Psihologul Suzana Pavlov: Mi-aș dori ca părinții să folosească mai puțin termenul de pedeapsă și să folosească mai degrabă termenul de consecințe. Regulile și limitele mi se par de folos. Pedepsele nu mi se par justificate

128 de vizualizări
Foto: Suzana Pavlov – captură TVR Craiova
Psihologul Suzana Pavlov a declarat pentru TVR Craiova că „mi-aș dori ca părinții să folosească mai puțin termenul de pedeapsă și să folosească mai degrabă termenul de consecințe”. Aceasta a precizat că regulile și limitele „mi se par de folos”. „Pedepsele nu mi se par justificate, pentru că, din nou, copilul o să facă lucruri de frică de a nu fi pedepsit.”

„Eu susțin foarte mult regulile și limitele puse de părinți, astfel încât să le putem oferi copiilor un cadru sănătos de dezvoltare și un element de securizare, pentru că unul din rolul limitelor este exact acesta de a oferi securizare copilului”, a menționat psihologul.

Claudia Predilă, jurnalist TVR Craiova: De asemenea, se întâmplă ca unii părinți să-i pedepsească pe copii din diverse motive: indisciplină, rezultate mai puțin bune la școală. Ce consecințe pot avea aceste comportamente asupra psihicului copilului?

Suzana Pavlov, psiholog: „O să depindă de fiecare copil în parte. Mi-aș dori ca părinții să folosească mai puțin termenul de pedeapsă și să folosească mai degrabă termenul de consecințe. Orice acțiune pe care copilul o face, indiferent de vârstă, are consecințe. Și atunci, pe măsură ce copilul crește, dacă îl facem conștient de consecința unei acțiuni proprii, el o să înțeleagă că limitarea timpului la gadgeturi, de exemplu, sau a nu ieși afară într-un anume context, a avea limitat accesul la ceva se datorează unei activități sau acțiuni care nu a fost în regulă a lui. Prin urmare, eu susțin foarte mult regulile și limitele puse de părinți, astfel încât să le putem oferi copiilor un cadru sănătos de dezvoltare și un element de securizare, pentru că unul din rolul limitelor este exact acesta de a oferi securizare copilului.

El învață că acesta este spațiul în care se poate dezvolta și, pe măsură ce crește, părintele evident că mărește zona limitelor, discută și renegociază regulile pe care pe care le-a stabilit. Deci, regulile și limitele, așa cum ziceam, mi se par de folos. Pedepsele nu mi se par justificate, pentru că, din nou, copilul o să facă lucruri de frică de a nu fi pedepsit, nu dintr-o conștiință sau dintr-o curiozitate, dintr-o dorință de a obține ceva.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Raed Arafat: Nu te duci cu copiii, cu nepoții în vizită la bunica. Nu-i amesteci. Dacă stați în aceeași casă, atunci bunica trebuie să fie cât mai posibil izolată de restul persoanelor tinere care circulă afară

Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat într-un interviu pentru Mediafax că părinții nu trebuie să meargă în vizită cu nepoții la bunici, iar dacă stau…
Vezi articolul

Olimpiade școlare 2024. Etapa națională pentru olimpiada de Istorie ar urma să înceapă pe 27 aprilie, la Brașov, potrivit Inspectoratului Școlar Vaslui / Calendarul concursurilor 2024 nu a fost încă publicat de Ministerul Educației

Etapa națională a olimpiadei școlare naționale de Istorie ar urma să se desfășoare între 27 aprilie și 1 mai 2024 la Brașov, potrivit unui document al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ)…
Vezi articolul

Zeci de profesori și specialiști în drept, alături de reprezentanți ai societății civile, solicită înființarea unei comisii parlamentare comune pentru revizuirea Constituției: “Este necesară o dezbatere chibzuită, fundamentată științific și transparentă”

Cadre didactice, specialiști și pasionați de drept constituțional, precum și reprezentanți ai societății civile din România le solicită, printr-un apel public, parlamentarilor să ia în considerare înfiinţarea unei Comisii speciale…
Vezi articolul