Raed Arafat: Dacă opresc Educația complet pentru al doilea an, s-ar putea nici anul viitor să nu avem școală, pentru că nimeni nu are garanția că pandemia se termină anul viitor

20.342 de vizualizări
Raed Arafat / Foto: gov.ro
Dacă opresc educația complet pentru al doilea an, s-ar putea nici anul viitor să nu avem școală, pentru că nimeni nu are garanția că pandemia se termină anul viitor, a răspuns Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, unei întrebări despre deschiderea școlilor în format fizic pentru toți elevii. Acesta a declarat la conferința Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției că dacă elevii ar fi fost lăsați din nou să facă școală online și ar fi stat acasă, aceștia ar fi fost, de fapt, cu prietenii sau în alte locuri aglomerate: pe stradă sau la mall.

Dacă mergem pe risc zero să stea copilul acasă eu nu vă garantez că va sta acasă”, a spus Arafat, care a explicat că „risc zero am zis că nu există, întotdeauna asumăm unele riscuri”.

„Apelul UNICEF și apelul tuturor este: primul lucru pe care-l deschizi sunt școlile și ultimul lucru care-l închizi sunt școlile. Și acesta are un motiv de lungă durată, nu de moment.

Dacă continuam, pentru că am trecut printr-o perioadă în care școlile au fost închise, școlile au fost pe online, copiii ba făceau, ba nu făceau, în online, dacă mai trece încă un an, și fără pregătire, și fără școală, și cu soluții care putem să le evităm până la o limită – că risc zero am zis că nu există, întotdeauna asumăm unele riscuri – dacă mergem pe risc zero să stea copilul acasă eu nu vă garantez că va sta acasă, s-ar putea să fie pe stradă, cu colegii lui, cu prietenii lui, să fie la mall, să fie în altă parte, dar nu în școală.

Așa că sunt soluții care se iau pentru reducerea riscului, care nu poate fi redus la zero niciodată, dar în același timp trebuie să pun în balanță și Educația. Dacă Educația o opresc complet al doilea an, intrăm pe online și pe soluții care nu sunt perfecte și care încă trebuie perfectate pentru viitor, și vin și spun că nu începem școala și iarăși întârziem, s-ar putea, pe această logică, nici anul viitor să nu avem școală, pentru că pandemia nimeni nu are garanția că se termină anul viitor, ce variantă apare ce variantă nu. Noi am vorbit pentru găsirea unor soluții de conviețuire și azi, acestea includ vaccinarea, respectarea regulilor și toate celelalte”, a spus Raed Arafat.

Declarațiile pot fi văzute în video:

Școlile s-au deschis cu prezență fizică pe 13 septembrie în procent de 99,7, cu doar 27 de școli închise la nivelul țării, fie din motive epidemiologice, fie de infrastructură.

Prin Ordonanța de Urgență nr. 99 din 10 septembrie 2021 a fost modificată legea 55/2020 astfel încât să fie posibilă trecerea tuturor școlilor în învățământ online până pe 10 ianuarie 2022.

„La articolul 38, după alineatul (1^4) se introduce un nou alineat, alineatul (1^5), cu următorul cuprins:

(1^5) În perioada 13 septembrie 2021-10 ianuarie 2022, prin excepție de la prevederile alin. (1), în baza și sub rezerva analizei situației epidemiologice la nivel național realizate de Ministerul Sănătății împreună cu Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin ordin al ministrului educației, se pot dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem online”.


16 comments
  1. Scoala fizic sau copil cu probleme de sanatate ? ce alegi doamnule ministru, care esti super destept.
    Anul trecut ai facut niste declaratii de cacat, ca elevii au mers foarte bine? si….? Acum nu se poate ? ca esti manat de la spate de altii. esti pus in functie ca un paravan.

  2. Daca va pasa de elevi ati fi creat o distantare .Nu e normal sa cereti prezenta fizica si fara distanta.
    Mastile acelea ar fi trebuit sa vina gratuit in acolo,nu aveti bani de mastibdar aveti pt teste?
    Mastile acestea oricum nu sunt cele care se poarta in Germania.
    Ati in his scolile la 3 la mie pentru ca erau alegerile si aveati nevoie de voturi acum ca nu mai e nevoie haideti sa ii lasam sa se infectie fara sa mai fie online ca nu mai e nevoie de voturi”.Felicitari pentru gandire”.

  3. Arafate! Sunt 2 personalități vaccinate cu schema completă dar cu toate astea au făcut COVID și sunt internate la Matei Balș. Asta înseamnă că vaccinați fiind ne putem îmbolnăvi și transmite virusul mai departe.

  4. De acord cu școlile deschise dar unde mai stau precum sardelele câte 30 – 35 in clasa? Si nici teste nu aveti bunul simt sa faceti. Mai scăpați de niște pensionari de la buget dar nu mai aveti mult si ajungeți si dvs la pensie.

