Raport CE: Finanțare eficientă, eliminarea fragmentării din sistem și canalizarea banilor către institutele performante – printre recomandările experților europeni pentru cercetarea românească, prinsă într-un “cerc vicios” al incoerenței, inerției, fondurilor puține cheltuite prost / Ce mesaje au reținut autoritățile române

Foto: © Kreangkrai Indarodom - Dreamstime.com

Cercetarea românească nu funcționează coerent, este prea fragmentată, este erodată la nivel de guvernanță, capital uman și interacțiuni public-privat și puținii bani care există în acest sector sunt cheltuiți prost de multe ori. Așa arată, succint, un ultim raport al Comisiei Europene, dat publicității săptămâna aceasta, cu privire la starea sistemului românesc de cercetare și inovare, sistem care, arată documentul, are nevoie de intervenții urgente și ample, pe mai multe planuri, pentru a-și putea reveni din starea actuală.

Ea este invocată ca referință de autoritățile române în vederea măsurilor pe care le plănuiesc în domeniu, ministrul de resort, Sebastian Burduja, vorbind despre investiții și reforme care să sprijine zonele unde există “impact real” – detalii, mai jos

Principala concluzie a raportului prezentat acum:

“Sistemul românesc de cercetare și inovare dă rezultate slabe, raportat la potențialul țării și la celelalte state europene, în pofida existenței unor zone de excelență (dovedite de ratele ridicate de succes obținute în programul Orizont 2020), ce semnalează oportunități de viitor. Dar echipa PSF este, totuși, optimistă cu privire la un viitor mai luminos pentru acest sistem și pentru contribuția lui la dezvoltarea socio-economică a României, cu condiția să fie ridicate actualele bariere din calea oportunităților”.

Raportul notează o “inerție foarte mare, combinată cu un angajament politic foarte limitat față de acest sector și o lipsă de implicare a societății românești”, lucruri care “alimentează un cerc vicios de eficiență redusă și stagnare. Dacă nu sunt vizate toate componentele acestui cerc vicios, este foarte probabil ca situația să rămână neschimbată, provocând și mai multe frustrări și tensiuni, exacerbând de un exod al creierelor și amenințând contribuția științei și cercetării față de probleme cruciale ale societății din zilele noastre”.

Constatările-cheie ale raportului includ:
Zone-cheie de acțiune pentru revirimentul cercetării din România – raport CE
Cele 10 recomandări ale echipei de experți europeni

1. Să fie întărită guvernanța în sistemul de cercetare-inovare prin coordonare la nivelul întregului guvern și prin includerea vocii societății în acest sistem

2. Să fie asigurată predictibilitatea și eficiența finanțării publice, printr-un flux de finanțare multianual, care să asigure atât finanțarea instituțională suficientă, cât și reforma mecanismelor de finanțare, care să asigure o orientare mai mare către cercetarea de impact.

3. Să fie conceput și implementat un sistem de monitorizare care să evalueze independent sistemul.

4. Să fie lansat un proces de consolidare a celor patru piloni ai cercetării publice, pentru a diminua fragmentarea din sistem și a asigura un sistem real de centre de excelență și centre de competențe, în domenii de prioritate ridicată.

5. Întărirea guvernanței la nivelul instituțiilor de cercetare și canalizarea surselor de finanțare instituțională către canale de finanțare bazate pe performanță,. Iar fondurile să fie alocate pe baza planurilor și evaluării riguroase ale instituțiilor, după mai multe criterii în funcție de tipul cercetării – academice, industriale, în serviciul societății etc..

6. Să fie întărit mediul pe care cercetarea îl oferă resurselor umane, printr-o serie de măsuri de sprijin în carieră, remunerare, reforma studiilor doctorale etc..

7. Dezvoltarea unei strategii solide pentru infrastructura de cercetare, aliniată la prioritățile naționale și la nevoile de deschidere și de dezvoltare durabilă

8. Întărirea parteneriatelor public-privat în cercetare, prin surse stabile de finanțare pentru colaborare în cercetare, printr-un rol mai mare acordat colaborării cu domeniul afacerilor în reforma sistemului de cercetare etc.

9. Sprijin mai eficient pentru internaționalizarea actorilor din cercetarea românească, pe baza unei strategii de internaționale mai precise.

10. Întărirea rolului fondurilor de coeziune pentru sprijinul cercetării din România, printr-un sprijin politic mai puternic

Performanța sistemului public de cercetare din România în câteva date-cheie, conform raportului:

România este penultima în Uniunea Europeană, în Indexul Ajustat al Excelenței în Cercetare 2020 (ce are patru componente – publicații cu multe citări per populație totală, numărul de brevete per populație totală, participări la Marie Sklodowska-Curie Actions, granturi ale Consiliului European pentru Cercetare per inițiativă publică de cercetare și dezvoltare.

Se observă o îmbunătățire recentă în zona publicațiilor științifice, dar nu pentru activități legate de brevete. 

În privința numărului de publicații științifice în rândul celor mai citate 10%, o măsură a calității publicațiilor, România se numără pe ultimul loc în Europa.

România are puncte forte în domeniile inginerie, electrice și electronice, știința materialelor și chimie – domeniile reprezentate în cea mai mare parte a publicațiilor oamenilor de știință români. Științele vieții și farmaceuticele apar la polul opus, cu cea mai redusă cotă.

Primele semnale din partea ministrului Cercetării cu privire la reforma viitoare

În ieșirile sale publice din ultimele săptămâni, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a vorbit repetat despre o reformă în domeniul cercetării. Dacă experții care au întocmit raportul UE susțin o abordare care să vizeze toate punctele nevralgice ale sistemului, ca singură soluție ca acesta să-și revină, ministrul și-a concentrat discursul spre 4 direcții: întărirea finanțării, relația cercetării cu economia reală, sprijinul pentru institutele de cercetare care fac performanță.

Zilele trecute, la un eveniment în domeniu, el spunea:

Iar miercuri, în contextul lansării raportului citat, tot Sebastian Burduja menționa interesul ministerului pentru rezultate și relația cu economia reală:

Photo 156364089 © Kreangkrai IndarodomDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version