Puțin peste jumătate din elevii și copiii de grădiniță cei mai defavorizați au primit tichete de 500 de lei, după aproape doi ani

3.297 de vizualizări
Principalii indicatori pentru Educația din România
Foto: World Vision România
Doar 247 de mii de școlari și copii de grădiniță din cei peste 430 de mii eligibili au primit tichete de 500 de lei pentru haine și rechizite, în cadrul Schemei Naționale de Sprijin pentru Elevii cei mai defavorizați (SNSED), scrie dela0.ro. Autoritățile centrale au avut nevoie de aproape doi ani pentru a pune în practică o politică publică urgentă, implementată incomplet, la aproape jumătate din standardul desemnat inițial, potrivit sursei citate.

„Joi, pe 20 aprilie 2022, o parte din preșcolarii și școlarii care provin din familii dezavantajate au primit cei 500 de lei promiși de guvernul condus de Ludovic Orban în vara lui 2020 pentru îmbrăcăminte și rechizite”, conform sursei menționate.

  • Amintim că Edupedu.ro a scris în luna martie că peste 230 de mii elevi dezavantajați vor primi câte 500 de lei pe an pentru a cumpăra rechizite, potrivit unui comunicat de presă al ministerului investițiilor și proiectelor europene. Mai multe detalii aici.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat pentru dela0.ro că „pe 14 aprilie am deschis creditele pentru plata lor (n.r. – tichetele pentru rechizite și îmbrăcăminte). Sper să ajungă în conturi până joi, să se poate bucura copiii de ele de Paște”, fără să amintească de cei 431.000 de beneficiari finali eligibili cum anunța același minister în noiembrie 2021.

În iulie 2020, Guvernul Orban adopta Planul Național de Investiții și Relansare Economică. La capitolul Educație, Guvernul Orban anunța că are în vedere un program de vouchere de 30 de milioane de euro pentru „elevii care provin din familiile cu venituri mici sau cu venituri sub venitul minim garantat aflați în risc de sărăcie severă pentru achiziționarea de rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte”. Beneficiari estimați erau 400.000 de preșcolari și școlari. 

În august 2020, Guvernul Orban adopta și ordonanța de urgență 133 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi cei mai defavorizați.

  • Legea tichetelor sociale electronice a fost aprobată în iunie 2021.
  • Proiectul „Sprijin educațional, pe baza de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”, finanțat în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020 are ca scop prevenirea abandonului școlar și îmbunătățirea condițiilor de frecventare a școlii sau grădiniței de către copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar și gimnazial.
Citește articolul complet pe dela0.ro

5 comments
  1. Nici eu nu ám primit ám 4 copi la scoala sí gradinita la noi sa dat kind mam dus sai intreb dc nu ám primesc miau spus asa ca nu au primit copii bursa sí rekizite

  2. Bună ziua! Doresc știu pe ce bază sau criterii sunt aleși copiii din familii dezavantajate care ptimesc cei 500 de lei promiși de guvernul condus de Ludovic Orban în vara lui 2020 pentru îmbrăcăminte și rechizite . De ce acești bani sunt doar pentu copii de etnie romă .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Profesorul Marian Petcu, de la Universitatea din București, acuzat de comportament abuziv de mai mulți studenți, și-a dat demisia din toate funcțiile în care a fost ales, anunță decanul Facultății de Jurnalism

Profesorul universitar Marian Petcu, acuzat într-o scrisoare deschisă de 56 de studenți de comportament abuziv, a anunțat că și-a dat demisia din toate funcțiile în care a fost ales, printr-un…
Vezi articolul

Teoria conspirației propagată de Călin Georgescu cu privire la contractul educațional: Se dorește controlul umanității de către sistemul oligarhic mondial. Statul român este oligarhic, este un parazit, el nu există

O serie de teorii ale conspirației au fost vânturate de Călin Georgescu într-o emisiune din 16 septembrie 2024, la Metropola TV. Candidatul la alegerile prezidențiale abordează tema contractului educațional, despre…
Vezi articolul

Cine face subiectele de examen pentru Evaluarea Naţională, Bacalaureat, Titularizare şi evaluează manualele şcolare: Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare din parcarea şi subordinea Ministerului Educaţiei

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a fost înfiinţat în 1998 într-un proiect al Băncii Mondiale privind profesionalizarea evaluărilor în România. Potrivit analizei făcute în 2017 de către Organizaţia pentru…
Vezi articolul