„Râde lumea de noi, dna ministru…” scriu directorii de școli într-un memoriu trimis Ligiei Deca în numele a 2.000 de directori generali și directori adjuncți de școli. Managerii de școli solicită salarii mai mari și concediu de odihnă la fel cu al celorlalte cadre didactice. Demersul vine după alte două memorii similare trimise în acest an, memorii care au fost tratate doar cu declarații sforăitoare și promisiuni din partea autorităților și fără nicio îmbunătățire pentru conducerile unităților de învățământ. În România sunt circa 9 mii de directori de școli.
În documentul obținut de Edupedu.ro, managerii reclamă faptul că Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, FSLI, ar fi propus ca rezolvarea „inechităților” salariale pentru directori să se producă prin creșterea cu 10% a salariilor directorilor față de cel mai mare salariu de profesor din sistem. Directorii au lansat o petiție prin care dezaprobă propunerea celor care ar trebui să îi reprezinte în discuțiile cu Guvernul și cu Ministerul Educației. „Considerăm că nici măcar procentul de 30% nu ne va duce în vârful ierarhiei funcțiilor din școală. Părerea noastră este că ar fi bine să avem salariul de bază ca profesor la gradul și vechimea fiecăruia și o îndemnizație de conducere de minimum 50% care, pe real, ar fi de 40% în plus față de un învățător/profesor cu dirigenție”, scriu directorii în memoriu.
„O încadrare a directorului la salariul de bază corespunzator gradului si vechimii fiecăruia cu un spor de conducere de minimum 50 % + spor neuro + hrana ar trebui sa ajungă, în viziunea noastră, la peste 15.000 lei, la un director cu vechime peste 25 de ani și gradul I. Am avea cu 2500 lei în plus la brut față de cel mai mare salariu al unui profesor, ceea ce, la salariul net nu este mult raportat la responsabilitatea și munca prestată și nu credem că efortul financiar ar fi la fel de mare, ținând cont de faptul că numărul directorilor este mult mai mic decât cel al cadrelor didactice”, justifică directorii solicitarea. (n.red. sporul de solicitare neuropsihică este de 10% din salariul de bază din 2022, iar indemnizația de hrană este de 347 de lei brut pe lună).
Directorii se întreabă în memoriu de ce au doar 25 de zile de concediu de odihnă pe an, iar un cadru didactic are 62 de zile? Aceștia arată ce înseamnă din punct de vedere al plății orare impactul pentru un profesor și pentru un director.
„Din punct de vedere matematic, situația actuală este în felul următor:
Avem 260 zile lucrătoare/an
a) Cadrele didactice:
260 – 62 CO = 198 zile
198 x 4 ore/zi = 792 ore
Salariu: (media) 4400 x 12 luni = 52800 lei.
52800: 792 = 66 lei/oră
b) Director:
260 – 25 CO = 235 zile
235 x 8 ore/zi = 1880 ore.
Salariu: 5600 x 12 luni = 67200 lei.
72000 : 1880 = 38, 29 lei/oră.
Avantaj ori dezavantaj? Pentru cine?”, arată semnatarii, scriind că „ar fi corect ca tot personalul didactic să aibă același număr de zile de CO, respectiv 62 de zile/an”.
„Este timpul să ne ajutați și pe noi, să facem ca aceste funcții de conducere să redevină funcții atractive pentru orice cadru didactic din România! Să ne deschidem mintea și sufletele, să comunicăm mai mult și mai bine, să ne susținem reciproc, abordări ce se impun în asemenea situații de criză, să fim deschiși la schimbări, la tot ceea ce este nou și poate fi bun pentru învățământ. Fiindcă râde lumea de noi, dna ministru… Să știți că am susținut cu toată dragostea și responsabilitatea, recenta grevă din educație, dar nu ne-am putut imagina niciodată că, pentru noi câștigul efortului susținerii grevei a fost zero, dacă nu pe minus”, potrivit directorilor semnatari.
DOCUMENT DESCARCĂ Memoriul directorilor de școli din România din 6 noiembrie:
În martie 2023 peste 1.000 de directori de școli trimiteau un memoriu la ministrul Educației, Ligia Deca, cu aceleași două solicitări – un salariu motivant și un concediu egal cu al cadrelor didactice. Răspunsul avea să vină nu de la ministru, ci de la secretarul de stat Sorin Ion. Acesta le spunea directorilor, umilitor, că Ministerul are „convingerea” că directorii de școli au semnat contractele de management cunoscând legislația în vigoare: „Avem convingerea că persoanele care ocupă funcțiile de conducere din unitățile de învățământ au semnat contractele de management educațional și fișa de post cunoscând în totalitate prevederile legale în vigoare și cele conținute de documentele semnate”.
