Psihologul Suzana Pavlov: Mi-aș dori ca părinții să folosească mai puțin termenul de pedeapsă și să folosească mai degrabă termenul de consecințe. Regulile și limitele mi se par de folos. Pedepsele nu mi se par justificate

1.633 de vizualizări
Foto: Suzana Pavlov – captură TVR Craiova
Psihologul Suzana Pavlov a declarat pentru TVR Craiova că „mi-aș dori ca părinții să folosească mai puțin termenul de pedeapsă și să folosească mai degrabă termenul de consecințe”. Aceasta a precizat că regulile și limitele „mi se par de folos”. „Pedepsele nu mi se par justificate, pentru că, din nou, copilul o să facă lucruri de frică de a nu fi pedepsit.”

„Eu susțin foarte mult regulile și limitele puse de părinți, astfel încât să le putem oferi copiilor un cadru sănătos de dezvoltare și un element de securizare, pentru că unul din rolul limitelor este exact acesta de a oferi securizare copilului”, a menționat psihologul.

Claudia Predilă, jurnalist TVR Craiova: De asemenea, se întâmplă ca unii părinți să-i pedepsească pe copii din diverse motive: indisciplină, rezultate mai puțin bune la școală. Ce consecințe pot avea aceste comportamente asupra psihicului copilului?

Suzana Pavlov, psiholog: „O să depindă de fiecare copil în parte. Mi-aș dori ca părinții să folosească mai puțin termenul de pedeapsă și să folosească mai degrabă termenul de consecințe. Orice acțiune pe care copilul o face, indiferent de vârstă, are consecințe. Și atunci, pe măsură ce copilul crește, dacă îl facem conștient de consecința unei acțiuni proprii, el o să înțeleagă că limitarea timpului la gadgeturi, de exemplu, sau a nu ieși afară într-un anume context, a avea limitat accesul la ceva se datorează unei activități sau acțiuni care nu a fost în regulă a lui. Prin urmare, eu susțin foarte mult regulile și limitele puse de părinți, astfel încât să le putem oferi copiilor un cadru sănătos de dezvoltare și un element de securizare, pentru că unul din rolul limitelor este exact acesta de a oferi securizare copilului.

El învață că acesta este spațiul în care se poate dezvolta și, pe măsură ce crește, părintele evident că mărește zona limitelor, discută și renegociază regulile pe care pe care le-a stabilit. Deci, regulile și limitele, așa cum ziceam, mi se par de folos. Pedepsele nu mi se par justificate, pentru că, din nou, copilul o să facă lucruri de frică de a nu fi pedepsit, nu dintr-o conștiință sau dintr-o curiozitate, dintr-o dorință de a obține ceva.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Sorin Cîmpeanu și Florin Cîțu, la Guvern / Foto: gov.ro

BREAKING Cum începe școala pe 13 septembrie 2021: Școlile și grădinițele rămân deschise cu prezența fizică a elevilor până la pragul de 6 la mie. Elevii vaccinați de la clasa a VII-a în sus ar putea veni la școală și peste prag. Masca e obligatorie pentru copiii peste 6 ani, dar NU în spații deschise – anunță miniștrii Educației și Sănătății

Școlile și grădinițele vor rămâne deschise până la pragul de 6 la mie de infectare cu noul Coronavirus, în anul școlar care începe în 13 septembrie 2021, a anunțat ministrul…
Vezi articolul

Elevii de clasa a V-a nu primesc burse de merit, spune secretarul de stat Florian Lixandru. Ei nu mai primesc nici bursă de studiu, potrivit legii Educației / Sintagma „formă de stimulare pentru rezultate foarte bune la învățătură” a fost înlocuită cu „performanța educațională”

Elevii de clasa a V-a nu primesc bursă de merit în anul școlar 2023-2024, conform proiectului de ordin de ministru, declară pentru Edupedu.ro secretarul de stat în Ministerul Educației Florian…
Vezi articolul

Primarii de municipii acuză Ministerul Educației că încalcă legea când propune ca finanțarea pentru transportul elevilor să fie asigurată de autoritățile locale

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) solicită Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Finanţelor Publice să respecte legislaţia în vigoare privind asigurarea finanţării transportului elevilor în interiorul oraşelor de la bugetul de…
Vezi articolul