Psihologul Ioana Podină, despre introducerea camerelor audio-video în școli: Anxietatea poate crește în rândul elevilor când știu că sunt supravegheați, mai ales în momentele de evaluare. Există și riscul ca unele persoane care vor să fie în centrul atenției să se comporte paradoxal

11.049 de vizualizări
Foto: Ioana Podină / Universitatea din București – Facebook
Psihologul Ioana Podină este de părere că „introducerea camerelor de supraveghere în școli poate schimba modul în care elevii și profesorii interacționează”, după cum a transmis pentru Edupedu.ro. „Anxietatea poate crește în rândul elevilor când știu că sunt supravegheați, mai ales în momentele de evaluare”, a precizat aceasta.

La începutul săptămânii, Ligia Deca a anunțat că pot fi instalate camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor: „Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar.”

Redăm textul Ioanei Podină pentru Edupedu.ro:

Pe termen scurt, introducerea camerelor de supraveghere în școli poate schimba modul în care elevii și profesorii interacționează, ceea ce ar putea să pună o barieră substanțială în relația profesor – elev.

Anxietatea poate crește în rândul elevilor când știu că sunt supravegheați, mai ales în momentele de evaluare. Sentimentul că fiecare greșeală este înregistrată poate adăuga o presiune suplimentară, impactând bunăstarea emoțională și chiar și performanța academică.

Există, de asemenea, și riscul ca unele persoane care vor să fie în centrul atenției să se comporte paradoxal. În loc să-i descurajeze, camerele de supraveghere i-ar putea stimula să fie mai agresivi, doar ca să iasă în evidență.

Cu toate acestea, pe termen lung, atunci când camera video este o constanta, ajungem sa ne obișnuim cu ea, iar efectele psihologice negative menționate mai sus se pot diminua in timp.

Nu in ultimul rând, poate crește sentimentul de siguranță în școli, un aspect deloc de neglijat pentru starea de bine a elevilor și profesorilor.

Dr. Ioana Podină este psiholog și conf. univ. dr. la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (FPSE), Universitatea din București (UB), iar începând cu anul 2018 este abilitată în calitate de conducător de doctorat. Ioana Podină este psihoterapeut certificat internațional de Institutul Albert Ellis (New-York, USA) în psihoterapie cognitiv-comportamentală, respectiv certificat național de către Colegiul Psihologilor din România. În prezent coordonează primul Laborator de Științe Cognitive Clinice.


18 comments
  1. Lăsați, doamna Podină, că e sincer din cauza unor psihologi ca dvs, care la nivel mondialau spălat pe creier sute de milioane de alți psihologi și părinți – motivul pentru care elevii au ajuns să fie în halul acesta de cocoloșiți, neputincioși și nepregătiți pentru o societate în continuă schimbare (nu în bine, apropo)! Copiii au nevoie de limite clare, de a cunoaște ideea de respect și de a învăța să “câștige” ce-și doresc: de la respect și recunoaștere până la lucruri materiale. Nu să li se dea totul pe tavă fără nicio limită! Așa că, în etapa joasă în care ne aflăm, în acest hău în care zacem și din care nu mai vedem ieșirea, montarea camerelor audio video e mai mult decât binevenită! La asta s-a ajuns după niște ani buni de parenting mult prea permisiv și interzicerea luării unor măsuri serioase de către cadrele didactice! Ca în orice eră, e nevoie de sacrificarea unei generații pentru ca lucrurile să meargă normal pentru urmași. Și dacă aceasta este generația care trebuie sacrificată, asta este. Ciocul mic și să trecem la treabă!!!

  2. Felicitări, doamna psiholog!
    Ați reușit să răspundeți la o întrebare care ne bântuie de câțiva ani: “Care este cauza scăderii promovabilității la examenele naționale?” … Ei bine, da, este chiar “anxietatea” provocată de sistemele de supraveghere audio-video!
    PS: Ori nu știați că acestea sunt obligatorii la examene? De câțiva ani…. Cam de când tot scade promovabilitatea.

