Radu Gologan: România va participa cu lotul de anul trecut la Olimpiada Internațională de Matematică 2020. Concursul va avea loc “virtual”, în septembrie

1.789 de vizualizări
Foto: Freepik.com
România va participa “în principiu” cu echipa de anul trecut la ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Matematică, având în vedere că, pe fondul pandemiei Covid-19, nu a avut loc o selecție națională, a spus marți pentru EduPedu.ro Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematică. Anul acesta, Olimpiada Internațională va avea loc “virtual”, anume procedurile și ceremoniile se vor desfășura online, iar loturile naționale vor susține concursul în țara lor, conform regulamentului anual actualizat.

Anul acesta, a 61-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică ar fi trebuit să aibă loc la Sankt Petersburg, în Rusia, sub coordonarea Universității Pedagogice de Stat Herzen. Din cauza pandemiei, însă, seria obișnuită de evenimente asociate OIM a fost anulată, la fel cum au fost anulate și numeroase selecții naționale – inclusiv olimpiadele din România.

Varianta actualizată (iunie 2020) a regulamentului Olimpiadei arată, însă, că aceasta va avea loc “virtual”. Mai precis:

  • Țările trebuie să-și confirme online participarea, pe site-ul oficial al Olimpiadei, până pe 20 iulie
  • Înregistrarea concurenților trebuie făcută tot online, până pe 31 august
  • Examenele trebuie să aibă loc în centrele naționale de examinare, sub supravegherea unui comisar OIM.
  • La nivel național, concursul se desfășoară în sălile alese, cu respectarea regulilor sanitare și de distanțare, pe 21 și 22 septembrie 2020
  • Ceremoniile de deschidere și închidere OIM 2020 vor avea loc online

Cum va participa România la acest concurs, în condițiile de față? Potrivit lui Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic și președintele Societății de Științe Matematice din România, “noi nu am avut selecția, olimpiada națională. Atunci trebuie să funcționăm cu echipa care există de anul trecut. Întâmplător, anul trecut nu am avut elevi care să fi fost a 12-a”.

El a spus pentru EduPedu.ro că, din acest punct de vedere, există un semn de întrebare – doi dintre elevii din echipa de anul trecut “ar trebui să fie studenți în SUA, în acel moment”, adică în momentul când va avea loc olimpiada, în septembrie.

El a explicat că regulile Olimpiadei prevăd ca participanții să nu fi implinit 20 de ani la data oficială a concursului, stabilită în mod normal pentru iulie (să fie născuți după data de 2 iulie 2000, conform regulamentului oficial) și să nu fi participat la cursuri universitare până în momentul olimpiadei.

Cel mai probabil, concursul din 21-22 septembrie se va desfășura în amfiteatrul unei facultăți, potrivit lui Radu Gologan.

SURSA: Freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Aproape 16.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a nu au terminat clasa sau nu au fost înscriși automat de școli la Evaluarea Națională 2024 / Numărul este cel mai mare din ultimii 5 ani și apare după ce Ligia Deca a trimis în școli, în ianuarie, 13 măsuri ca să combată fenomenul

Ministerul Educației a anunțat luni la prânz că la Evaluarea Națională 2024 au fost înscriși „peste 160.400 de elevi”, în condițiile în care înscrierea elevilor la această evaluare este automată…
Vezi articolul

Nu pot să spun care a fost rațiunea pentru care s-a stabilit în lege ca 30% dintre elevii fiecărei clase să primească burse de merit, răspunde secretarul de stat din Educație Florian Lixandru, întrebat de un elev

Secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru „nu poate să spună” care a fost motivul pentru care în legea învățământului preuniversitar s-a stabilit ca minim 30% din elevii fiecare…
Vezi articolul