Psihologul Suzana Pavlov: Mi-aș dori ca părinții să folosească mai puțin termenul de pedeapsă și să folosească mai degrabă termenul de consecințe. Regulile și limitele mi se par de folos. Pedepsele nu mi se par justificate

1.610 vizualizări
Foto: Suzana Pavlov – captură TVR Craiova
Psihologul Suzana Pavlov a declarat pentru TVR Craiova că „mi-aș dori ca părinții să folosească mai puțin termenul de pedeapsă și să folosească mai degrabă termenul de consecințe”. Aceasta a precizat că regulile și limitele „mi se par de folos”. „Pedepsele nu mi se par justificate, pentru că, din nou, copilul o să facă lucruri de frică de a nu fi pedepsit.”

„Eu susțin foarte mult regulile și limitele puse de părinți, astfel încât să le putem oferi copiilor un cadru sănătos de dezvoltare și un element de securizare, pentru că unul din rolul limitelor este exact acesta de a oferi securizare copilului”, a menționat psihologul.

Claudia Predilă, jurnalist TVR Craiova: De asemenea, se întâmplă ca unii părinți să-i pedepsească pe copii din diverse motive: indisciplină, rezultate mai puțin bune la școală. Ce consecințe pot avea aceste comportamente asupra psihicului copilului?

Suzana Pavlov, psiholog: „O să depindă de fiecare copil în parte. Mi-aș dori ca părinții să folosească mai puțin termenul de pedeapsă și să folosească mai degrabă termenul de consecințe. Orice acțiune pe care copilul o face, indiferent de vârstă, are consecințe. Și atunci, pe măsură ce copilul crește, dacă îl facem conștient de consecința unei acțiuni proprii, el o să înțeleagă că limitarea timpului la gadgeturi, de exemplu, sau a nu ieși afară într-un anume context, a avea limitat accesul la ceva se datorează unei activități sau acțiuni care nu a fost în regulă a lui. Prin urmare, eu susțin foarte mult regulile și limitele puse de părinți, astfel încât să le putem oferi copiilor un cadru sănătos de dezvoltare și un element de securizare, pentru că unul din rolul limitelor este exact acesta de a oferi securizare copilului.

El învață că acesta este spațiul în care se poate dezvolta și, pe măsură ce crește, părintele evident că mărește zona limitelor, discută și renegociază regulile pe care pe care le-a stabilit. Deci, regulile și limitele, așa cum ziceam, mi se par de folos. Pedepsele nu mi se par justificate, pentru că, din nou, copilul o să facă lucruri de frică de a nu fi pedepsit, nu dintr-o conștiință sau dintr-o curiozitate, dintr-o dorință de a obține ceva.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cei doi profesori șpăgari din Constanța, foști inspectori corupți, s-au întors la clasă și le predau elevilor în continuare, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat / Conducerile școlilor nu au făcut niciun demers pentru sancționarea celor care au recunoscut că au luat mită

Cei doi foști inspectori școlari din Constanța care au luat șpagă în 2021 și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, potrivit instituției, le predau elevilor ca…
Vezi articolul

Mii de profesori, părinți și copii au protestat sâmbătă seară în capitala Ungariei / Printre cereri: salarii mai mari și dreptul la grevă al profesorilor, restricționat la începutul anului de guvernul maghiar

Mii de cadre didactice, elevi şi părinţi au protestat sâmbătă în capitala ungară în solidaritate cu profesori concediaţi de la şcoli din Budapesta după ce au participat la manifestaţie considerată…
Vezi articolul

Senatorul USR Ștefan Pălărie acuză lipsa de transparență și de respect a ministrei Educației: “Ligia Deca nu vine în dialog la comisii, nu publică legile Educației, aștept de două luni un răspuns pe tema Catalogului electronic”

Senatorul USR, Ștefan Pălărie o acuză pe ministra Educației Ligia Deca de lipsă de respect și transparență. Mai exact, senatorul spune că Ligia Deca “vorbește doar prin intermediari, nu vine…
Vezi articolul

Pregătire pentru Bacalaureat la Istorie, anunțată de Facultatea de Istorie a Universității din București. Cinci profesori de la licee din București, Buzău și Slobozia fac ședințe gratuite de discuții, exerciții și pregătire online cu elevii care se înscriu

Facultatea de Istorie a Universității din București a anunțat duminică, pe Facebook, că organizează ședințe de pregătire pentru Bacalaureat. Prima ședință online are loc pe 23 martie, apoi la câte…
Vezi articolul