Radu Szekely, consilierul ministrului Educației: Avem foarte multe situații în care părinții, și asta o spun cu regret, invită chiar cadrele didactice să recurgă la acte de violență asupra elevilor

Foto: Pixabay.com

„Din păcate, există o cultură a bătăii rupte din rai despre care se tot vorbește și se spune că, până la urmă, tot nuiaua e cea care te face să înveți. Avem foarte multe situații în care părinții, și asta o spun cu regret, invită chiar cadrele didactice să recurgă la acte de violență acolo unde elevii, copiii lor sunt nedisciplinați, nu sunt atenți la ore, nu-și fac datoria”, a declarat Radu Szekely, consilierul ministrului Educației, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvați Copiii, pe tema abuzului asupra copilului.

Consilierul a mai spus că măsurile luate de autorități sunt privite cu reticență: „Cred că pe lângă măsurile legale pe care le luăm și care sunt întotdeauna privite oarecum ca o intervenție top-down: ‘degeaba puneți voi o lege, că nu știți voi ce se întâmplă în școli și tot noi știm mai bine cum să ne facem treaba aici’. Am auzit și din păcate, comentarii de genul ‘haideți voi să predați, dacă credeți că puteți să faceți altfel’. Nu acesta este scopul legislației, ci să creeze un cadru în care să putem să implementăm niște măsuri concrete”.

Acesta a subliniat că este important ca profesorii să renunțe la orice fel de violență fizică sau psihologică: „Și cred că pe lângă aceste prevederi legale și formarea, până la urmă, chiar constrângerea, acolo unde este cazul, a cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar să renunțe la acte de orice fel de violență fizică sau psihologică, pentru că din păcate, de multe ori mă surprinde plăcut acel procent despre care ați vorbit dumneavoastră de descreștere a actelor de violență, însă cred că a crescut violența psihologică într-o măsură direct proporțională și actele de bullying, deși noi luptăm împotriva lor și sunt campanii împotriva lor, sunt văzute și mai naturale, și mai normale decât actele de violență fizică, ceea ce este la fel de grav”.

„Mă bucur că s-a reluat la nivelul Ministerului Educației și a partenerilor din Guvern și din societatea civilă ideea unei strategii pentru educație parentală, sub o altă denumire, poate „părinții informați, copii fericiți”, astfel încât să putem să ajungem și dincolo de limitele clasice ale școlii, unde sunt profesorii și copiii. Să ajungem și la părinți care până la urmă pot veghea sănătatea fizică și psihică a copiilor”, a adăugat Radu Szekely.

Consilierul ministerului Educației a subliniat că departamentele de poliție școlară vor avea rolul de a preveni și corecta situațiile de violență: „Un program concret este programul „Din Grijă pentru copii”, pe care Guvernul l-a aprobat și unde sunt prevăzute măsuri de asistență și terapie pentru copii și pentru familiile lor, dacă este cazul. Este realizat în colaborare cu Colegiul Psihologilor din România și Colegiul Asistenților Sociali din România și vor fi puse la dispoziția școlilor mecanisme și pârghii pentru a semnala problemele de violență fie fizică, emoțională și acolo unde sunt probleme, consilierii să intervină, asistenții sociali să intervină sau chiar poliția dacă este cazul. Departamentele de poliție școlară vor avea și ele un rol în acest sens, în prevenirea și corectarea situațiilor acolo unde apar”.

Amintim că un studiu realizat de Salvați Copiii arată că „deși în scădere, acte de violență comise asupra elevilor de către personalul din școli reprezintă 5% din declarațiile copiilor, iar abuzurile emoționale 22%”. De asemenea, copiii indică o incidență mult mai ridicată a pedepselor fizice aplicate în familie (46%) decât cea indicată de părinți (28%).

Declarația la minutul 19:14:
Exit mobile version