  3. Să se pună ca să vadă și părinții ce fac copiii lor în cadrul activităților, cum nu respectă regulile de comportament. Așa poate le vine mintea la cap și îi lasă pe bieții profeșori să-și ducă ora până lasfârșit.

  4. Anxietatea este bună. O anumită doză de stres asigură viața, nu o încurcă. Ce-ar fi dacă nu am mai avea stresul din spatele mecanismelor de apărare?! Ar fi rău. Au copiii nevoie să se apere in școală de bullies? Au.
    Să fie anxioși dacă vor să copieze, de ce nu? Chiar și pe termen scurt să-i “impacteze” emotional și să le reducă performanța academică celor care oricum ar avea-o redusă dacă nu ar copia amenințându-și colegii buni in avans.
    Doamnă, mai bine tăceați. Ați aruncat niste fitile când de fapt riscurile de care ziceți sunt doar la început. Asta și trebuie, ca interacțiunile între profesori și elevi să se schimbe, primii să lase nepăsarea (“sunt copii, se joacă”), elevii să lase intențiile rele (măcar nu se mai ajunge la fapte, că sunt filmate acțiunile). Să fie, cu tot cu GDPR. Noroc bun!

  5. Alta care a primit ordine sa bata campii. Sunt scoli care au deja camere video in clase si pe holuri. De aia nu mai pot elevii ca sunt filmati. Au un tupeu in ei. Ca doar directorul i-a asigurat prietenește ca nu se uita nimeni la ei.

    1. Vedeți dumneavoastră stimată doamnă profesor doctor, regulile peste tot în lumea asta sunt respectate, datorită fricii.
      Dar bănuiesc, că știați asta la câte titluri aveți.

  6. Wow, am mai auzit de la unii părinți și elevi că le e afectează intimitatea în clasă …. dar ce fac în clasă?! Dacă strică ceva… nu răspunde unu, iar părinții cer dovezi; dacă e vreo unul împins/lovit tot așa; dacă se fură ceva de la vreunul – tot așa și la toate răspunde profesorul… Haideți să fim serioși și cu picioarele pe pământ… Profesorii nu sunt nici meșteri/dădace/moașe comunale / agenți de pază și protecție… Să fie introduse camerele video cu sistem audio-video în toate zonele comune… Atât pentru liniștea părinților/elevilor/ cadrelor didactice

  7. Camerele video sunt în școli de vreo 10 ani. Anul acesta și audio.
    Trag concluzia că dna. ministru nu știe ce se întâmplă prin școli, care sunt procedurile!

  8. Cred că aceste puncte de vedere trebuie să aibă o limită. Daca punem problema așa, copiii vor deveni anxioși din orice. Orice semn de control oricât de mic, se pare că este motiv de anxietate. Să fim serioși. Multe din evenimente au loc pentru că nu mai există control. Copilul meu a fost bătut la școală. Psihologul scolii a spus că a fost o hârjoană. Când am cerut filmarea, camerele nu funcționau. După acest răspuns, am aflat că în curtea școlii nu erau camere și nici nu aveam dreptul legal de a cere filmările fara poliție. Dar copilul meu a avut dreptul legal sa o încaseze.
    Așa că domnii psihologi ar trebui sa se limiteze la a găsi motive, in permanență, de anxietate. Copiii trebuie supravegheați. Nu știți cate” minuni” se întâmplă în baie. Dar, iar ne lovim de dreptul la intimitate. Eu as intra peste ei și acolo. Fără supărare.

    1. Cu sau fără camere, cel care l-a bătut nu pățea nimic. Ați avut grijă, ca părinți, să ajutați toate ONG-urile și asociațiile elevilor care au ”discutat” cu cei din minister în scopul îndepărtării oricăror sancțiuni ce se pot aplica elevilor. Acum n-au mai rămas efectiv decât mustrarea scrisă, dar fără să știe și restul clasei, și reducerea notei la purtare (dar se poate schimba până la final de an, dacă e ”cuminte”). Exmatricularea e aproape imposibil de aplicat ca sancțiune. Iar DGASPC zice că trebuie să bată un copil de trei ori pe lună, cel puțin, ca să considere că e un caz de violență ”gravă”.

