Universitățile respectă unele dintre drepturile studenților și le oferă acces la servicii într-o manieră similară cu ultima jumătate a deceniului – de la burse la cazare sau consiliere, după o perioadă de fluctuații considerabile, arată cel mai nou raport privind respectarea drepturilor și obligațiilor studențești. Documentul, dat publicității de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), analizează măsura cum a evoluat situația în ultimii 10 ani și semnalează îmbunătățirea lucrurilor în anii recenți, la unele capitole, dar și stagnare în cazul altora.
Același raport, bazat pe opiniile studenților din mare parte a universităților românești, arată și nivelul politizării percepute la nivelul instituțiilor de învățământ superior, care a scăzut la cel mai mic nivel în anul universitar 2023-2024, după ce a atins nivelul maxim pentru ultimul deceniu, în anii anteriori.
- Raportul privind respectarea prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului aferent anului universitar 2023-2024 arată o îmbunătățire considerabilă a adaptării spațiilor universităților pentru studenții cu dizabilități, în cazul burselor sociale cu alte tipuri de burse sau în ceea ce privește accesul la suport de curs gratuit, dar situația este departe de a fi ideală chiar și la aceste capitole.
Analiza se bazează pe un chestionar completat de reprezentanții câtorva zeci de organizații studențești din 24 de universități din întreaga țară, în perioada 10-25 octombrie 2024. Datele au fost comparate cu cele colectate pentru rapoartele anuale ale ANOSR din ultimul deceniu și coroborate cu o analiză a măsurii în care universitățile au adoptat obiectivele din precedentul Cod al drepturilor și obligațiilor studentului, înlocuit în urma adoptării noii Legi a învățământului superior.
Principalele observații ale raportului ANOSR:
- Politizarea la nivelul conducerilor universitare reprezintă în continuare un fenomen răspândit în instituțiile de învățământ superior din România – chestiune în care, din nou, ANOSR cere să fie declarată incompatibilitatea între funcțiile de conducere universitară și funcțiile politice
- Centrele de Consiliere și Orientare în Carieră nu își îndeplinesc misiunea pentru care au fost înființate și au vizibilitate redusă a serviciilor „în ciuda faptului că beneficiarii serviciilor acestora s-au declarat, în majoritatea cazurilor, mulțumiți sau foarte mulțumiți de servicii”.
- Cererea de cazare nu este satisfăcută
- Bursele sociale sunt departe de a acoperi cheltuielile unui student pentru cazare și masă, „existând încă bariere academice pentru acordarea acestor burse în cazul unor universități”
- Încă există un număr semnificativ de instituții de învățământ superior în care nu este adoptat sau publicat un cod universitar al drepturilor și obligațiilor studentului
- Există tot mai multe oportunități de mobilitate în universități, dar adesea studenții nu află despre ele „decât sporadic”
- Participarea studenților la evaluarea cadrelor didactice este foarte scăzută
O mare parte dintre aceste probleme se fac în continuare simțite în pofida unei îmbunătățiri a situației în ultimii zece ani, potrivit analizei realizate de ANOSR. Între altele:
Politizare în mediul universitar
Raportul notează că procentul universităților unde există cadre didactice implicate în politică a scăzut la cel mai mic nivel în 2023-2024 – 25%. Încă acest rezultat se face vizibil după o creștere majoră în perioada 2019-2022, cânt s-a atins un nivel maxim (54% în 2021-2022).
De remarcat, însă, că cei mai mulți dintre participanții la chestionarul ANOSR nu au știut să răspundă la întrebarea dacă există în universitatea lor persoane care au candidat sau vor candida pentru funcții politice (48,8% – nu știu să răspundă).
- Raportul notează că „aproape 5% dintre respondenți au semnalat cazuri de propagandă politică” (în Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Dunăre de Jos din Galați). Pe de altă parte, trei sferturi dintre participanți apreciază că nu au existat/există cazuri de propagandă politică în universitatea lor.
Drepturi și acces pentru studenți
În ceea ce privește adaptarea spațiilor de studiu la nevoile studenților cu dizabilități, documentul arată că situația s-a îmbunătățit masiv, cel puțin în ultimul an, pentru care 43% dintre participanți apreciază că spațiile sunt adaptate. Însă nivelul este sub pragul de 50% în continuare: „procentele rămân relativ scăzute, semnalând în continuare nevoia de consolidare a eforturilor” pentru accesabilitate și incluziune.
Și în ceea ce privește accesibilitatea serviciilor de consiliere și orientare în carieră, cel mai ridicat procent a fost atins în 2021-2022 (33%), de atunci coborând la 23% în ultimul an universitar, nivel similar cu cel din 2020-2021 și doar puțin mai ridicat decât cel din perioada 2017-2019.
La nivelul ultimei părți a deceniului trecut se situează și proporția studenților care beneficiază de cazare în cămine studențești, după o creștere în anul 2022-2023, când ponderea a crescut la 65%. În 2023-2024, nivelul a scăzut la 44%, similar cu cel din 2017 și 2019.
Pe de altă parte, deși în creștere considerabilă față de ultimii ani, în 2023-2024 doar 14% dintre participanții la analiza ANOSR spun că bursa socială acoperea integral cheltuielile de masă și cazare. Deși peste nivelul minim de 4% atins în 2021-2022, valoarea indică faptul că „doar o mică parte din studenți beneficiază de burse sociale care le acoperă integral cheltuielile de trai”. Nivelul din ultimul an este sub maxima atinsă în 2016-2017, când 22% declarau acest lucru.
În ceea ce privește dreptul de acces la suport de curs gratuit, în 2021-2022 a fost atins un nivel minim, de 12% dintre studenți, dar a crescut considerabil în ultimul an, când a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu – 51%. Dar și așa doar jumătate dintre participanții la analiza ANOSR spun că primesc acest tip de acces.
Raportul complet ANOSR poate fi consultat aici.
DOCUMENT Analiza comparativă inclusă în raportul ANOSR – integral:
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.