Racheta europeană Vega-C care plasează sateliți pe orbită ar putea fi lansată cel mai devreme în anul 2025, după mai multe probleme tehnice, anunță ESA. La programul spațial contribuie și România

108 vizualizări
Foto: © ESA-CNES-ARIANESPACE via esa.int
Racheta europeană Vega-C nu va fi lansată până cel puţin la sfârşitul anului viitor, după apariţia unor probleme în timpul unor teste recente, a anunţat luni Agenţia Spaţială Europeană (ESA), transmite DPA, conform Agerpres.

După lansarea inaugurală încununată de succes, în iulie 2022, primul zbor comercial al rachetei Vega-C a eşuat, în decembrie anul trecut, la portul spaţial european din Guyana Franceză.

Misiunea a fost încheiată după ce Vega-C a deviat de la curs la câteva minute după lansare în urma unei probleme la motorul Zefiro 40, care propulsează cea de-a doua treaptă a rachetei.

Lovitura majoră pentru programul spaţial european a determinat ESA să creeze o comisie independentă de anchetă.

Statele participante la programul Vega-C sunt: Austria, Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, România, Spania, Suedia și Elveția.

Ulterior, în iunie, o nouă anomalie a fost detectată în timpul unui test ce viza pornirea statică a motorului Zefiro 40 cu un nou material. Duza care a cauzat defecţiunea a fost grav deteriorată, au indicat ESA şi partenerii săi.

Comisia a recomandat o reproiectare a duzei respective şi efectuarea unor teste înainte ca Vega-C să poată fi utilizată în scop comercial. Principalul contractor pentru Vega-C este compania italiană Avio.

ESA a declarat luni la Paris că acest proces va dura mai multe luni, precizând că nu va exista o nouă lansare a rachetei Vega-C până la sfârşitul anului viitor.

În martie, agenţia spaţială spera încă la o lansare înainte de sfârşitul acestui an.

ESA se bazează pe Vega-C şi pe lansatorul Ariane 6, de dimensiuni mai mari, pentru a face programul spaţial european mai competitiv. Racheta Ariane 6 este succesoarea Ariane 5, utilizată din 1996.

Vega-C reprezintă o îmbunătăţire a rachetei Vega, care a transportat sateliţi uşori în spaţiu din 2012. Potrivit ESA, Vega-C poate transporta o sarcină cu aproximativ 800 de kilograme mai mare, funcţionarea sa este mai ieftină şi poate livra încărcături pe orbite aflate la diferite altitudini.

Racheta Ariane 6 a fost, la rândul ei, afectată de probleme. În august, prima lansare planificată a fost amânată din al patrulea trimestru al acestui an pentru anul viitor. Zborul inaugural era programat în 2020.

Citește și:
VIDEO O rachetă capabilă să plaseze sateliți de câteva tone pe orbită a fost lansată de Agenția Spațială Europeană ieri, anunță Ministerul Cercetării. România a participat la proiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbaterea Edupedu.ro – UiPath Foundation - Brio.ro

VIDEO Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman: Până în 2025 vom garanta o viteză mare de conectivitate pe 90% din teritoriul țării de care va beneficia și Educația

Investițiile în digitalizare prin PNRR vor fi de 80 de milioane de euro pentru extinderea rețelei broadband, iar Ministerul Cercetării și Dezvoltării își propune să asigure conexiune la internet de…
Vezi articolul

PROIECT 150 de elevi și studenți olimpici vor putea beneficia de premii de mii de lei pentru rezultatele de la concursurile tehnico-științifice internaționale, prin programul “Henri Coandă” al Ministerului Cercetării

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Programului “Henri Coandă”, după cum informează instituția într-un comunicat de presă. Prin…
Vezi articolul