      Aveți ce-ați dorit. Profesori și școală care nu mai au nicio pârghie de folosit împotriva bătăușilor (consilierea e o glumă proastă, iar victima tot bătută rămâne – pentru victimă nu se asigură consiliere, că ministerului nu i-a venit și ideea asta). În timp, situația se va deteriora și mai mult.

  9. Înainte aveam securitate și miliția…acum avem camere și microfoane. Și ce se întâmplă cu toate datele astea? Dovedește statul român și inspectoratul că le poate tine la siguranță și că nu o să fie folosite în situații rău intenționate? Mi se pare absurd că unii fac gură de copii că au telefoanele la ei și au tupeu să zică că este ok să fie filmați niște minori timp de 6-8 ore pe zi.

    Nu știam că toate școlile au devenit de corecție. Într-adevăr, copiii și-au luat-o în cap, dar sunt mai mulți factori la mijloc.

    O să filmeze și profii când primesc “atenții” în fața la cancelarie? Că dacă se pun camere, hai să punem și acolo, să fie clar cum se fac jocurile din școli și cum se discută de elevi și tratamentele preferențiale.

    Apoi iar veniți și săriți că vrea lumea să-și angajeze tutori personali și să fie copiii educați acasă sau la privat, să văd ce face statul atunci și profesorii care au intrat la catedră cu nota minimă. Vai de nația noastră și a viitoarelor generații.

  10. Felicitări ! Doamna psiholog are perfectă dreptate ! Sunt de acord cu argumentele ei . Elevii se pot simți presați și pot avea emoții foarte mari mai ales că ar putea să creadă faptul că orice greșeală este efectiv luată în calcul ( ex.: un răspuns greșit la clasă ). De asemenea și relația elev-profesor va avea de suferit, întrucât ambele părți ar putea avea emoții și ar putea avea impresia că sunt urmărite, iar orice cuvânt este luat în vizor. Pe termen lung camerele de filmat pot produce diverse stări psihologice, mai ales într-o sală de clasă care este totuși un spațiu restrâns și unde contextul este unul educațional. Studiile psihologice confirmă afirmațiile doamnei psiholog.

    1. exact. și când stau toate ziua pe dispozitivele moderne care știu și când tușești și îți arată imediat o reclamă la un medicament pentru tuse :))

  11. ~anxietatea poate crește în rândul elevilor când știu că sunt supravegheați, mai ales în momentele de evaluare~

    CONCLUZIE: să scoatem camerele să se poată copia in liniște, ”neanxioși”

    1. Total pe langa e dna. psiholog…prea pune cu lejeritate diagnostic ANXIETATE, vai, Doamne! Intr-o societate violenta in care vulgaritatea, misoginismul, incapacitatea de comunicare, dialogare, nivelul de trai foarte scazut etc. isi spun cuvantul…acestia sunt niste factori favorizanti, nu camerele! Sa priceapa atat elevii, cat si profesorii, personalul auxiliar, ca sunt intr-o institutie publica, ca au drepturi, dar si obligatii! Asa ca dna. psiholog sa ne scuteasca…o diagnoza de 2 lei! Asa e in Romania vor sa instituie o masura, vin altii cu contra-argumente, nimic constructiv! Dna psiholog, va recomand sa va vedeti de anxiosi, aia care sunt deja si fara camere!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Pentru încadrarea și menținerea în funcție, profesorii sunt obligați să prezinte un certificat medical, cazierul juridic și certificatul de integritate comportamentală – ROFUIP 2024

Profesorii sunt obligați să prezinte un certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că sunt apți pentru prestarea activităţii în învățământ, precum și cazierul judiciar și…
Vezi articolul

Banca Națională: Nivelul de educație a populației reprezintă o vulnerabilitate structurală a României, țară aflată pe ultimul loc la nivel european. Avem cel mai redus procent de salariați cu studii terțiare

Cel mai recent raport al Băncii Naționale a României atrage atenția asupra „vulnerabilității structurale” reprezentate de nivelul de educație scăzut al populației României. Documentul lansat joi arată că suntem pe…
Vezi articolul