Psihologul Ioana Podină este de părere că „introducerea camerelor de supraveghere în școli poate schimba modul în care elevii și profesorii interacționează”, după cum a transmis pentru Edupedu.ro. „Anxietatea poate crește în rândul elevilor când știu că sunt supravegheați, mai ales în momentele de evaluare”, a precizat aceasta.
La începutul săptămânii, Ligia Deca a anunțat că pot fi instalate camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor: „Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar.”
Redăm textul Ioanei Podină pentru Edupedu.ro:
„Pe termen scurt, introducerea camerelor de supraveghere în școli poate schimba modul în care elevii și profesorii interacționează, ceea ce ar putea să pună o barieră substanțială în relația profesor – elev.
Anxietatea poate crește în rândul elevilor când știu că sunt supravegheați, mai ales în momentele de evaluare. Sentimentul că fiecare greșeală este înregistrată poate adăuga o presiune suplimentară, impactând bunăstarea emoțională și chiar și performanța academică.
Există, de asemenea, și riscul ca unele persoane care vor să fie în centrul atenției să se comporte paradoxal. În loc să-i descurajeze, camerele de supraveghere i-ar putea stimula să fie mai agresivi, doar ca să iasă în evidență.
Cu toate acestea, pe termen lung, atunci când camera video este o constanta, ajungem sa ne obișnuim cu ea, iar efectele psihologice negative menționate mai sus se pot diminua in timp.
Nu in ultimul rând, poate crește sentimentul de siguranță în școli, un aspect deloc de neglijat pentru starea de bine a elevilor și profesorilor.”
Dr. Ioana Podină este psiholog și conf. univ. dr. la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (FPSE), Universitatea din București (UB), iar începând cu anul 2018 este abilitată în calitate de conducător de doctorat. Ioana Podină este psihoterapeut certificat internațional de Institutul Albert Ellis (New-York, USA) în psihoterapie cognitiv-comportamentală, respectiv certificat național de către Colegiul Psihologilor din România. În prezent coordonează primul Laborator de Științe Cognitive Clinice.