UPDATE Ramona Lile a obținut al patrulea mandat de rector la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, deși nu avea voie să candideze, după o decizie de plagiat – Revista 22 / Oficial: Ministerul nu inițiază ordinul de confirmare până nu se clarifică situația juridică

2.602 vizualizări
Ramona Lile, intr-un mesaj de promovare a Universitatii Aurel Vlaicu / Foto: Captura – Facebook.com
Rectorul Universității Aurel Vlaicu (UAV) din Arad, Ramona Lile, care ocupă această funcție de 3 mandate, l-a obținut pe al patrulea, deși avea interdicție să candideze la funcții de conducere, ca urmare a deciziei de plagiat lluate în cazul ei, semnalează Revista 22.
  • UPDATE Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, a precizat pentru Edupedu.ro că Direcția Generală Învățământ Superior din cadrul ME „nu inițiază ordinul de confirmare până nu se clarifică situația din punct de vedere juridic”. El a arătat că dosarul a ajuns ieri la ME, unde a ajuns și contestația contracandidatului, contestație care în prezent este la Juridic, în cadrul Ministerului.

Alegerile la UAV au avut loc pe 11 decembrie și, potrivit rezultatelor prezentate de instituție, Ramona Lile a obținut 87,6% din voturi (191), iar contracandidatul Liviu Sevastian Bocîi – 11% (24 voturi).

În 2021, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) a constatat că Ramona Lile e „vinovată de săvârșirea plagiatului”, mai precis „plagiat masiv de blocuri de texte” în mai multe articole științifice pe care le semnează în calitate de coautor. Acum un an, ea a pierdut procesul prin care cerea anularea deciziei de plagiat, cu posibilitate de recurs. 

  • În aprilie 2021, Edupedu.ro scria că rectorul Lile a fost retrogradată academic, una dintre sancțiuni fiind „suspendarea, pe o perioadă determinată de timp de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”.

Revista 22 scrie acum că, în condițiile în care Lile a depus recurs, „până la finalizarea procesului, actul administrativ își produce efectele, având caracter obligatoriu și executoriu din oficiu”. Publicația mai scrie că organizarea alegerilor ar fi fost marcată de o serie de nereguli, inclusiv acelea că „procedurile au fost pornite fără a se fi pus în acord Carta, care stă la baza alegerilor, cu noua Lege a Educației, iar apariția unui contracandidat a prilejuit diversiuni menite să îl descurajeze”.

Tot Revista 22 scrie că CNECSDTI „a avertizat că UAV, dacă validează alegerea, se expune articolului 174, alin. 5 din Legea Învățământului Superior 199/2023, care poate duce la sancțiuni de la dizolvarea structurilor de conducere responsabile, până la reorganizarea sau desființarea instituției”.

  • Ramona Lile este rector din 2012, ocupând deci, până acum, această funcție timp de trei mandate. Deși vechea Lege a educației permitea doar două mandate, ea s-a numărat printre beneficiarii unei portițe care permitea rectorilor să candideze pentru al treilea mandat în cazul unor suspendări temporare. Noua Lege a învățământului superior permite două mandate, fără excepție, dar nu ține cont de mandatele exercitate pe vechea lege.
Citește și:
Rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad, Ramona Lile, e “vinovată de săvârșirea plagiatului”, în calitate de coautor a 6 articole cu “plagiat masiv de blocuri de texte” – Consiliul Național de Etică a Cercetării / Forul cere retrogradarea, dar nu și demiterea
SURSE: Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Ramona Lile, a fost retrogradată academic, adică nu mai este profesor universitar, după acuzațiile de plagiat masiv. Ministerul Educației a sesizat instanța și a cerut o analiză pentru retragerea calității de rector
Rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad, Ramona Lile, a pierdut procesul prin care cerea anularea deciziei că a plagiat / Ea poate face recurs
Rectoriada III. Cine sunt rectorii care vizează al treilea mandat, politicienii care conduc universități și cazul aparte al Politehnicii, unde alegerile au loc cu 6 luni înainte de expirarea mandatului

4 comments
  1. Revista 22 scrie din 2016 despre nemernica asta. Este prima publicație care a dat-o în gât, singura care s-a ținut de capul ei și care a făcut plângere la CNATDCU.

  2. Wow! Cata suficienta în sistemul Universitar din România.
    Cat de multumiți par a fi universitarii, în timp ce, sub actualele conduceri, Universitatile se afunda în toate clasamentele mondiale.
    Aceștia spun, deocamdată: bine ca suntem în clasament, chiar și ultimii 🙂

  3. La UAV Arad aceste situaţii au devenit o obişnuinţă avănd în vedere situaţia cu decanul Liviu Vasile Andrei petrecută nu cu mult timp în urmă şi finalizată cu strângeri călduroase de mână cum de altfel cred că se va întâmpla şi cu acest caz.
    Iată hotărârile:
    Consiliul Naţional de Etică…….prescurtat ( CNECSDTI ) HOTĂRĂŞTE
    Articol unic : Se aprobă Raportul Final nr. 219 din data de 2 martie 2012 privind soluţionarea sesizărilor înregistrate la ANCS cu nr. 89/20.10.2011, 97/14.11.2011 şi
    112/12.12.2011 conform Anexei 1, parte integrantă din prezenta hotărâre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PROIECT Gradație de merit 2024. Profesorii care participă la simulările examenelor naționale primesc puncte în fișa de (auto)evaluare / Punctaj mai mare pentru cadrele didactice care sunt implicate în proiecte, ca activitate neremunerată, spre deosebire de anul trecut

Cadrele didactice care participă la simulările examenelor naționale pot să primească 3 puncte în fișa de (auto)evaluare pentru gradația de merit 2024, potrivit unui proiect pus în consultare publică de către Ministerul…
Vezi articolul

Peste 1,2 milioane de copii de grădiniță și clasele primare, excluși de la tichetele de 400 de lei pentru after school, prevăzute de Legea Educației, potrivit unui proiect de OUG / Valoarea unui voucher pentru “școala după școală”, tăiată la jumătate. Programul devine unul pilot, pentru 49 de mii de elevi vulnerabili

Copiii de grădiniță nu mai pot cere tichete de after school, ci doar elevii din clasele primare, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență aflat pe ordinea de zi a…
Vezi articolul

Unul din doi elevi de clasa a VIII-a nu a luat 5 la simularea Evaluării Naționale la Matematică din județul Brăila/ La clasa a XII-a, 54% dintre elevi au promovat proba de matematică

75% dintre elevii de clasa a VIII-a din județul Brăila au promovat proba de limba și literatura romana și 49% proba de matematică, la simularea Evaluării Naționale 2023, organizată de…
Vezi articolul