Rafila: 337 de copii sunt internați marți pe secții / Nu menținem școlile deschise cu orice preț, dar trebuie să fim conștienți de faptul că întreruperea activității școlare duce la consecințe foarte serioase asupra evoluției copiilor – VIDEO

68.714 vizualizări
Alexandru Rafila / Foto: gov.ro
În total, 337 de copii sunt internați astăzi pe secții, față de 338 câți erau raportați ieri, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei dezbateri organizată de „Salvați Copiii”. Rafila a mai atras atenția că “nu menţinem şcolile deschise cu orice preţ, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că întreruperea activităţii şcolare şi aşa-zisa şcoală online, că mulţi dintre copii nu au acces la şcoală în mod real online, duce la consecinţe foarte serioase asupra evoluţiei acestor copii”.

„Sunt 337 de copii internaţi în secţii şi ieri au fost 338. Cu unul mai puţin decât în ziua precedentă, în ciuda numărului mare de cazuri înregistrate în cursul zilei de azi. Înseamnă că numărul de internări a fost echivalent cu numărul de copii nou internaţi în aceste secţii. (…) Oricum, fie că discutăm despre copii, fie că discutăm despre adulţi, vedem că presiunea pe spitale, în ciuda numărului mare de cazuri, nu mai este similară cu ceea ce s-a întâmplat în valul 4”, a declarat Rafila.

În legătură cu școlile, ministrul Sănătății a spus că nu se menţin deschise „cu orice preţ”, însă întreruperea activităţii şcolare faţă în faţă duce la „consecinţe serioase” pentru copii.

„Nu menţinem şcolile deschise cu orice preţ, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că întreruperea activităţii şcolare şi aşa-zisa şcoală online, că mulţi dintre copii nu au acces la şcoală în mod real online, duce la consecinţe foarte serioase asupra evoluţiei acestor copii şi lucrul acesta trebuie foarte bine înţeles”, a atras atenția Rafila.

Ministrul a adăugat că „ideea pe care am avut-o împreună cu colegii de la INSP şi împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii este să găsim calea de mijloc, calea echilibrată, care să poată să ţină şcolile deschise, în aşa fel încât să nu existe niciun pericol major asupra sănătăţii copiilor şi ei să poată să îşi desfăşoare activitatea faţă în faţă cât mai mult timp posibil. Limita aceea de 75% pe care am recomandat-o pentru încetarea activităţii faţă în faţă este similară cu o recomandare din Statele Unite”.

Astfel, susține Rafila, decizia luată în cazul elevilor şi a preşcolarilor în contextul creșterii cazurilor de coronavirus este una justă, în interesul copiilor:

„Să încercăm să venim cu argumente în a combate o campanie care nu este de dezinformare, este o campanie de îngrijorare, dacă vreţi, care se referă la menţinerea şcolilor deschise în actualul context epidemiologic, eu cred că am luat decizia justă în interesul acestor copii şi în interesul viitorului naţiunii noastre”, a spus Rafila.

Tulcea are cel mai mare grad de ocupare a paturilor ATI

Luni, 17% dintre paturile destinate pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus erau ocupate la nivel naţional, iar cel mai mare grad de ocupare, de 45%-a se înregistrat în Tulcea, a precizat Rafila. Asta în condițiile în care noile reguli pentru trecerea în online țin cont de gradul de ocupare a paturilor din ATI.

Despre testele de salivă, care momentan lipsesc din școli din cauza problemelor cu licitația contestată, ministrul Sănătății a spus că „situația ideală ar fi ca aceste teste să se administreze sau chiar să se auto-administreze de către copii, să se poată face lucrul acesta începând de la copiii de gimnaziu. la școală, de două ori pe săptămână. Ar fi o situație în care există un control că se fac, iar copiii se pot deprinde rapid, încât să le facă corect, chiar dacă nu cadrele didactice fac acest lucru, măcar cadrele didactice pot să constate dacă este vorba de teste pozitive sau nu”.


17 comments
  1. Conflict legislativ creat prin apariția Hotărârii Nr 2 al CNSU din 07.01.2022, care la art 1 instituie regula carantinarii persoanelor care au intrat în contact cu o persoana pozitivă cu Covid, de menționat că acest articol nu face referire la numărul de persoane cu care trebuie sa intre în contact persoanele ce vor fi carantinate, in conflict cu ordinul comun al ministerului sănătății și al învățământului care ne spune printre altele că o clasă intra în online daca sunt 3 cazuri… Având în vedere că într-o clasa nu poți spune că un copil nu a fost în contact cu un coleg, mai ales în pauze.Așadar dacă există o minima bună credință din partea acestor miniștrii poate ne spun și dumnealor de care norma legală trebuie să ținem seama?!?!.

