Radu Gologan, apel către profesori: Avem datoria de a nu lăsa examenele de Evaluare Națională și de Bacalaureat de izbeliște

16.642 de vizualizări
Radu Gologan / Foto: Digitaliada
Radu Gologan / Foto: Digitaliada
„Avem datoria de a nu lăsa examenele de Evaluare Națională și de Bacalaureat de izbeliște”, scrie într-un apel publicat pe pagina sa de Facebook profesorul Radu Gologan. Mesajul președintelui Societății de Științe Matematice vine în condițiile în care organizarea examenelor din acest an se va face cu reguli de distanțare fizică și într-un număr mult mai mare de școli și de clase față de anii trecuți, așa că va fi nevoie de mult mai mulți profesori implicați pentru supraveghere și comisii.

Apelul public al profesorului Radu Gologan.

„Dragi prieteni dascăli,

Avem datoria de a nu lăsa examenele de Evaluare Națională și de Bacalaureat de izbeliște.
Vă rog din suflet, ca în aceste momente critice să realizați ce important este rolul dumneavoastră. Ca președinte al Societății de Științe Matematice, organizație care a gestionat Gazeta Matematică si olimpiadele, inclusiv în perioade de război, vă rog, continuați datoria de dascăli.

Sprijiniți prin implicare! Dovedim astfel că suntem o comunitate, care deși umilită uneori, întâțelege că datoria sa este îndreptata doar spre copii.

Mulțumesc!
Cu prietenie,
Radu Gologan”

Cotext: Săptămâna trecută Edupedu.ro a publicat un document prin care Inspectoratul Școlar al Sectorului 1 acuza profesorii că boicotează Bacalaureatul pentru că nu se înscriu la supraveghere, în comisii sau la corectare. Peste 1.000 de cadre didactice erau necesare doar în Sectorul 1, iar termenul limită dat de inspectorat pentru „rezolvarea” situației de către directorii școlilor era vineri, 5 iunie.

În aceeași perioadă au apărut presiuni și din partea Inspectoratului Școlar Prahova la adresa conducerii școlilor pentru a le impune profesorilor prezența la examene. Într-o scrisoare metodică trimisă directorilor de școli, scria că profesorii sunt obligați să participe la examenele naționale, atât la desfășurarea cât și la organizarea acestora, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro.

Bacalaureatul din 2020 va fi cel mai mare eveniment din învățământul preuniversitar din istoria recentă a României, după cum arăta o analiză Edupedu.ro din 12 mai 2020. Pentru cei peste 187 de mii de elevi care sunt în clasa a XII-a vor fi impuse reguli de distanțare, iar asta înseamna că vor fi necesare foarte multe săli de clasă și implicit profesori supraveghetori. În plus, temerile care țin de sănătate și de eventuala expunere la noul coronavirus, fac ca unele cadre didactice să opteze pentru a nu participa.

Dacă ar fi câte 10 elevi într-o clasă, ar fi nevoie de 18.700 de clase alocate pentru desfășurarea Bacalaureatului 2020, potrivit estimărilor Edupedu.ro. Asta înseamnă 37.400 de profesori asistenți care să supravegheze probele, câte 2 pe sala de examen, plus câte 4-5 membri în comisiile de examen pe școală. De precizat, însă, că profesorii de Limba română nu vor putea supraveghea proba la această disciplină, cei de Chimie examenul la materie șamd. În total, în învățământul liceal sunt 53.835 de profesori, potrivit datelor INS. Pot fi aduși și profesori din gimnaziu și învățători la supraveghere, iar la nevoie chiar cadre didactice auxiliare, dar ei tocmai ies din examenele de Evaluare Națională, când începe BAC-ul.

Pentru că toate școlile vor fi deschise, va fi necesară prezența în școală pe toată perioada Bacalaureatului a secretarilor, administratorilor, personalului auxiliar. Paza școlilor trebuie asigurată și ea, fiind examene naționale.

Și toată această desfășurare de forțe nu va fi doar pentru o zi, ci pentru 3 zile, chiar 4 acolo unde se va susține și proba scrisă la limba maternă.

Foto: Digitaliada


20 comments
  1. Notele nu s-au negociat cu parintii! Cel putin nu in cazul nostru. Iar la unele materii am primit note mai mici decat in sem I. Asa a decis dna diriginta. Singura. Nu a negociat cu parintele,nici macar nu l-a anuntat.

  2. A apărut la Iași, primul elev infectat cu coronavirus, în urma faimoasei “pregătiri” cu surle și trâmbițe, inițiată de doamna ministru Anisie. Bunica acestui elev a căzut și ea la pat, luând coronavirus de la nepotul ei.
    Urmează profesorii care conduc pregătirile, supraveghetorii de la examene și toți bătrânii elevilor și profesorilor.
    Câți trebuie sa moara dintre profesori și bătrânii de acasă, ca să anulați examenele in acest an?
    Va vom soma sa veniți la spital sa ne aduceți hrana și sa plătiți cadrele medicale sa aibă grija de profesorii internați.
    Și va vom chema la înmormântările bătrânilor noștri, care vor lua coronavirus de la nepoții lor elevi și de la fii și fiicele lor profesori. Asta doriți, doamna Anisie?

