QS World University Rankings 2023: Nicio prezență românească în top 1000, în ultima ediție a reputatului clasament al universităților lumii. Doar Universitatea Babeș Bolyai și Universitatea din București rămân în intervalul 1001-1200

7.910 vizualizări
Foto: Pixabay.com
România nu este reprezentată nici anul acesta de vreo universitate în top 1000 instituții de învățământ superior din lume, în cel mai nou clasament global Quacquarelli Symonds, dat publicității miercuri seară. QS World University Rankings – ediția 2023 include 13 universități românești, dar, dacă anul trecut trei erau clasate în grupa 1001-1200, acum au rămas doar două în acest segment: Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București.

La ediția precedentă (2022 conform datării oficiale, ediția publicată acum un an, în 2021), în același interval 1001-1200 apărea și Universitatea de Vest din Timișoara, care acum coboară în segmentul 1201-1400, unde sunt incluse cele mai multe universități românești.

Numărul universităților din România intrate în clasament a crescut față de anul trecut, dar a crescut și numărul general de instituții internaționale, de la circa 1.300 în ediția trecută la peste 1.400 anul acesta.

Anul trecut, România a rămas fără universități românești în top 1000: Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, care figurau peste acest prag în edițiile anterioare, au coborât atunci în grupa 1001-1200, unde se afla și Universitatea de Vest din Timișoara. Anul acesta, UBB și UB sunt singurele care au rămas în acest interval 1001-1200. Cele două instituții erau singurele rămase în top 1000 în 2020 și 2019, după ce, anterior, printre primele 1000 de universități ale lumii, conform criteriilor companiei de consultanță QS, mai figurau Universitatea Al.I. Cuza din Iași, Universitatea Politehnica din București și Universitatea de Vest.

Primele doua universitati romanesti in QS World University Ranking 2023 / Sursa: Captura Topuniversities.com
Universități românești care apar în QS World University Ranking 2023 (ediția din acest an):

1001-1200 – Universitatea Babeș-Bolyai

1001-1200 – Universitatea din București

1201-1400 – Universitatea Al. I. Cuza din Iași

1201-1400 – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

1201-1400 – Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava

1201-1400 – Universitatea Tehnică din Cluj Napoca

1201-1400 – Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași

1201-1400 – Universitatea Transilvania din Brașov

1201-1400 – Universitatea de Vest din Timișoara

1201-1400 – Universitatea Politehnica din București

1201-1400 – Universitatea Politehnica din Timișoara

1400+ – Universitatea din Craiova

1400+ – Universitatea din Oradea

(Notă: universitățile incluse în același interval din clasament sunt listate în ordinea alfabetică, după numele în engleză)

Primele trei universitatii ale lumii, conform criteriilor QS World University Ranking 2023 / Sursa: Captura Topuniversities.com
Top 10 al clasamentului global QS 2023 este dominat de universități din SUA și Marea Britanie:

1. Massachusetts Institute of Technology (SUA)

2. University of Cambridge (Marea Britanie)

3. Stanford University (SUA)

4. University of Oxford (Marea Britanie)

5. Harvard University (SUA)

=6. California Institute of Technology (SUA)

=6. Imperial College London (Marea Britanie)

8. UCL (Marea Britanie)

9. ETH Zurich (Elveția)

10. University of Chicago (SUA)

Citește și:
Clasamentul QS internațional al universităților, după domenii de studiu: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca are cele mai multe apariții, urmată de Universitatea București
România nu mai are nicio universitate în top 1000, în prestigiosul QS World University Ranking – ediția 2022. Universitatea din București și Babeș-Bolyai au coborât în grupa 1001-1200

6 comments
  1. crezi tu asta!!!…că dacă am fi fost colonie britanică aveam mai multe șanse ! Cu doctorate vândute la tonă și admitere in bătălie de dosare și altele legate de corupție și prostie nu putem avea pretenții!!!…

  2. Daca ati avea curiozitatea sa parcurgeti criteriile
    pe baza carora sunt facute aceste ierarhii veti vedea ca MIT are 98 de laureati ai premiului Nobel, 7 din miliardarii lumii, si faptul ca , da, cercetarea stiintifica are o pondere mare in stabilirea acestor clasamente, arata, probabil, prost din perspectiva romaneasca…

  3. Daca vă uitați la primele 8 clasate, toate sunt din țări vorbitoare de engleza. Este clar că acest top favorizează instituțiile din spațiul britanic, american și din fostele colonii.Daca am fi fost colonie britanică și nu romana, am fi avut șanse.mai.bune.Apoi criteriile topului au mai puțin legătura cu cercetarea științifică (pondere 20%) in raport cu gradul de internationalizare, de prestigiul in fata angajatorilor etc.Oare de ce ne obosim sa participam la astfel de topuri menite pentru alții? Ce sens are? E că și cum, fiind supraponderal, vrei sa concurezi in frumusețe cu Brad Pitt…E vânare de vânt și demoralizator.

  4. Nici nu are cum, cu domenii de pregatire in afara pietii muncii, cu multa teorie, cu admitere pe dosare, cu scoli doctorale slabe si corupte, cu familii de profesori, fara proiecte de cercetare relevante si dacute doar a incasa bani, cu articole slabe, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

David Turturean, student la MIT în Statele Unite, despre întâlnirea emoționantă cu un profesor fost astronaut NASA cu cel mai cel mai lung spacewalk în acel moment: Am închis camera și ori am început să plâng ori am stat și m-am gândit, wow, unde am ajuns! Toți profesorii sunt somități în domeniile lor

Originar din Suceava, David Turturean a fost admis la Massachusetts Institute of Technology (MIT), universitatea de top din SUA, în anul 2021, pe baza eseului în care a vorbit despre…
Vezi articolul

Doar două universități românești au și strategii distincte de dezvoltare durabilă, și măsuri de verificare că strategiile nu rămân doar pe hârtie / Două din cinci universități nu au măsuri de reducere a consumului de hârtie, prin digitalizare – analiză realizată de Alianța organizațiilor studențești

Doar patru universități românești au raportat strategii distincte pentru dezvoltare durabilă și tot patru spun că elaborează rapoarte pentru a vedea cum sunt respectate măsurile asumate, arată o „Analiză privind…
Vezi articolul

DOCUMENT Marian Preda, Nicolae Istudor, Adrian Papahagi, Ciprian Mihali, printre profesorii propuși să aleagă componența comisiilor de specialitate CNATDCU, pentru mandatul 2024 – 2028 – proiect

Ministerul Educației organizează o consultare publică privind componența comitetelor de selecție CNATDCU. Marian Preda, rectorul Universității din București, Nicolae Istudor, rector al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Adrian Papahagi,…
Vezi articolul

„Anul acesta am văzut adoptate măsuri ferme de consolidare a eticii universitare” – spune Iohannis în ultimul discurs ca președinte la inaugurarea anului universitar, după două mandate fără nicio decizie relevantă în cazurile răsunătoare de plagiat și în care instanțele și Legile promovate de el prin Ligia Deca au diluat puternic reglementările de etică

Președintele Klaus Iohannis a salutat măsurile din ultimul an în domeniul eticii în învățământul superior, în cadrul unui discurs rostit, marți, la Universitatea Națională de Muzică din București, cu ocazia…
Vezi articolul