Rafila: Şcoala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Să punem în balanţă şi protecţia, dar şi dezvoltarea normală a copiilor/ Părinţii trebuie să ştie că discutăm de o boală transmisibilă, iar evitarea în totalitate a transmiterii nu este posibilă

3.018 vizualizări
FOTO: Salvați Copii România/ Marian Mocanu
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, consideră că, într-un fel sau altul, şcoala trebuie să reînceapă, argumentând că trebuie puse în balanţă protejarea copiilor de infecţia cu noul coronavirus, dar şi dezvoltarea lor normală, întrucât ei au nevoie de interacţiune unii cu alţii şi cu profesorii, transmite News.ro, citat de G4Media.ro.

El spune că temerile părinţilor sunt normale, dar subliniază că evitarea în totalitare a transmiterii acestei boli nu este posibilă. Rafila afirmă că a observat că în alte ţări unde şcoala s-a reluat s-au alcătuit clase de maxim 15 elevi, pentru a exista un risc mai mic de infectare.

”Şcoala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Trebuie să avem măcar speranţa unei activităţi în şcoală apropiată de normal, copiii au nevoie să interacţioneze unii cu alţii, să interacţioneze cu profesorii, cu învăţătorii, pentru că altfel prelungirea excesivă a acestui învăţământul la distanţă, online, şi unilateral, nu cred că este, pe termen mediu chiar, sustenabilă, pentru că copiii chiar cer să se întâlnească cu alţi copii, vor să interacţioneze, vor să se joace şi trebuie să găsim modalitatea… Trebuie să punem în balanţă, sigur, şi protecţia faţă de această infecţie, dar şi dezvoltarea lor normală, ca viitori membri ai societăţii, care se pot integra, care pot duce înainte această ţară şi cred că trebuie să reflectăm serios şi la acest aspect”, a afirmat, joi seară, la Digi 24, Alexandru Rafila.

Citește articolul complet pe G4Media.ro


4 comments
  1. Domnul Rafila e epidemiolog, din cate stiam. Chiar unul bun. Acum e psiholog, cand vorbeste despre nivelul de interactiune de care au nevoie copiii…si cred ca face si putin politica. Nu spun ca nu au nevoie de interactiune copiii, dar sa spui ca “asta e, se vor imbolnavi copii, n-ai ce-i face, scoala trebuie sa mearga inainte…” e putin cinic. E pe principiul suedez, american etc. “mai moare cate unul”. Copiii sunt in general asimptomatici e adevarat si probabil scapa usor. Nu toti, din pacate, dar aproape toti. Insa, nu stiu cat de usor vor scapa cei de acasa (parinti, bunici). La cum stiu scoala noastra sunt sanse cam 30% sa fie respectate recomandarile , mai ales ca “recomandarile” sunt date ca de obicei la noi: un set de reguli care nu se pot respecta in totalitate (pentru ca nu avem bani, oameni, spatii etc.) dar ele au fost puse pe hartie pentru ca trebuia si au fost aruncate in sarcina autoritatilor locale, ca de, sa mai aiba si ei ceva raspundere nu numai guvernul… Si cand (nu daca) vor izbucni focare in scoli, vina o vor avea autoritatile locale, inspectoratele scolare etc. Nu cei de la Bucureti, pentru ca ei au facut un set de reguli. Frumos, ca la noi.

  2. Domnule Alexandru Rafila ne spuneti si noua ce spor de risc veți primi dumneavoastră începând cu 1 septembrie ? O altă întrebare pentru domnia voastră ar fi: Cine este mai expus riscului îmbolnăvirii,un profesor/invatator/educator sau un director/inspector DSP?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Emilia Șercan semnalează că în Biblioteca Națională cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la 16,6 grade / Directorul Bibliotecii, Adrian Cioroianu: Mințiți când legați temperatura din bibliotecă de mandatul meu 

Dezbatere pe rețeaua de socializare Facebook, după ce jurnalista Emilia Șercan a semnalat că în sălile Bibliotecii Naționale este foarte frig, cititorii fiind nevoiți să stea cu gecile pe ei,…
Vezi articolul

Orban, despre recomandarea Avocatului Poporului ca elevii cu peste 37,3 ºC să fie lăsați să dea acum examenul: Avocatul Poporului are niște atitudini care o transformă în dușmanul poporului / Elevii vor merge în sesiunea specială

Avocatul Poporului are niște atitudini, în ultima vreme, care o transformă în dușmanul poporului, a declarat Ludovic Orban într-o conferință de presă susținută la Universitatea București, în ziua comemorării Mineriadei…
Vezi articolul

UPDATE EXCLUSIV Acuzațiile de autoplagiat aduse rectorului Academiei SRI, Adrian Ivan, „se confirmă” parțial, a decis Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai / Ivan scapă fără nicio sancțiune pentru că noua Lege a educației Deca-Iohannis a eliminat autoplagiatul dintre abaterile de la etica universitară, anunță UBB

Acuzațiile de autoplagiat formulate de ziarul Libertatea, în septembrie 2023, cu privire la Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI și coordonatorul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, „se confirmă” parțial,…
Vezi articolul