Raport INSP: Părinții nu au trimis la școală copiii cu boli respiratorii în an pandemic / Păduchii au înlocuit amigdalita în topul celor mai frecvente afecțiuni

2.833 de vizualizări
Foto: © Gpointstudio | Dreamstime.com
Părinții nu au trimis la școală copiii cu patologie de aparat respirator în acest an pandemic, potrivit raportului național „Supravegherea stării de sănătate a copiilor prin triaj epidemiologic” făcut de Centrul Național de Evaluare și Promovarea Stării de Sănătate (CNEPSS), din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Documentul scoate în evidență faptul că în anul anterior școlar, 2020-2021, a scăzut semnificativ incidența bolilor sau afecțiunilor pe care copiii le-au avut la triajul epidemiologic din februarie 2021, la revenirea fizică la cursuri a majorității elevilor.

„Din numărul total 891.036 de copii care au fost examinați în septembrie 2020, au fost diagnosticați cu boli infecțioase și parazitare 3.506 cazuri (0,393%), iar după vacanța de
iarna – februarie 2021 din numărul total 738.630 de copii care au fost examinați, au fost
diagnosticați cu boli infecțioase și parazitare 2.360 (0,320%)”, potrivit documentului.

Păduchii au fost pentru prima dată cea mai mare problemă de sănătate pe care au avut-o copiii

„Analiza datelor din teritoriu pe tipuri de afecțiuni arată că pediculoza ocupa primul loc, urmate de angine și micoze, aspect neîntâlnit și în anii anteriori”, se arată în raportul INSP.

În toți anii anteriori, potrivit rapoartelor CNEPSS, anginele ocupau primul loc, urmate de pediculoza si micoze.

Anginele sunt infecții ale regiunii orofaringiene. În mod obișnuit, anginele se diferențiază de faringite, dar această distincție este greu de stabilit la cei mai mulți copii. În practica pediatrică angina este o infecție predominantă a amigdalelor (amigdalita acută), iar faringita este o infecție mai difuză, extinsă la toată mucoasa faringiană. Anginele se manifestă de la vârsta de 4 luni, frecvența lor maximă fiind la vârsta școlară și la adolescență.

„Ca urmare, se impune o intensificare a măsurilor de control a copiilor pentru depistarea bolilor infectioase si parazitare, din care unele, pediculoza, anginele, scabia, micozele, continuă să fie încă prezente în colectivitățile de copii și adolescenți și se impune de asemenea instituirea unor măsuri de prevenție riguroase care să includă și familiile celor depistați, cu o identificare și tratare a focarelor”, propun specialiștii.

„Dupa vacanță de iarnă a anului școlar 2020/2021, cursurile nu au început conform datei din structura prezentului an școlar, adică în ziua de 10 ianuarie 2021. Datorita situației epidemiologice prezente încă în țară, generată de COVID-19 la nivel național, cursurile s-au desfășurat on-line, deci fără prezență fizică în școala. Elevii au revenit fizic în școli din 8 februarie 2021. Analiza datelor privind rezultatele triajului epidemiologic efectuat din această dată, s-a efectuat pe baza materialelor informative trimise institutului nostru de compartimentele de igiena școlară din 28 DSP-uri județene. Triajul epidemiologic efectuat în februarie al acestui an, a cuprins un număr de 738.630 copii şi adolescenţi (deci mai puțini decât în anii anteriori), din care 161.369 din mediul rural și 577.261 din mediul urban”, potrivit raportului.

Mai puține boli și afecțiuni după vacanța de iarnă, ca de obicei

„Comparativ cu triajul epidemiologic de la începutul anului școlar, efectuat în septembrie 2020 – cand prevalența de moment a bolilor diagnosticate a fost de 0,393%, observăm că la triajul în februarie 2021, prevalența de moment a fost de 0,320%, deci ușor mai mică; în anii anteriori la triajul epidemiologic după vacanța de iarnă, prevalența de moment era mai mare decât cea de la începutul anului școlar, din septembrie”, notează specialiștii.

„În colectivitățile de școlarizare în masă, se remarcă cea mai ridicată prevalență de moment a îmbolnăvirilor în școlile profesionale (0,422%), în grădinițe (0,405%), urmate de școli generale (0,358%), licee (0,126%), creșe (0,12%). Valorile sunt mai mici față de anii anteriori în acest context pandemic cu COVID-19; deci putem să consideram ca părinții au trimis mai puțin copiii la școală și de asemenea nu au trimis la școală copiii bolnavi.

La triajul din februarie 2021 au fost doar 3 cazuri de varicelă, iar scarlatina a fost depistată la doar 1 copil, la o școală generală din mediul urban, se arată în raport.

Foto: © Gpointstudio | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Federația Națională a Părinților cere Guvernului să deblocheze urgent acordarea burselor școlare și decontul transportului: „Interese obscure între președinții de consilii județene și transportatori par a bloca inițierea licitațiilor sau contestarea lor la nesfârșit, după caz, astfel elevii fiind privați de dreptul la transport gratuit”

Federația Națională a Părinților face apel către Guvernul condus de Marcel Ciolacu să deblocheze urgent acordarea burselor școlare și decontul transportului. Solicitarea părinților vine după ce tot mai mulți transportatori…
Vezi articolul

CNE, reacție la ghidul de predare online: Elevii au obligația de a participa la cursurile online, dar ministerul nu asigura un cadru legal care să permită achiziționarea infrastructurii, ceea ce e profund discriminatoriu

Elevii au obligația de a participa la cursurile online, dar ministerul nu asigura un cadru legal care să permită achiziționarea infrastructurii pentru elevi și pentru profesori, ceea ce e profund…
Vezi articolul

Universitățile care folosesc până la 10% din finanțarea de bază pentru investiții trebuie să depună anual rapoarte privind utilizarea banilor, iar cheltuielile vor fi verificate de Ministerul Educației – proiect de metodologie

Universitățile de stat cărora li se repartizează bani pentru cheltuieli de investiții, în limita a 10% din finanțarea de bază, vor face anual raportări privind folosirea banilor, iar Ministerul Educației…
Vezi articolul

SURSE Anchetă DNA pentru abuz în serviciu la Universitatea Tehnică din Iași. Peste 100 de paznici acuză că au fost pontați în fals pentru a nu le fi acordate sporuri / Rectorul Dan Cașcaval, candidat PSD la parlamentare: Cei care au fost până acum în control la noi nu ne-au găsit vinovați. Instanța își va face datoria

O anchetă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași are loc la Universitatea Tehnică din Iași, potrivit surselor Edupedu.ro. Asta după ce DNA a fost sesizată de peste 100 de paznici…
Vezi articolul