    1. Rata de infectare in zona mea este de 6 la mia de locuitori și un coleg are covid iar noi tot mergem la școală, băgați școală online de la rata de infectare de 3 la mie înapoi.

  2. Exact cu orice preț faceți asta! Vreți imunizare în masă, e cert! Avem părinți și bunici la care nu vă gândiți deloc! Expuneți copiii într un mod oridinar! Scanarea e pe primul loc! Rușine să vă fie!

    1. Lasa paranoia deoparte, vaccineaza-te si poarta masca! Profesorul nu mai poate sta online pentru al treilea an consecutiv pe banii lui, cand in atatea localitati nici macar nu este necesar. Nu judecati situatia dintr-o parte cu cea din alta parte. Si mai ales, nu zbierati a online din paranoia voastra de a nu va vaccina!

  3. Luam o idee din SUA, una din Franta, alta din Suedia etc
    Si toate se potrivesc precum nuca in perete la situatia de la noi, la elevii noștri.
    Aveti dreptate, nu exista bucurie mai mare pentru unii elevi decat a fuma in grup in wc-ul scolii si de a se juca pe telefon pe sub banca.
    Este un simțământ minunat si tainic sa trișezi chiar in incinta scolii, in incinta clasei.
    Ce plictis la școala online.. Stateai la biroul de lucru si distractie nika… ‘

  4. Si inainte de aceasta situatie nu erau copii internati pe sectii?? Haideti,domnule doctor ca va faceti de ras!!
    Va spun eu ,erau foarte multi copii cu diverse afectiuni respiratorii.Vorbesc din experienta traita cu copilul meu.
    Nu mai exagerati!! Mai terminati cu stirile alarmiste!! Sau asa sunt directivele ??

    1. Cand se inchideau scolile de la mult mai multe cazuri de gripa comunitara nu mai facea nimeni online. A ajuns online-ul asta o moda. Da unul un fas: online. 2 fulgi: online. O pala de vant: online. Si parintii sunt vinovati ca aleg si permit asemenea derapaje ale unor directori la orice fas. In ritmul asta, cand vor mai aparea pandemii, razboaie si probleme nu vom mai avea pe lumea asta cercetatori, inventatori, medici, strategi. Vom avea doar capsunari si sparanghelisti. Burta sa fie plina si noi sa fim sanatosi. Ori, nu-i chiar asa. Nu suntem noi, mapamondul un sat macro. Lumea evolueaza, nu involueaza la stadiul de somn papa caca.

  5. Daca voi alegeți între sănătatea și așa zisa educație a copiilor alegeți așa zisa educație sunteți incompetenți și vă veți da seama în momentul cad români se vor revolta dinou

  6. Numărul total al minorilor internaţi este de 348. pe secţii sunt într-adevăr, 337, dar mai sunt şi la ATI. Procentual, ponderea minorilor internaţi la totalul internaţilor este de 8,25. Adică 8,25% din cei internaţi sunt minori. În vârful Valului 4 Delta au fost internaţi mai mulţi minori, dar cred că ponderea (în procente) faţă de totalul internărilor cred că a fost mai mică.

  7. Hello, dl ministru! Este mai bine să ne infectăm cu toții, și să vedem cine mai predă, în condițiile în care au început sa apara infectari in rândul profesorilor, clase decimate, unii in online, alții fizic, ce ore mai sunt alea? Sănătatea primează inainte oricărui lucru, este atât de greu să se treacă scoala in online ( 2,3 sapt) pana ce se mai diminuează intensitatea acestui al cincilea val. Chiar nu ii mai înțeleg pe asa zisi “specialisti” ca numai decizii tâmpite au luat. Copiem ce vedem in afara, dar nu ne întrebam dacă ne si comparam cu ce au cei din afara ( Franta, Germania,etc) vad ca de acest lucru s a molipsit și ministru educatiei.

  8. >>aşa-zisa şcoală online
    Asa zisa scoala online are avantaje si dezavantaje, oportunitati si limite. In alte tari se numeste home schooling, cu o componenta online sincron si cu o componenta offline asincron. Home schoolingul nu merge fara o implicare a parintilor, mai ales la copiii mici.

