Decizia ca școala să rămână deschisă a fost luată având în vedere “impactul major asupra educației generațiilor viitoare dacă școlile se închid încă un an”, a declarat la Digi FM șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Acesta a precizat că menținerea cursurilor cu prezență fizică, decizie care vine după doi ani școlari afectați masiv de închiderea școlilor, a fost propusă și votată chiar de epidemiologi.
- Amintim că tot grupul tehnico-științific condus de Raed Arafat a fost cel care a propus închiderea fizică a școlilor în cei doi ani școlari care s-au scurs de la debutul pandemiei, România fiind unul dintre statele europene care și-a ținut copiii cel mai mult acasă, în această perioadă.
“Vă spun ce s-a discutat în grupul tehnico-științific, pentru că nu a fost o decizie pe care să o ia doctorul Arafat, ci acolo sunt majoritatea medici epidemiologi, infecționiști, și acolo s-a pus discuția dacă școlile rămân închise, deschise și lumea a fost de părere – și cu toții am votat la această părere care s-a pus venind și de la epidemiologi – cu acest lucru: ca școlile să fie ultimele care se închid, având în vedere impactul major asupra educației generațiilor viitoare dacă școlile se închid încă un an. Normal, au rămas măsurile punctuale: școala se închide dacă apare o problemă într-o clasă“, a declarat Raed Arafat la Digi FM.
Oficialul a precizat că rolul Ministerului Educației și al Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) este să se asigure că în interiorul școlilor se respectă măsurile. Arafat a citat un studiu din SUA car arată că “șansa de transmitere (a noului Coronavirus – N. Red.) scade la jumătate dacă se poartă mască. Dacă nu se respectă regulile, da, se poate transmite și devine o problemă“.
Informații de background
Daniela Rajka, președintele comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății și membru cu drept de vot în acest Grup tehnico-științific din care spune că în urma ședinței de miercuri, 29 septembrie, și-a dat demisia, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că a avut un punct de vedere diferit de toți ceilalți membri ai Grupului tehnico-științific în momentul în care s-a discutat decizia de a nu mai corela rata de infectare din localitate de trimiterea automată a elevilor în online. „Mi s-a părut mai curând o decizie luată în grabă și fără să fie analizată în așa fel încât să punem în prim-plan siguranța copiilor în școală”, a afirmat aceasta.
Ministrul Educației a anunțat, într-o declarație de presă făcută pe 29 septembrie, imediat după ședința Grupului tehnico-științific, că decizia de eliminare a pragului de 6 la mie a fost votată în unanimitate – „exclusiv membri cu drept de vot, având competențe medicale/epidemiologice”.
„S-a spus ‘școlile se închid ultimele’, ok, atunci închide alte lucruri să poată să vină copiii doar la școală și să-i duci înapoi acasă pe drumul cel mai scurt și cu un transport sigur”, a declarat pentru Edupedu.ro Daniela Rajka. „Trebuiau eforturi făcute la nivel de societate, la nivel mai înalt: stimularea vaccinării, puse condiții mai aspre pentru vaccinare”, în condițiile în care școlile au rămas deschise și după pragul de infectare de 6 la mie în localitate, a precizat aceasta.