RAPORT 68 de copii au murit din cauza poluării aerului în România, în 2021, iar din aceeași cauză copiii sub cinci ani au pierdut 6.258 de ani de viață sănătoasă – estimări UNICEF

259 de vizualizări
Foto: UNICEF/Karahoda
Poluarea atmosferică a provocat 8,1 milioane de decese la nivel mondial în 2021, devenind al doilea factor principal asociat cu riscul de deces, inclusiv în rândul copiilor sub cinci ani, potrivit celui mai recent raport publicat de UNICEF și Institutul de Cercetare a Efectelor asupra Sănătății (HEI).

Potrivit estimărilor din raport, în România, 68 de copii și-au pierdut viața din cauza poluării aerului în 2021, 63 dintre aceștia înainte de a împlini un an, scrie reprezentanța UNICEF din țara noastră într-un comunicat de presă. În total, în 2021, se estimează că, în România, copiii sub cinci ani au pierdut 6.258 de ani de viață sănătoasă din cauza poluării aerului, potrivit sursei citate.

Poluarea aerului a contribuit la peste 700.000 de decese în rândul copiilor sub cinci ani, dintre care 500.000 au fost cauzate de poluarea aerului din gospodării, mai scriu autorii.

Principalii poluanți, precum pulberile fine în suspensie (PM2.5) și ozonul (O3), sunt responsabili pentru majoritatea efectelor nocive asupra sănătății. Raportul subliniază necesitatea implementării de măsuri stricte pentru îmbunătățirea calității aerului și protejarea sănătății publice, în special a copiilor, care sunt cei mai vulnerabili la efectele poluării.

Poluarea atmosferică nu doar că afectează sănătatea, dar contribuie și la schimbările climatice, agravând și mai mult problema. Este esențial ca guvernele și companiile să acționeze pentru a reduce emisiile și a proteja generațiile viitoare.

Descărcați raportul de aici:

Într-un infografic despre cum afectează poluarea sănătatea copiilor, autorii raportului nemționează faptul că oluarea aerului începe să facă ravagii încă din pântecele mamei și poate avea efecte care durează toată viața.

Sarcina:
  • Femeile însărcinate inhalează mai mult aer pe minut.
  • Poluanți precum cei din arderea incompletă a combustibililor și fumatul pasiv pot traversa placenta, afectând fătul.
  • Pot apărea probleme de sănătate maternă, cum ar fi diabetul gestațional și hipertensiunea.
Copilăria:
  • Copiii inhalează mai mult aer per kilogram/corp.
  • Plămânii, creierul și alte organe sunt în dezvoltare, fiind mai vulnerabile la poluanți.
  • Riscuri crescute de pneumonie, astm, alergii și dezvoltare cognitivă afectată.
Adolescența:
  • Continuă riscurile de infecții respiratorii și astm.
  • Dezvoltarea funcției pulmonare continuă până la adolescență târzie.

Concluzie:

Poluarea aerului reprezintă un pericol major pentru sănătatea copiilor și este esențială reducerea expunerii la poluanți pentru a proteja sănătatea și dezvoltarea acestora.


1 comment
  1. Este alarmant să vezi câți copii își pierd viața din cauza poluării aerului în România. Cum putem ignora o problemă atât de gravă, mai ales când afectează direct cei mai vulnerabili dintre noi? Este clar că avem nevoie de măsuri urgente pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a proteja sănătatea publică. De ce guvernele și companiile nu acționează mai decisiv pentru a reduce emisiile și a preveni astfel de tragedii? Ne putem permite să continuăm să neglijăm viitorul copiilor noștri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

24 iunie va fi marcată ca “Ziua Iei tradiționale românești”, au votat aleșii în Camera deputaților, for decizional / Actul prevede că unitățile de învățământ vor participa la activități de promovare a iei, deși elevii sunt în vacanță

Proiectul de lege privind declararea zilei de 24 iunie „Ziua Iei” a trecut de Camera Deputaților, for decizional. Urmează ca șeful statului să promulge legea și apoi să fie publicată…
Vezi articolul

Înscrierea la cursurile de limba română pentru străini și refugiați 2024, organizate de inspectoratele școlare, s-a scumpit cu 230 lei fară vreun anunț din partea Ministerului Educației – ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial

Participanții străini la cursul de inițiere în limba română vor achita o taxa în valoare de 4.550 de lei, sumă aprobată printr-un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial vineri,…
Vezi articolul

Directorii Colegiului „Petru Rareș” din Neamț, care au pus la dispoziție școala pentru evenimentul la care o elevă participantă a murit în urma consumului de droguri, nu au primit nicio sancțiune din partea Inspectoratului școlar / Instituția îi acuza luna trecută de neglijență în serviciu

Cei doi directori de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț nu vor fi sancționați disciplinar, a hotărât Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț după analizarea raportului realizat de Comisia…
Vezi articolul

Un adolescent din Spania, primul caz clinic din lume de dependență de jocul Fortnite / Din obsesia pentru joc, acesta a respins interacțiunile umane și avea un program de somn foarte decalat, pentru care a fost spitalizat două luni

Un minor spaniol a devenit primul caz cunoscut în lume de spitalizare timp de două luni pentru dependenţă gravă de jocul video Fortnite, după ce adolescentul a început să manifeste…
Vezi articolul