    Acesti incompetenti, printre care si acest individ ajuns ministru, au preferat sa devalorizeze acest tip de scoala. Au stricat ceea ce ne-ar fi putut ajuta sa trecem mai bine prin aceasta pandemie.

    >> „cu orice preţ”
    Actiunile dlui si ale celorlati carora le-a dat o mana de ajutor contrazic ceea ce spune. Oare isi mai aduce aminte acest individ cat de penibil a fost la conferinta aia de presa la care a fost intrebat despre siguranta in scoli. Il bufnea rasul …

  9. Erau mai multi bolnavi, in special copii in aceeasi perioada anual gripati sau raciti. Sa fim seriosi: nu distrugem educatia al treilea an consecutiv. Italia are 50 procente copii 5-11 ani vaccinati. Oare nu va rusine?? Voua, nevaccinatilor, tie, Rafila ca ai facut praf campania de vaccinare, pe care, totusi, Gheorghita a dus-o destul de bine, chiar m-a surprins ca e mai destept si mai cu picioarele pe pamant decat doua ministere la un loc. Nu va e asa rusine sa stiti ca in totalitate la Infectioase Iasi sunt covidati nevaccinati, la Cluj 90 la suta… ? Daca mergem pe imunizare naturala, oameni buni, se multiplica tulpinile si s-ar putea ca una dintre ele sa fie vreo Delta, nu usurica precum Omicronul. Si va duraaaaa pandemia pana vor creste barbi copiilor si nepotilor vostri. Lasati prostiile de pe retele de socializare si puneti mana pe un document stiintific! Daca nu va pricepeti, intrebati, cereti informatii avizate! A gresi e omeneste, nu va fie teama sau rusine ca ati gresit, ca v-ati facut o parere eronata! Nu tineti la antivaccinare din ambitii, din principii de turma! Niciodata nu e prea tarziu sa va razganditi dar poate fi prea tarziu pentru cineva drag. Informati-va din surse medicale, stiintifice! Ca nu degeaba niste ‘prosti’ or fi luat premii sau Nobele pentru medicina. Sa stiti ca Nobelul nu se da cum se dau medaliile in Romania de catre presedinti pentru cine e mai tare cu partidul.

    1. Eu sper că ai citit contradicțiile din sursele științifice și sper că le-ai și înțeles…

      Indiferent de rata de vaccinare din uniunea europeană, virusul oricum ar fi mutat spre Omicron și infectat și persoanele vaccinate cu 3-4 doze. Doar șefu de la Pfizer spune că a 4a doză ar putea ajuta împotriva Omicron, în timp ce OMS, EUPHA spun clar că nu mai e nevoie de încă o doză (care, științific dovedit nu are efect). Ba chiar ei recomandă împotriva lor și încurajarea unui răspuns imunitar natural și trimiterea dozelor către țările mai sărace și prioritatea celor vulnerabili. În 2 ani de pandemie noi, lumea inca nu am reușit să acționăm, să avem un consens și să procedăm științific și cu bun simț – însă am mers pe lăcomie și inegalitate.

      Scuza-ma, cum rezolvi pandemia cu așa abordare?

      De ce nu e un consens în studii? Nu vorbesc aceiași limbă? Sau mai sunt și interese politice care trebuie adresate?

      P.S. Este oare o coincidență că populația săracă a devenit și mai săracă, în timp ce procentul ăla mic sa îmbogățit și mai mult?
      Câteodată am impresia că se joacă lumea de-a pandemia pe cheltuiala noastră…

      P.P.S. Fiecare dintre noi are dreptul să bage ce vrea în corpul lui. Și să vii cu măsuri de nejustificat (Franța) precum obligativitatea vaccinării pentru accesarea spatiilor publice este foarte … Neștiințific. Brusc anticorpii naturali nu mai sunt valabili? Sau Macron își urmărește agenda personală obsesiva de a îi supăra pe cei nevaccinați? A spus-o chiar public. Pe față așa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, întrebată de un director de școală cum vede „aerisirea planurilor-cadru”, dacă va fi făcută pe modelul polonez: Cred că ceva similar ne-ar fi și nouă util. Polonia „taie din materie și dă mai mult timp pentru fixare” / Poate că, da, avem nevoie de mai mult timp de școală

Ministra educației le-a spus directorilor de școli din județul Mureș, cu care a avut o întâlnire vineri, organizată de Inspectoratul Școlar Județean, că prin „aerisirea planurilor-cadru” „nu m-am referit la…
Vezi articolul