În loc să rezolve aspectele semnate, Ministerul Educației transmitea semnatarilor că un director „bun manager” poate să soluționeze problemele cu care se confruntă.
După greva profesorilor salariile au crescut pentru tot personalul din învățământ, mai puțin pentru directori. În luna iulie, sindicatele au cerut ministrului Educației să schimbe, printr-o ordonanță de urgență, o notă de subsol dintr-o anexă a Legii salarizării, care blochează creșterile salariale pentru directorii de școli.
Grilele de salarii majorate pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, tipul școlilor și de numărul de elevi au fost publicate în Monitorul Oficial pe 12 iulie, la o lună de la încheierea grevei generale din Educație.
Un al doilea memoriu a fost semnat de 2.500 de directori pe 29 august 2023. Cereau ministrei Ligia Deca și Guvernului Ciolacu salarii mai mari, semnalând faptul că un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor.
Pentru că nu se mai simțeau reprezentați bine de sindicate, directorii solicitau atunci „ca directorii unităților de învățământ să fie consultați în procesul de elaborare a noii legi a salarizării unitare și să fie incluși în echipa de negociere cu Ministerul Muncii”. Atunci au existat și amenințări cu demisiile, concretizate la începutul anului școlar, în septembrie. Minimalizând fenomenul și problemele directorilor, ministra Ligia Deca vorbea în aproximări despre numărul celor care au plecat din funcții, într-un interviu la TVR. „94-95 de directori de școli, dacă-mi aduc aminte bine, și-au dat demisia din funcție la începutul acestui an școlar. 60% dintre ei au invocat ca motive condițiile salariale. Știm problema, avem promisiuni că se va găsi o soluție în următoarele săptămâni”, declara Deca. Nimic nu s-a întâmplat.
Directorii au contnuat să își dea demisia.
- 10 directori de școli au demisionat și au revenit la catedră. Au considerat că pot câștiga mai bine decât din poziția de director, a declarat Luciana Antoci, Inspector Școlar General Iași, pe 11 septembrie
- Patru inspectori și opt directori de școli din județul Timiș au demisionat. Directorii sunt copleșiți de volumul foarte mare de muncă, ei sunt profesori, nu specialiști în contabilitate sau în legislație, Inspectorul școlar general din Timiș, pe 15 septembrie
- Alți 11 directori din școlile din județul Iași au demisionat.
Pe 10 octombrie Ligia Deca declara din nou că „este o anomalie pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ. Îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție”
La Guvern au fost întâlniri ale premierului Marcel Ciolacu cu liderii sindicatelor FSLI și FSE, Simion Hăncescu și Marius Nistor pentru a corecta „inechitățile salariale”.
Inechitățile salariale despre care vorbesc Guvernul și sindicatele înseamnă diferențele foarte mari create între salariile personalului didactic de conducere din școli, directori și directori adjuncți, și personalului didactic auxiliar de conducere – contabili-șefi și cecretari-șefi, după aplicarea în practică a majorărilor salariale obținute de profesori în urma grevei generale din mai-iunie 2023.
Liderul FSE, Marius Nistor, spunea pentru Edupedu.ro că rezolvarea inechităților salariale ar putea fi făcută prin majorări serioase pentru personalul din conducerea școlilor: Un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei pentru a ajunge la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată.
Pe 23 octombrie, după cea mai recentă întâlnire cu premierul, Simion Hăncescu, liderul FSLI, anunța că „legea salarizării nu se face în 2023, trebuie să găsim soluții pentru Educație de la 1 ianuarie. Încă nu avem soluții clare”. Marius Nistor, lideul FSE, spunea pe problema salariilor directorilor că: Guvernul trebuie să-și facă niște analize și să ia o decizie în privința inechităților salariale. În paralel, de la Guvern venea un comunicat prin care erau anunțate creșteri de salarii pentru directorii de școli, contabilii și secretarii șefi, “în cel mai scurt timp” pentru eliminarea inechităților.
„Împreună am găsit soluțiile pentru eliminarea inechităților salariale din educație și le vom pune în aplicare în cât mai scurt timp. În cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria au fost analizate și agreate soluțiile legislative pentru eliminarea inechităților salariale în cazul personalului de conducere, îndrumare și control, atât la categoria personalului didactic, cât și a celui didactic auxiliar.
Propunerile de modificare legislativă elaborate, la solicitarea premierului, de Ministerul Educației în colaborare cu reprezentanții partenerilor sociali din domeniu au fost agreate, urmând să fie promovate legislativ în cel mai scurt timp de către Guvern”, scria în comunicatul respectiv.
Nicio reacție de la Ministerul Educației până acum. Niciun act normativ elaborat și pus în consultare, niciuna dintre soluțiile „găsite” nu a fost prezentată de Ligia Deca sau de sindicate.
Foto: © Shannon Fagan | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.