“PSD propune realizarea TVR educațional, astfel încât toți elevii să aibă acces la lecții. Vrem înființarea unui Netflix educațional românesc în colaborare cu TVR”, a anunțat marți seară Sorin Grindeanu, la evenimentul de lansare a programului de guvernare al PSD. Propunerea social-democraților vine, însă, la 10 ani după ce deputații din același partid au votat eliminarea din proiectul legii educației a articolului care prevedea exact înființarea TVR Educațional.
PSD și-a lansat marți, 10 noiembrie, programul de guvernare propus înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc pe 6 decembrie 2020. La capitolul Educație, Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD, a declarat că “educația trebuie adaptată vremurilor în care trăim, procesul educațional trebuie simplificat”, relatează G4Media.ro.
“PSD propune realizarea TVR educațional, astfel încât toți elevii să aibă acces la lecții. Vrem înființarea unui Netflix educațional românesc în colaborare cu TVR”, a declarat fostul premier.
Tot PSD a votat, însă, în urmă cu 10 ani, eliminarea înființării unui canal public de televiziune dedicat exclusiv educației, prevăzut în proiectul Legii educației înaintat de guvernul PDL în Parlament.
Concret, proiectul inițial al Legii educației prevedea la articolul 311 că “În termen de maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, un canal public de televiziune și un post public de radio vor fi dedicate exclusiv educației. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și Societatea Română de Televiziune (SRTV) colaborează pentru stabilirea grilelor de programe ale acestor posturi”.
Pe 17 mai 2010, atunci când proiectul de lege a fost discutat în Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, articolul care prevedea înființarea TVR Educațional a fost eliminat complet, cu motivarea “nu este corelat cu legea audiovizualului”.
Eliminarea TVR Educațional a fost votată atunci nu numai de social-democrați, ci și de deputatul PDL Theodor Paleologu, după cum a scris acesta pe pagina sa de Facebook, unde a afirmat că “articolul despre TVR Educațional era vag, găunos și n-avea ce căuta în lege. Era, mai exact, o fușăreală a inițiatorului, care nu a fost în stare să ofere explicațiile pe care i le cereau pe bună dreptate membrii comisiei”. Paleologu a precizat că nu făcea parte din comisia pentru educație, unde însă “am înlocuit pe cineva tocmai pentru ca legea propusă de minister să primească aviz favorabil”.
Guvernul și-a asumat apoi răspunderea pe proiectul legii educației adoptat de Camera Deputaților.
Foto: INQUAM Photos – George Calin
2 comments
Si TVR Cultural?
Pai PSD, demagogie, sforarie , etc.Nu e clar dupa 30 de ani?