Angajatorul direct al profesorului, fie ca e școala, inspectoratul sau ministerul Educației, trebuie să asigure măști de protecție, a declarat la Digi24 șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Acesta a explicat faptul că “dacă un profesor este la locul de muncă și locul de muncă are un anumit risc, părerea mea este că persoana respectivă trebuie să, deci angajatorul trebuie să asigure masca”.
Moderator: Medicilor în spital li se asigură măști, funcționarilor publici care lucrează în instituții ale statului român și au contact cu publicul li se asigură măști. În școală profesorilor de ce nu li se asigură măști?
Raed Arafat: “Aici nu pot să răspund, nici nu știu dacă unele școli nu asigură acest lucru. Este loc de muncă, dacă vreți s-o luăm așa, ar trebui ca la locul de muncă dacă asta este activitate de muncă în școală, este normal ca locul de muncă să-ți asigure măsurile elementare de protecție. Așadar dacă un profesor este la locul de muncă și locul de muncă are un anumit risc, părerea mea este că persoana respectivă trebuie să, deci angajatorul trebuie să asigure masca. Și aici școala, inspectoratul sau ministerul, depinde cine este angajatorul direct al persoanei respective, în mod normal trebuie să asigure măștile pentru persoanele respective. Plus că școala trebuie să asigure și partea de dezinfectant, partea de igienă, apă săpun toate trebuie să fie asigurate”.
Răspunsul secretarului de stat din MAI vine în contextul în care ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că nu va asigura măști pentru profesori, pasând responsabilitatea primăriilor. Aceasta a contrazis însă Codul Muncii, care stipulează că angajatorul e obligat să asigure sănătatea și securitatea la locul de muncă. Anisie l-a contrazis și pe președintele Iohannis care a declarat că elevii și profesorii își vor aduce măști de acasă.
Foto: gov.ro