al femeilor. Fac asta, sunt sigura, cu bucurie, dar mascata ca indignare si furie ca se chiureteaza embrionul… Invit sa va educati – cititi o carte medicala de embriologie, daca va duce capul. Stiinta e incredibila.
    Macar fiti sinceri si spuneti pe fata ca urati femeile, haha. Purtati ecuson ca sa fug de voi cand va vad.

    1. Intr-adevar , are oameni groaznici .
      Cei care participa la uciderea pruncilor in pintecele mamelor . Ceea ce este mai presus se numeste viata . Iar viata este data de catre Dumnezeu . Femeia are dreptul sa aleaga daca face sex , cind si cu cine . Nu sa ucida prunci in pintece . Stiinta e incredibila ?! Cautati intr-un sat uitat de lume un batrin si intrebati-l . Sau poate va pute sa aflati adevarul . V-au zapacit placerile trupesti .
      Ar fi bine sa porti dumneata ecuson . Sa stim pe cine tinem la marginea societatii .

  2. Mai contează dacă avortul e făcut în ziua de Paște sau la trei zile după? Câtă ipocrizie! “De Crăciun fii mai bun.” Fapta e aceeași indiferent când are loc.

  3. Nu poti obliga un medic sa fie coautor al pruncuciderii, decat in scop terapeutic. E dreptul legal al femeii de a decide ce se petrece un pantecul ei, insa nu poti incalca dreptul la moralitate al medicului. E de asemenea decizia lui ce se intampla cu constiinta lui.

  4. Intrerupere de sarcina ? In cazuri exceptional de exceptionale .
    Femeia sa inteleaga ca a fi mama este rostul ei . Sexul pentru placere face din orice femeie o desfrinata . Numai barbatii retardati accepta sa isi duca viata impreuna ci o femeie care refuza sa fie mama .

  5. Ce treabă are asta cu învățământul? Asta e o chestie de activism social, ce vreți să insinuați? Că avortul ar fi vreo mare virtute educațională?

    Cu genul ăsta de mizerii vă stricați tot ce faceți bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rezultatele de la Admiterea la liceu 2024 se publică miercuri, după repartizarea computerizată a elevilor / Explicații și exemple concrete despre cum funcționează ordonarea descrescătoare după media de admitere

Repartizarea computerizată generală a candidaților are loc miercuri, 24 iulie, conform calendarului anunțat de Ministerul Educației. Rezultatele admiterii vor fi publicate de instituție pe site-ul dedicat. Depunerea dosarelor de înscriere, cu alte…
Vezi articolul

Proiectul de lege care prevede stimulent de risc pentru profesori în preuniversitar și universitar, în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru orele predate în starea de urgenţă şi alertă, a fost adoptat pe articole de Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, marţi, Proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus. Votul final…
Vezi articolul