  3. Domnule Gologan,profesorii n au nicio obligație să ,,meargă ” la Bacalaureat sau Evaluare Națională.
    Așa cum știți ca să poată participa, un profesor este trecut în concediu( deoarece nu poate fi plăti în aceeași zi și pentru examene și pentru activitatea în școală).Odată trecut în concediu( deși știți că zilele de concediu se stabilesc la începutul anului școlar) poate face ce vrea.
    Cât timp o infirmieră,o asistentă medicală ,un polițist local sau unul național cu studii medii,sunt mai bine plătiți ca un profesor cu studii superioare, să vină cine o vrea la aceste examene să i supravegheze și să i evalueze pe dragii noșrrii elevi.

    1. Înseamnă că există o rezolvare. Concediile să se acorde după ce se încheie EN și BAc-ul și să nu fiți plăți pentru supraveghere și corectare. E bine așa?

      1. Cristina
        Ai fractura. De logica. Sau esti analfabeta functional, adica ai citit postarea precedenta dar n-ai inteles nimic.

        1. Doamnă sau Domnule B,
          Nu am fractură de logică și nici analfabetă funcțional nu sunt. Am înțeles perfect ceea ce am citit. A fost o ironie la comentariul respectiv.

  4. Sa nu uitam ca școala online a început acum puțin timp nu de când trebuia sa înceapă. Eu ca elev mi-aș dori sa se ia după medie de cât sa merg sa ma expun la un pericol ca acesta apoi sa merg prin spital pentru tratament sau analize. Dar pentru ca avem 18 ani noi putem vota cu cine vrem, dar nu suntem de loc ascultați când aproape toată tara nu vrea sa susțina aceste examene. Se iau inconsiderare numai părerile bătrânilor și a celor ce nu mai au treaba de aceste examene ei nu dau examenul dar se pare ca pot comenta dacă sa îl dam noi sau nu. Și ziceți ca ar trebui sa îl dam pentru ce? Sunt mulți profesori care nu vor vrea sa vina la examene ca supraveghetori iar copii nu sunt pregătiți. Poate mai ziceți de cei cu materie ce se învață ca romana, biologia, istoria, geografia dar la matematica? Copii ce vor face? Ei nu au putut lucra acasă nu au avut cu cine sa se pregătească mai ales dacă luam inconsiderare ca profesori nu știu sa folosească un laptop dar aminte sa intre la ore online. O sa avem la bac mulți elevi picați și foarte puțin ce vor lua (mai ales dacă îl iau cu bani). Dar cui îi pasa atâta timp cât bătrâni și parlamentul (ce conțin oameni învârsta și la rândul lor nu dau bacul) zic sa îl dăm ca totul e lapte și miere când colo noi ca elevi vom pica prost și ne vom face de ras cu acele rezultate mai ales ca profesori ce ne-au “ajutat” atât de mult și care sau chinuit sa ne învețe..

    1. Se scrie:
      – “decât să merg” nu “de cât să merg”
      – “deloc ascultați” nu “de loc ascultați”
      – “copiii nu sunt pregătiți” nu “copii nu sunt pregătiți”
      – “copiii ce vor face” nu “copii ce vor face”
      – “în considerare” nu “înconsiderare”
      – “cât bătrânii” nu “cât bătrâni”
      – “s-au chinuit” nu “sau chinuit”

      PS
      Nu sunt cadru didactic. Poate bătrânii de care vorbești te-au crescut și te-au învățat carte. După cum scrii se pare că nu prea ai fost atentă.
      BAFTĂ!

    2. Magdalena, noi am început lecții online încă de pe 16 martie la matematica și la lb romana. Unii profi sunt conștiincioși.
      Cat despre examene, majoritatea(și tineri, și bătrâni) vor anularea lor în acest an. Singurii care nu vor anularea sunt cei din Minister și câțiva elevi care vor sa urmeze facultatea în alte tari.Plus niște paranoici obsedati ca cei cu familii și serviciu care nu au luat bacul, îl vor lua acum. Pentru aceste “idealuri” și ranchiuna, ne sacrifica pe toți.

    3. Completez comentariul pentru Magdalena.
      – “darămite/darmite” nu “dar aminte”
      – “în vârsta” nu “învârstă”
      – “profesorii care ne-au” nu “profesori ce ne-au”

      Pentru a fi înțelesă mai bine, poți folosi mai des virgula.

  5. Domnul Radu Gologan stie ca sunt judetene in care profesorii, au mers la pregatirea pentru examenele nationale, fara sa li se ofere minimul de protectie…adica masti. Acestia veneau cu masti de acasa deoarece ” pentru profesori, directorii nu au primit nici un fel de ptoceduca ca trebuie sa li se ofere masti”.

