Raport Avocatul Poporului: Doar 5,66% dintre autorităţile locale respectă dreptul elevilor la burse

1.644 de vizualizări
Renate Weber / Foto: eueom.eu

Potrivit documentului, ce analizează acordarea burselor pentru elevi la nivel național, în anul școlar 2019-2020, “la nivelul întregii ţări, din totalul de 3.182 de autorităţi publice locale respectă dreptul elevilor la burse şcolare, acordându-le integral, doar un număr de 180: cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti şi 174 de unităţi administrative-teritoriale, (…) un număr de 3.002 autorităţi publice locale (94,34%) încalcă dispoziţiile legale în vigoare, prin neacordarea totală sau parţială a burselor şcolare pentru elevi”.

Potrivit sursei citate, în afară de București, cel mai mare grad de respectare a prevederilor legale privind bursele şcolare se înregistrează în judeţul Constanţa, unde 30% dintre unităţile administrativ-teritoriale acordă toate tipurile de burse şcolare. La polul opus se află judeţele Maramureş, Sălaj şi Vâlcea, unde în niciuna dintre unităţile administrativ-teritoriale nu se acordă integral bursele şcolare prevăzute de lege.

Avocatul Poporului, Renate Weber, citată de Agerpres:

  • “Eu, în principiu, sunt adepta descentralizării, dar descentralizarea aceasta cumva e un fel de a pasa responsabilitatea către ceilalţi şi a nu te mai interesa ce se întâmplă, pentru că, de fapt, bursele în România se acordă la nivel local, (…) diferenţa între cei care respectă şi cei care nu respectă aceste prevederi legale este uriaşă”.

1 comment
  1. Da nu se respecta,copiii buni care învață nu sunt promovați. Nu învață ei pentru bursa asta amarata care nu este nici măcar 200 pe luna,învață pentru ei,dar dacă marita sa o dea.Inafara de faptul ca în noua lege a învățământului s a scos bursa de performanta.De ce s a scos ,nu sunt finanțe. Nu ma mir ca pleacă în lume copiii buni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Licitația de manuale pentru clasa a VIII-a

Guvernul Ungariei promite să modifice un manual de geografie care conține narative rusești despre Ucraina / Una dintre ilustrații, având legenda „Cui ar trebui să aparțină Ucraina?”, arată Rusia, UE și SUA rupând drapelul ucrainean

Guvernul ungar a promis că va revizui conținutul provocator al unui manual online de geografie de clasa a VIII-a, care prezintă agresiunea rusă împotriva Ucrainei ca pe un conflict civil…
Vezi articolul

Sindicatele din Educație, după o nouă rundă de negocieri: Greva continuă. Am cerut creșterea cu 25% a tuturor salariilor din Învățământ până în decembrie, iar din ianuarie să se aplice grilele cu 60%. Miniștrii au timp să calculeze până mâine

Salariul unui profesor debutant ar trebui să ajungă de la 2.500 de lei, la 3.000 de lei și toate celelalte salarii să crească cu 25%, aceasta a fost oferta propusă…
Vezi articolul

Studenții ar trebui să se întâlnească cu cercetători din domeniu, spune Răzvan Florian, cercetător în inteligență artificială: “Una din întâlnirile care m-au marcat cel mai mult a fost un seminar cu Alain Aspect, care a primit premiul Nobel pentru fizică, zilele acestea”

Cercetător în inteligență artificială, Răzvan Florian scrie pe pagina sa de Facebook că studenții ar trebui să se întâlnească cu cercetători importanți din domeniu. El povestește că, atunci când a…
Vezi articolul

O învățătoare este acuzată că a agresat un copil de 7 ani, în timpul orelor. Legiștii confirmă că elevul avea urme de zgârieturi și lovituri pe corp, dar Inspectoratul școlar Suceava contrazice certificatul medico-legal și spune că nu se confirmă că a fost lovit copilul

Mama unui copil de șapte ani din Câmpulung Moldovenesc o acuză pe o învățătoare că i-a agresat băiatul fizic și verbal, scrie Euronews.ro. Mama a mers la IML și a…
Vezi articolul

Amnistierea plagiatorilor nu este prevăzută în Romania educată. Întrebat dacă măsurile care îi favorizează pe plagiatori au susținerea Cotroceniului, ministrul Cîmpeanu a răspuns: Administrația Prezidențială va analiza proiectele de legi în momentul în care ele vor veni la promulgare

Propunerea de renunțare la titlul de doctor prin act unilateral de voință nu are acordul Cotroceniului, a lăsat să se înțeleagă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o dezbatere publică pe proiectul…
Vezi articolul