  5. Și la examen la vară se creează o mare discriminare pentru foarte mulți copii care au stat online, examenul fiind la fel pentru toți, dacă stau toți online sunt la același nivel, cine vrea să învețe, învață și online și fizic, e probată chestia.

    1. Sigur , ca se invata si online foarte bine. Cine vrea sa invete , invata oricum, cine nu nici la scoala nu invata. Si daca ii bagam in spital , ce folos ?

  6. Elevii erau cu prietenii eventual dar in aer liber nu înghesuiți în clase așteptând să se infecteze domnule secretar de stat !! Știți ce înseamnă pentru un părinte responsabil când copilul sau suferă , mai ales din cauze care puteau fi evitate ?

  7. Nu se închide definitiv școală ! Dar trebuie oprita școală cu prezenta fizica până doamne fereste nu moare un copil sufocat la ATI că atunci oricum se va trece în on line rapid dar cred că vor și înlocuiti cei care au determinat acesta . Nu contează cât durează pandemia , sănătatea este mai importantă decât orice !

  8. Dacă va vaccinați și restul, sa fim măcar 80 la suta vaccinați, e gata:am scăpat. Asa ca, cine dorește, fuguta la vaccinare!

  9. Planul cu vaccinarea a eșuat. Acceptați asta și treceți la planul B. Puneți inutil presiune pe populație! Obțineți efect invers decât cel scontat.
    Care plan B?! Pregătiți spitalele, medicii… trebuia demult făcut asta! Și lăsați școlile și facultățile să funcționeze normal !!! Apar îmbolnăviri, tratați!

    1. Cred ca nu va dati seama de cifre. Pentru valul de imbolnaviri care va urma trebuie sa pregatim cateva milioane de medici si cateva zeci de mii de spitale. Nu mai vorbesc de faptul ca e o boala pentru care inca nu exista tratament. Singura masura fezabila este vaccinarea, si o vedeti nu numai la noi ci peste tot. O fi esuat, dar asta nu inseamna ca nu e singura sansa. Nici o tara nu a facut fatza in aceasta pandemie marind numarul de spitale si de medici. Va scutesc de detalii d-astea minore, cat dureaza si costa sa pregatesti un medic, cat costa sa construiesti un spital.

      1. Vaccinarea si testarea punctuala in scoli vor tine scolile deschise. Cata vreme mergem pe rugate si pe excese de democratie, o sa va stea copiii in online pan’ le creste barba. Mai rar stat de atata prostie. Scolile deschise si testati, testati, testati in scoliiiiiii!!!!!! Nu stati cu testele in depozite. Nu s-au semnalat inca simptome de Covid la soarecii de casa.:)

      2. …singura masura este bunul simt logic: vaccinarea nu te scuteste nici de boala, nici de transmiterea ei. Din contra, te expune la iluzia ca esti bine, cand tu poti fi infectat si-i poti imbolnavi pe ceilalti, vaccinati sau nu. Asadar solutia este testarea, si pt vaccinati si pt nevaccinati, in masura in care ei intra in contact direct cu un nr mare de oameni. Dar, desigur, daca omul nu vrea sa se testeze, pana la urma nu-i poti incalca dreptul la munca, demnitate, libera circulatie sau alte drepturi constitutionale prin HG-ul unui guvern care s-a discreditat oricum. Priviti-l pe d-l Catu 1 minut, nici nu-i nevoie sa auziti ce spune, priviti-l doar…Prostia e mult mai mortala decat covid-ul si unii sunt pe moarte din cauza ei, desi s-au vaccinat cu ambele doze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Consiliul Național al Elevilor: Examenele de admitere la colegiile naționale sunt “imposibil de acceptat”, “promovează segregarea” / Solicitările organizației: un fond național al burselor sociale, calendar clar pentru creșterea alocărilor pentru educație, rescrierea capitolului privind educația specială și cea incluzivă

Prevederile din proiectele legilor educației ce permit colegiilor naționale să organizeze examene de admitere în clasa a IX-a sunt “imposibil de acceptat”, deoarece “nu face altceva decât să promoveze segregarea…
Vezi articolul

Criza profesorilor din România „mai ales la materiile STEM” nu poate fi rezolvată doar cu măriri de salarii, burse și alte beneficii, susține ministrul educației, Ligia Deca, la ONU: „Ar trebui să avem încredere și în ei să conceapă împreună cu noi sistemul de educație transformat” / Tot Deca a eliminat examenul la „Științe” introdus prin Legea Miclea-Funeriu în Evaluarea Națională

Ministrul Educației a participat joi, 11 iulie, la Evenimentul special ONU pe tema transformării educației, organizat la New York. Aceasta a subliniat faptul că România se confruntă cu un deficit…
Vezi articolul