  6. Noi, profesorii, ne meritam soarta. Acceptam necondiționat sa mergem la corectat, vom accepta sa nu primim vauchere ca a fost pandemie, acceptam sa negociem notele cu părinții, în toamna vom accepta o mărire nesemnificativa de salariu, acceptam ca directorii sa nu scoată orele în ședințele publice…

  7. “15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere şi evoluţia, focarele noi şi faptul că încă avem o transmitere în comunitate.” Nelu Tataru

  8. S-a comunicat ca nu contează nici bolile cronice ale profesorilor și nici faptul ca unii au acasă bătrâni cu comorbiditati severe.
    În aceste condiții, profesorul nu se simte deloc obligat, ci frustrat și speriat.
    Profesia de dascăl nu implica asumarea acestui risc, precum la profesia de medic.
    Asa ca domnule Gologan, nu sunt de vina profesorii pentru inconștienta ministrului educației de a organiza examene în plina pandemie și după ce elevii au stat acasă trei luni.

  9. Multi profesori au fost de parere ca ar trebui echivalat bacul cu mediile obtinute in perioada liceului (multe tari europene au ales aceasta solutie)…..nu au fost bagati in seama! Acum: hai, sariti, domnilor profesori, sa ajutati la realizarea tututor prostiilor pe care le viseaza ministerul!
    Pentru toamna se cauta solutii pentru distantare….Ce zice doamna ministru?! Ar trebui sa vedem ce fac si cum fac alte tari europene…..Ce sa mai intelegem?! Exista vreo coerenta in gandire la nivel de minister?
    Si ….ok! Sa zicem ca merg si la Bac (la EN m-am inscris deja)…. vreau sa fiu platita decent pentru efort si expunerea la riscul de imbolnavire!!! O fi asa rau ca vreau asta?! Sau….dati macar puncte substantiale care sa ajute la gradatie si va asigur ca 5 ani voi fi prima inscrisa si la EN si la Bac!….si ca mine vor fi multi!

  10. Intr-adevar, aveti datoria de a va imbolnavi, si de a va petrece vara prin spitale. De dragul partidului si al tarii, nu al copiilor. Copiii nu primesc notiuni in plus in urma examenului, raman cu aceleasi notiuni pe care le-au aprofundat sau nu. Pentru ei probabil va fi oricum o experienta traumatizanta, asa cum pentru psihicul lor ultimele 3 luni au fost traumatizante. Probabil ca se vor pierde acum mult mai multi copii decat s-au pierdut in anii anteriori, ma astept ca rezultatele sa fie dezastruoase. Si sa vezi atunci, analize peste analize, cand vom vedea cat de dezastruoasa a fost scoala online, si cat de prost condus este ministerul. Pentru ca, de ce sa nu recunoastem, doamna de acum e cel mai prost pregatit ministru de la revolutie incoace. In fiecare seara mai vine cu cate o idee. Ah, si sa nu uit, cred ca foarte multi elevi de a 12-a au fost la mare/munte/terase in acest we prelungit. Asa ca liber la imunizare naturala.

  11. haha, o cerere disperata pentru ajutor. sper sa nu primiți, sper sa va lase profesorii de izbeliște ca sa vedeți și voi cum ne simțim noi, elevii, care suntem tratati ca ultimii sclavi și niciodata nimănui nu ii pasa de noi.

    1. Nu mai debita idioțenii, elev.
      Elevii au numai drepturi, iar profesorii au numai obligatii. Asa s-a ajuns în învățământ de mult timp.
      Ce mai vrei, nerevunoscatorule, sa crape profii ca să mergeți voi la facultăți plătite de părinții voștri, în țări străine?
      De fapt aceste familii forțează darea bacului în pandemie, ca să își satisfacă orgoliul de a “studia” pe banii părinților prin tari străine.

  12. Aveți și datoria de a plăti decent profesorii care supraveghează și pe cei care corectează, nu-i asa doamna ministru?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2024 Competențe la Limba română. Proba orală explicată de profesoara Anamaria Ghiban: Pentru a demonstra înțelegerea textului, un utilizator experimentat trebuie fie capabil să citească textul corect, conștient, cursiv și expresiv / Cum arată biletul de examen

Un ghid de prezentare a probei orale la limba română pentru candidații la examenul de Bacalaureat 2024 a fost realizat pentru Edupedu.ro de profesoara de Limba și literatura română Anamaria…
Vezi articolul

Evaluarea Națională 2022. Subiectele date la Limba română au texte suport din „Toate pânzele sus” și „Frânturi din viața lui Delavrancea”. La subiectul 2 a fost text narativ despre cea mai frumoasă întâmplare din vacanță cu o descriere de 30 de cuvinte și un dialog de 4 replici

Absolvenții de clasa a VIII-a care au susținut azi proba scrisă la Evaluarea Națională 2022 au primit varianta 4 a subiectelor făcute pentru acest examen de către Centrul Național de…
Vezi articolul

Niciun profesor nu va mai pune note ca în prezent, din septembrie 2025, ci pe baza noilor standarde de evaluare pentru fiecare disciplină, inexistente momentan / Nerespectarea standardelor este abatere disciplinară pentru profesori

Ministerul Educației interzice profesorilor, din anul școlar viitor, să mai pună note sau să mai facă evaluări pe baza criteriilor actuale, folosite de aceștia la clasă. Regulamentul de organizare și…
Vezi articolul